Давачките за нафтените деривати кај нас и во ЕУ – Fuel and diesel Excise duties and VAT in Macedonia

• Креатор на темата Креатор на темата zoriv
  • Време на започнување Време на започнување
Инаку минатата недела бев на два дена во Дрезден и кога видов по таблите низ бензинските пумпи дека цената на бензинот се движи од 1.53-1.53 евра по литар останав :eek: !
Иста цена како кај нас, само споредете тоа колку они го чувствуваат на нивниот стандард, а колку ние на нашиот!
Да не зборам за патишта, тротоари, јавен сообраќај и останата инфраструктура, а знаејќи дека Источна Германија е сиромашниот дел од земјата, па не можам ни да претпоставам каков е западниот дел! o_O

Возиме најефтино бидеејки има најниски плати колку повеќе плати толку поскап бензин се е поврзано !

Какви глупости се овие ? А платата на европјаните со нашата плата иста е ? Нека напраат и споредба со платите па да ни падни вилицата до земја

Дечки ако сакате да кенкате, плачете, туфкате и цмиздите за платите отворете си тема за тоа...

ahaaahaha CEKAJTEE DO AVGUSTT 120 denari za litar :)) FCIU ke si grmimee site ek vozime tocaci i ke gleame barok still po GRADU ....bre MISEVI iMA DA fRSTII EJ

Епа пак излезете да гласате на следните избори, нека ви га натепав још едн пут одзади шо би рекле Кумановци...

Пa дваесет денари да го поефтинеа бензинот, немаше толку да ме усреќат колку тоа дека најмали даноци имала државата...
Сигурно ќе ги кренат! Чим ги спомнуваат на секое тие пусти малечки даноци, сигурен сум дека само си прават терен да ги покачат.

Кај нас се оди на тој принцип. Имаме мизерен стандард, а се чукаме по гради со просечна плата од 20 иљадарки. Имаме минималец (од 2014 па натаму) од 8 иљадарки, а потрошувачка кошница за 4 члено семејство е 12-3 иљадарки.
И како сака власта не мота... Како им одговараат нив, така ги пласираат вестите и фактите.

Да земав(ме) по (барем) 2 000 евра, а даноците да беа вакви... тогаш нека се чукаа по гради...

И во право се колку што прочитав темата е за давачките за нафтени деривати а не за туфкање за животниот стандард.
Те погоди многу што сите туфкаат?
Тебе лично убаво ти е во Холандија? Не те замараат многу многу проблемите на граѓаните?

Те погоди многу што сите туфкаат?
Тебе лично убаво ти е во Холандија? Не те замараат многу многу проблемите на граѓаните?
Ако ти се плаче, цмиздри и кенка ќе ти отворам тема за тоа и можеш слободно да се исплачеш ќе ти помине...:LOL:

а бе прескапо не секса окта.......владата мора некако да ги убедува да продават поефтин бензин ако е во светот просек 0,85 а они нас скоро евро ни го дават.........тоа се 0,15 евра или 9 денара........знам дека договрот со окта речиси сама да си праи цена е до 2019 и еднаш паднаме на суд и си платиме 51милион долари......така да нема чаре....владата колку и да намали.......окта прескапо го дава.......оти на времето некој си мисллел друго и сеа ке плакаме сите за тоа:notworthy:

Сега ќе ми биде полесно кога ќе одам да точам бензин.

Не ми се верува дека никој од претходните коментатори не го отворил линкот на човеков што ја отворил темата. Ниту е за пофалба ниту за кудење на владата, барем јас така го разбрав. Внатре има интересна анализа колкав дел учествува владата во цената колкав окта и до некаде каде е проблемот со цената на нафтата. Ретко има сериозни коментатори на кајгана, сите претходни што коментиравте big fail, во налет да плукнете по владата не ни прочитавте што пишува во текстот.
P.S. стандардот нема врска со цената на нафтата. Во САД 95ка безоловен е 30 денари. Изглеа се многу сиромаси? Ау не, САД има сопствено производство на нафта плус си црпи од Ирак, Либија и каде ќе им текне.

Доколку ја земеме последната цена на безоловниот бензин (просекот на 95 и 98 октанскиот) изнесува 87,75 денари или 1,42 €. Ги извадиме ли додатните даваччки од 45% излегува дека рафинериската цена на ОКТА изнесува 0,98 €/литар бензин. Многу пониска цена на производство имаат на приер најскапите производствени цени во Европа. Данска, 0,88 €/литар бензин, Франција 0,84 €/литар бензин. Португалија 0,83 €/литар бензин, Италија и Холандија 0,82€/литар бензинГрција 0,80€/литар бензин.

Кај е проблемот ? Окта!

KOj pravdabre cena na beznin, koj go brabi bre Premerot, alooooooooooooo. Znaete li vie uopste da citate sto e napisano vo postot i kade vidovte deka gi branam Premierot i negovata politika. Navedete mi barem edna recenica kade ja branam politikata na vladata i ja opravduvam visokata cena na nbezinot i dizelot.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom