Демир Хисар - сте го посетиле?

• Креатор на темата Креатор на темата tomsaso
  • Време на започнување Време на започнување
Имам баба таму, идам многу често, има два три кафичи демек ама ипак пусто е многу.

Тетка Вики вели дека има 2,593. Само 2 пати повеќе од моето село.
Во текот на школската година добар дел од жителите заминуваат по други градови за школо/работа, ама пак преку лето добар дел од гастербајтерите се враќаат и тогаш кафичите се полни со народ :)

Ахх... ми се иде пак натаму :)

Pred poveke od 15- tina godini ja imav taa privilegija odredeno vreme da ziveam i rabotam vo Demir Hisar.
Vo sekavanje mi e prekrasno malo gradce. Lugeto bea ljubezni i isklucitelno cesni, iako ziveea vo nekoj svoj ciklus na sekojdnevie koe ne bese ispolneto samo so 8 casovno rabotno vreme vo togasnite postoecki firmi , socijalizacija i odmor. Tie prihodot si go zgolemuvaa so makotrpna rabota po polinjata vo okolnite sela. Nnajpoveke odgleduvaa tutun, a kakva macna kultura za odgleduvanje e toa ne moram da pisuvam. Gradenjeto i dograduvanjeto na kukite, svadbite i mnogu drugi nesta se merea so tutunskata rekolta, so parite koi ke gi zemat od tutunot. Vo mene i posle tolku izminati godini ostanuva edna pocit kon tie trudoljubivi sustestva koi nastojuvaa so pot da postignat nesto vo svojot zivot.
Zapoznav luge koi na mene ostavija dlabok vpecatok i izvrsija izvesno vlijanie vo odnos na moite sopstveni normi na ziveenje. Na pozitivno.
Vo odnos na prirodata ne mozam so zbor da ja opisam. Taa cistota na okolinata e nesto sto retko se srekava vo celiot svet. Nautro niz otvoren prozorec te budi mirisot na majcina dusica, po poleto ima nezagaden stavej i kiselec, a sumata okolu gratceto e kako nekoja misticna zemja na samovili, polna so zelenilo i mirisi sto ti ja polnat dusata. Postarite zeni znaea dosta za prirodnite lekovi i trevkite od koi pravea caevi, masti za izgorenici (od "lisicina opaska") od koi ne ostanuva nikakva luzna, znaea da napravat najubav zelnik i pita pod sac i leb vo crepna. Tamu za prv pat probav za Badnik Pitulici so luk i mnogu drugi domasni specijaliteti sto ne mozat da se najdat cesto na nasite trpezi.
Iako poveke ne ziveam tamu i poradi dalecinata (Kanada) se somnevam deka nekogas bi dosla vo toj del na nasata Makedonija, dragi moi od Demir Hisar vi isprakam topli pozdravi i vi posakuvam se najdobro.
PS.Ve molam ispratete topli pozdravi do bibliotekarot od Babino, sekogas so radost i pocit se sekavam na nego, recete mu deka mu dolzam edna kniga i dokolku imam adresa ke mu ja ispratam preku posta.

Градот Демир-хисар е многу голем, и ако немате навигација, тешко ке се снајдите.Од семафорите, на неколку раскрсници, не работат, оти уште не се наместени,а тој едниот, не работи оти е на струја.А....струја, и Демир-хисар....!!! Леб ако не купиш до 10 сатот, пали колата и Крушево.
Многу....многу е убаво, жива душа нема.Супер е.

Би сакал да се смени името на Демир Хисар, нема смисла уште да се чуваат топоними од османлискиот период. Некој треба сериозно да седне и да објасни зошто е тоа така. Нема за што да се тагува, знаеме колку и какви градови во светот го имаат сменето името, некои и по неколкупати. Областа има убаво старо име Железник.

најубаво село во Демирхисарско ми е Бабино,родното село на баба ми и дедо ми.Веќе не е населено,чат пат по некој стар човек можеш да најдеш,греота за толку убаво место.Вреди да се посети
C6603E95F83A644495A0D1DFD596EF0D.jpg

ова е рибникот,има и многу убаво ресторанче,во природа
E0B0488BE52B0342816EB9CFE2B67F9F.jpg

ова е библиотеката
22EC9A3B9086064C8CBD9A6A75E1598F.jpg

2857611608_08eb2041a0_z.jpg

getImageThumbnail.axd

1_c.jpg

Да, сум го посетил. Ми се допадна онака, како и секое поголемо село.

најубаво село во Демирхисарско ми е Бабино,родното село на баба ми и дедо ми.Веќе не е населено,чат пат по некој стар човек можеш да најдеш,греота за толку убаво место.Вреди да се посети
C6603E95F83A644495A0D1DFD596EF0D.jpg

ова е рибникот,има и многу убаво ресторанче,во природа
E0B0488BE52B0342816EB9CFE2B67F9F.jpg

ова е библиотеката
22EC9A3B9086064C8CBD9A6A75E1598F.jpg

2857611608_08eb2041a0_z.jpg

getImageThumbnail.axd

1_c.jpg
И јас сум од Бабино:).

Демир Хисарци некако се пасивизираја на форумов, гледам слабо активни се во афирмацијата на нашето родно место, кое и самото мирно си ужива во сопствената летаргија кое го зафатила последните неколку години благодарение на економскиот пустош, како и на нерманомерниот регионален развој во државава, но не е се така црно еве едно видео кое докажува дека и во Демир Хисар има урбан стил на живеење и дека сеуште има раскошни таленти едноставно самото присуство таму раѓа креација

Досега не сум бил но сум слушал за Демир Хисар па во прва прилика планирам да отидам и да видам како е таму

Во голем дел се сложувам со тоа дека е убаво место, природата многу дала, инспиративно е за оние кои што се креативен дух, итн. Меѓутоа од друга страна тоа е град на клептомани, кодоши и ситни крадци, љубители на задкулисни игри и дволични интриги, лажачи „на очи“ фати-закрпи, „од јалова крава, теле крадат“, тоа што местото е мало во ништо нема никаква предност, напротив ужасно е да се живее во Демир Хисар од овие причини. Народот едноставно не е нормален! Точка.

Ах, да! Заборавив, пиромани. Демир Хисар е полн со пиромани, постојано некој пали на јавни места, се палат разни работи, ниви, ѓубришта, разни партали и отпад, се пали со причина, а најчесто без неа, зачадено е буквално секој ден, (единствено ако денот не е врнежлив па малку да може да се диши), и никој сè уште не бил ни во затвор ни во лудница заради тоа.

Ах, да! Заборавив, пиромани. Демир Хисар е полн со пиромани, постојано некој пали на јавни места, се палат разни работи, ниви, ѓубришта, разни партали и отпад, се пали со причина, а најчесто без неа, зачадено е буквално секој ден, (единствено ако денот не е врнежлив па малку да може да се диши), и никој сè уште не бил ни во затвор ни во лудница заради тоа.
si pravat zabava lugjeto,da ne mu bide dosadno :D

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom