И ајподот го користам, и шах играм (а на собиранка викате дека сум асоцијална ради тоа

), и одбојка на градска плажа. Ама не можам да кажам дека за мене повеќе значи виртуелниот ајпод одошто реалните фигури шах. Арно ама, виртуелни игрици никогаш немам играно, не ме влечело тоа.
Можно е да станат насилни децата ако играат игрици, али може и да не станат. Верувам дека медиумите и овие игрици прават да бидеш ИМУН НА НАСИЛСТВО. Да не те потресува толку многу крв и бубрези растечени, зашто ти се секојдневние. Во секој случај додека не премине во опсесија, нека се прават натпревари. Повеќе поддржувам реално од виртуелно, ама тоа не значи дека од игриците не може да се развијат некои способности како рефлекси и брзо резонирање (ако се тоа способностите што се развиваат, не сум сигурна зашто не сум пробала да играм игрици). И така. Нешто друго околу мене вака?
Ако го изгледаше бар почетокот на видеото кое го постирав, ќе забележеше дека почнува со оваа реченица:
"Every time a new artistic medium emerges, there will always be controversy. People thought radio was rotting kids minds, then it was comic book, then music and movies...I mean, there are people who thought that, like, the jitterbug will be the downfall of society."
Проблемот е што Кантер-страјк е игра стара над 10 години, турнири се оддржуваат од 2003/2004, Време има ПИШУВАНО за тие турнири...и сега некоја небитна (8-битна) новинарка, која очигледно се заборавила со времето, годините и информациите - ќе напише ваква глупост. Она што ме иритира моментално кај тебе е што немаш став, викаш дека може расипуваат, може не, ама бидејќи се работи за новинарка од "Време", доаѓаш на темава и ја браниш. Затоа ти реков, информирај се, разви мислење, вака само дебатираш со гејмери кои прошле сито и решето низ игрите и знаат, па, бар милион пати повеќе од тебе за таа тематика.
Психички пореметени индивидуи секогаш имало, чист пример е како луѓето се фаќаат за Колумбајн инцидентот (будалата што влезе во школото и пукаше се околу себе) и како тој дечко бил инспириран од Doom играта...Но, не сфаќаат дека ако не била тука Doom, тој ќе најдел инспирација од Lethal Weapon 4, Terminator 2, The Expendables...ако ги скинеме и филмовите, ќе најде инспирација од стрипови, од рап песни, од документарци за банди. Таков човек веќе си е дефект сам по себе и само му треба мал поттик, дури и целосно да го изолираме, пак проблемот ќе постои и ќе најде начин...
А за делот со бубрезите, не знам од каде во целата вселена ги вадиш тие реченици (дали си видела бубрези во кантер-страјк, пример), ама еве ти слика од мртов човек во играта.
Нема крв. Нема бубрези.
--- надополнето ---
И по ѓаволите, не ги нарекувај "игрици", нарекувај ги "игри" или "видео игри". Игрица ти е она на фејсбук, глупоно малоно. Во овие е вложуван голем труд е греота е да се рамнат со фејсбук игриците.