Дали ви е тешко на другите да им кажете НЕ?

• Креатор на темата Креатор на темата The`bItCh
  • Време на започнување Време на започнување
The`bItCh te podrzuvam i jas sum takva ... i da ne mozam da go ispolnam ne mozam da kazam NE ... dobar primer deneska mi se sluci drugarka ne mi se imase javeno 1nedela i deneska me pobara da i pomognam da napravi proekt i jas kako i sekogas ne mozev da kazam NE :toe:

Cesto si velam samata sebe deka naredniot pat ke kazam ne.No, nikogas ne mi uspeva.Toa e vo mene i tesko mi e nekogo da odbijam ako od mene pobara nekoja rabota.Ako treba jas ke si skratam od moeto vreme predvideno za nesto drugo no ke mu ja go zavrsam toa sto go pobaral od mene. Ne sakam da sum takva no ete,toa e. Mislam deka lugeto ne zasluzuvaat da si takov,ne znaat da go cenat toa sto go pravis za niv,mnogu brzo go zaboravaat i najcesto na dobroto ti vrakaat so loso.Zatoa si vetuvam sebe si deka ke se smenam.I ako mene mi odgovara ke mu zavrsam usluga ako ne,cao prijatno.

Порано не можев да кажам “не“, но откако видов колку многу личности си го зедоа здраво за готово, сега веднаш кажувам прво “НЕ!“ а после размислувам во себе дали да се предомислам или не!

Ако треба да кажам НЕ тоа го правам без никаков проблем.Ако неможеш да кажеш е тогаш си се зезнал за цел живот.Затоа што на тој начин секој може лесно да ти се качи на глава и цело време да те искористува.Колку повеќе попушташ толку си понесреќен.

Дефинитивно сум личност која што не знае да каже не.
Секогаш стојам на располагање на оние на кои што им треба нешто,особено ако ми се блиски.Секогаш сум подготвена да му помогнам или да услужам некој,без разлика колку и да сум зафатена.

Хм....Јас себеси би се опишала како личност која знае да каже не!
А кога? Кога ќе приметам дека некој со некое барање од мене, услуга или нешто, сака да ме искористи само колку да си го добие нештото што му треба! А таквите многу добро ги познавам и в лице им велам не и им ја кажувам причината!
А им стојам на располагање на оние кои заслужиле и кои сметам дека треба да им помогнам! А помагам многу.. И на крај ќе се разочараш кога повеќето ќе ти свртат грб кога ти се најпотребни...

па искрено и јас го имам тој проблем но порано ептен никогаш не сум викала НЕ а сега се обидувам да бидам потактична хехехех...па вистината е дека не заслужува секој секогаш да му направиш услуга а посебно ако е нешто што не би можела.........:pipi:

Не можам да кажам не , ама не можам ни да да кажам , па затоа најчесто избегнувам било каков одговор за да дејствувам.

Se cudam na samata sebe si kako mozam sekoj pat da kazam Da iako toa ne mi e po keif.Ke se ubijam od nerviranje,ke pomognam ama nekako tesko mi e da si kazam Ne.Vo posledno vreme nekako se ucam da odbijam nekogo za nesto, ama se vadam so moeto zdravje deka ne mi e dobro,sramota neli:kesa:

Причина поради која понекогаш знам и да зажалам за неможноста да кажам едно цврсто НЕ.
Во најголем дел од случаевите, едноставно човечноста која ја поседувам не ми дава да кажам не, и да одбијам некого, знаејќи дека тоа е важно за него. Секако, на работите за кои знам дека не би играле никаква улога во ничиј живот, туку би биле само чисто од корист, многу тешко, но успевам да кажам не.
Во принцип сум личност која сака да помогне највеќе колку што може.
Секако таа помош не ја заслужува секој, иако кој и да ја побара ќе ја добие.:smir:

и јас сум таков јебига ... не знам да речам не ... ако треба и ќе си наштетам самиот ќе се заебам нешто само за да му угодам на некој/а зашо не сум можел да кажам не. самиот мислам дека то ми е лоша особина и сакам да ја сменам, фактички да бидам пореален и подиректен

Па не би рекла дека неможам да кажам не.
Ако не сум во состојба да го исполнам тоа што се бара од мене тогаш си кажувам:извини ама стварно нема да можам и обично имам таква една фацичка што си ја користам за такви случаеви (секогаш успева :) ) и се надевам дека тој што побарал нешто од мене ќе ме сфати ,а ако не престане да ми здодева тогаш на крај тој ќе испадне некултурен и јас ќе морам постојано да повторувам дека едноставно неможам да му го исполнам барањето.
Или пак некогаш викам:ај да видам како стојам со време и обврски па АКО МОЖАМ ќе видам да направам нешто (макар да со тоа само го одложувам неизбежното НЕ ) и после тоа може да следува и некоја компензација :) неможам тоа да го направам ама можам нешто друго да направам за тебе и така да никогаш не сум се нашла во некоја непријатна ситуација да мислат дека не сакам да помогнам или незнам што...секогаш имаат разбирање луѓето,а ако немаат има милион начини да ги откачиш :wink:

Крај краева па луѓе немора на секој еден да му се објаснуваме зошто неможеме да направиме некоја работа,едноставно кажуваш не,неможам и готово!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom