R
Reve0ke
Гостин
Borland Delphi може да ти се најди таа е така поарна од тие што ги користам.
Borland Delphi може да ти се најди таа е така поарна од тие што ги користам.
За книга на македонски тешка работа единствено има (барем кај мене во средно правеа)литература на спрски јазик и од таму ни даваа задачи.Fala za programcevo.A literatura nesto po moznost na makedonski ako znaes da mi kazes.
Pozz
Сите се на dotNet или PHP, ретко кој има на Java или C++, али како и да е, јазиков има што го знаат, али ако мене ме прашуваш не би ти го препорачал, посебно објаснување немам, ама на кратко тука се dotNet како за почетник или C++ со Qt Framework или пак Python доста интересен јазик (и 2те се мултиплатформски).Јазиков го работи некој или сите се на јава и це плус плус ???
хахаха фала на објаснување другар... знам и јава и це плус плус знам сега учам делфи а за дот нет и пе ха пе уште немам стигнато.. сеа баш правев една домашна и некако интересно ми се гледа ова и полесно за разлика од це плус плус или јава... мислев ако некој го работи да разменуваме работи шо ги знаеме т.е не ги знаеме и сличноСите се на dotNet или PHP, ретко кој има на Java или C++, али како и да е, јазиков има што го знаат, али ако мене ме прашуваш не би ти го препорачал, посебно објаснување немам, ама на кратко тука се dotNet како за почетник или C++ со Qt Framework или пак Python доста интересен јазик (и 2те се мултиплатформски).
Еве еден краток тутирал во 9 страни. GDI во Delphi. Прво се кажува за цртање преку функции од делфи библиотеката (кои внатрешно користат GDI), а после и дирекно GDI.Ми треба помош во врска со Графика во Делфи
-Како да нацртам коцка,конус,пирамида,цилиндар.
Барем едното, после за другите ќе се снаваѓаме.
Би ви бил многу благодарен.
побарај торент.. Borland Delphi..ako moze nekoj da mi dade link za da go downlodiram delphi. Falavi odnapred :smir:
Точно Делфи ти е исто што е и Pascal само плус што содржи GUI.Така да ја ослеснува работата.абе Паскал работел во Дос системи,
па соодветен на него во Виндоус ти е Делфи
procedure TForm1.StringGrid1Click(Sender: TObject);
var col,row:integer;
i:char;
begin
stringgrid1.ColCount:=27;
stringgrid1.RowCount:=27;
stringgrid1.DefaultColWidth:=32;
for col:=1 to 27 do
for row:=1 to 27 do
begin
if col=row then