Делење на интернет во зграда

• Креатор на темата Креатор на темата Supreme06
  • Време на започнување Време на започнување
armin06 напиша:
Mislam deka sme dvajca sea a mora li na eden sprat da bide,llleeeleleee treba da viknam majstor da zavrsi rabota oti mene ne me biva
pa do tvojot com ce stavis switch ili router dva cabli eden kaj tebe u com drugiot kaj nego a toj od Modemot canopito odzadi vo (ako e router)WAN (a akoe switch) Up link i finis dve konekcii pivo kikiritki i puno puno erotika :pos2:

Не мора бе на ист спрат,само ти треба доволно голем кабел,а за поставување и не е некоја филозофија не ти треба мајстор за да протнеш кабел од еден до друг стан

mRnO напиша:
Не мора бе на ист спрат,само ти треба доволно голем кабел,а за поставување и не е некоја филозофија не ти треба мајстор за да протнеш кабел од еден до друг стан
Aaa ne treba sigurno treba busenje zidovi gluposti, pa svicovi ruteri kabli toa e :drk:

armin06 напиша:
Aaa ne treba sigurno treba busenje zidovi gluposti, pa svicovi ruteri kabli toa e :drk:
abe Prozori imas li ti doma? Na prozor busis i kaj tebe i kaj nego pustas kabel kaj nego za za vrzuvanjeto pisav pogore

SuBZerO напиша:
abe Prozori imas li ti doma? Na prozor busis i kaj tebe i kaj nego pustas kabel kaj nego za za vrzuvanjeto pisav pogore
Ne se razbiram ja toa ima ludze so mislat za toa .Tie ke svrsat rabota

Jane напиша:
Од WADSL-от иде еден кабел кој влага во адаптер кој после продолжува исто како да е мрежен кабел и тој влага во првиот порт од Свичот. Во другите порти влагаат мрежните кабли од другите компјутери. Толку е инсталацијата. Си шравиш на секој компјутер посебна конекција за оннет (PPPoE) и се поврзуваш.
Инаку свич има сегде. Јас дома имам D-Link 5 портен свич.

На ваков начин нема ли да ви регистрираат повеќе IP адреси па да ви прават проблем?

606 напиша:
На ваков начин нема ли да ви регистрираат повеќе IP адреси па да ви прават проблем?
Нема да права проблем. Проверено и од мене, а прашав и во оннет и дозволуваат.
Инаку кабел по можност FTP cat5 или S-FTP cat5 а не UTP зошто тој е најслабиот.:wink:

Jane напиша:
Нема да права проблем. Проверено и од мене, а прашав и во оннет и дозволуваат.
Инаку кабел по можност FTP cat5 или S-FTP cat5 а не UTP зошто тој е најслабиот.:wink:

А МТ нет т.е. стандарден АДСЛ?

Мислам дека и они не треба да прават сега проблем зошто сепак имаш лимит 4ГБ или колку и да е, па не треба да ги боли нив како ќе го потрошиш. Ама сепак за мтнет прашачте некој што има направено така или јавете се во мтнет најубаво они да ви кажат.
Инаку за вадсл јас имам веќе неколку месеци така направено и нека не се чудат демек кујзнае какво знаење треба за да се поврзе тоа.
Рутерот во штеќер цанопито во едната порта, компјутерите во другата порта, местиш ИП адреси за да се гледаат мрежно и готово е.

SuBZerO напиша:
Kabel kategorija UTP5 10/100 ide maksimum 100 metra a ako vrzuvate Switch so Switch ne treba da bide podolg od 15-20 metra (zasto ke namali na brzina)
E pa sea malku e i poskap

Ја на конекција свич со свич, кабел 100м, префрлам филм од 700мб за 2 минути. Сигурен си дека се намалува брзината ?!?! :uvo:

Купете свич (или рутер) и соберете по 500 денари од човек, јас ќе ве умрежам сите...
Да стаиме клуч на темата. :)

Acid напиша:
Купете свич (или рутер) и соберете по 500 денари од човек, јас ќе ве умрежам сите... Да стаиме клуч на темата. :)

Не можеш сам,долг ке им биде кабелот па да бушиш сам ова она не иде,ја ке ти помагам делиме 60-40 одговара?

mRnO напиша:
Не можеш сам,долг ке им биде кабелот па да бушиш сам ова она не иде,ја ке ти помагам делиме 60-40 одговара?
Не се секирај, ќе се снајдам. :wink:

Epa veke nemoze da se deli WADSL so Switch ako ste poveke od 2, niv ne gi interesira kolku luge ste! samo dokolku ste poveke od 2 na niv im smeta va{ata mre`a i gi usporuva niv, zo{to internetot stiga do poveke adresi i im pravi tamu zbunka. Zatoa ke si zeme` po}teno ruter. Samiot ruter si ima svoja adresa i oni ja sledat samo taa a drugite kompjuteri od mre`ata ne gi gledaat i tuka veke e re{en problemot. A ako ste poveke luge vo mre`a a ti saka{ da dava{ int samo na odredeni luge toa se pravi vo samiot ruter so toa sto drugite nema da ti ja koristat antena. Ovaa opcija nemoze{ da ja dobie{ so Switch. A za mre`en kabel ke si kupi{ kakov bilo, kolku ti se davaat pari i da ne e pogolem od 95m (100m) i da ne pominuva na mesta kaj sto temperaturata okolu nego ~esto varira kako na primer PARNO za{o ke ti se o{teti brzo. Jas si kupiv od 12 denari i e dolg 70m pa eve go 5 godini si ja vr{i svojata rabota. pupu da ne go uro~am! aj sega pozdrav.

a ako sakam bezicno da se vrzam kakva oprema ke mi treba?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom