Дали ви е потребен долг сон за да функционирате преку ден?

• Креатор на темата Креатор на темата Peja989
  • Време на започнување Време на започнување
Пробај тие power nap's се ефективна работа и мене многу ми помагаат .... за секој е различно но дреми се додека не осетиш дека заспиваш и стани веднаш без многу тинтарење :) ќе си мислиш лежев 5-10 минути а тоа поминале 45 мин +

Peja989 не можев да ја најдам статијата од Lifehacker, но еве ја веб апликацијата која ја имаа во текстот - http://sleepyti.me/. Пресметува според тоа што го кажа @Крусер, односно по 90 минутни циклуси.

Ја отварам оваа тема за да прашам, воедно и добијам совет за тоа што треба да направам за да можам да функционирам преку ден а да спијам помалку од 8 часа?

Имам проблем, ако може да се каже дека е здравтсвен проблем. Доколку во еден ден не спијам 8 или повеќе часа, едноставно не можам да функционирам. Изгубен ми е паметот, не размислувам, можам во секое време да заспијам, макар било и додека обавувам некаква физичка функција. Мислам дека би заспал и додека возам точак ако престанам да се трудам да не заспијам. Возам кола, ми се спие и не размислувам.

Пример: Тргам од дома до работа со бајк/кола, стигам за прилично краток период а всушност не ми текнува на ништо по пат, мозокот ми спие а јас всушност цело време се трудам да не заспијам, буквално!

Додека бев средно или на факултет воопшто не се замарав со „проблемов“, но подоцна почна да ми ствара голем проблем во секојдневното функционирање. Верувајте ми, пукам од мака и им се восхитувам на луѓе кога ќе ми кажат дека со 3-4 часа спиење, функционираат турбо и не им пречи што спијат толку малку.

Лично, спремен сум да спијам 10 часа навечер, да дојдам од работа/факултет и да легнам попладне на попладневна дремка околу 5-6, зависно кога ќе завршам со дневни обврски и доколку не наместам аларм да ме разбуди за час-два, се будам дури наредниот ден.

Верувајте ми, се чувствувам ужасно. Имам уште неколку примери кои би ги навел ама вака инстант ќе ја отворам темава, ако има некој случно искуство да сподели, ако некој од Вас ја победил потребата од многу спиење, ужасно Ве замолувам да ме/не' советувате.

Еве сум истиот, мене ми рекоа дека ми бил низок притисокот и мора кафе да се пие иако не ми е многу по кеф. Не дека помага бог знае колку али се има повеќе сила и помалку ме тера на спиење, инаку и јас само да се потпрам на нешто и заспивам било лето било зима да е.
--- надополнето: 28 јули 2013 во 17:42 ---
Не знам зошто би сакал да го намалиш бројот на проспиени саати. Сите препорачуваат дека 8 саати е оптимално време за спиење.

.

А ако немаш време?
Еве јас најдобро функционирам со по 7-8 часа спиење, но во мојов живот ретко кога имам време повеќе од 6 часа за спиење. Летово работам на 2 работи, дневно спијам од 4-5 часа макс а сум активен останатите 19-20 часа од кои 15-16 часа ми се тешка физичка работа.
Единствено кофеинот ме држи и кога паднам на концентрација малку благо плус кофеин инаку друго чаре нема кај мене. Е сега маката ми е голема што паѓам многу физички со олку малку спиење оти обично крајот на есента и целата зима сум послободен и обично само факултетот ми е обврска во тој период и малку работа, а од почеток на пролетта до крајот на есента за мене е смрт малку спиење а многу работа и се што сум направил со вежбање го горам преку летото.

исто и јас го имам истиов проблем. едноставно не можам да функционирам без 8 или повеќе часа сон. нема врска дали е зима или лето, изгледа таков ми е организмот и нема што да се прави.
ако спијам 7 или не дај боже помалку часа после во текот на денот ако не преспијам ништо не правиме. главата почнува да ме боли, очите сами ми се затвараат и исто како и т што си пишал можам да заспијам каде било и во било каква положба.
и јас им завидувам на оние што можат да функционираат со малку сон. еве на пример сестра ми легнува во 12/1 по полноќ, а сабајле на школо во 6.20 станува без проблем и после воопшто не преспива

А ако немаш време?
Еве јас најдобро функционирам со по 7-8 часа спиење, но во мојов живот ретко кога имам време повеќе од 6 часа за спиење. Летово работам на 2 работи, дневно спијам од 4-5 часа макс а сум активен останатите 19-20 часа од кои 15-16 часа ми се тешка физичка работа.
Единствено кофеинот ме држи и кога паднам на концентрација малку благо плус кофеин инаку друго чаре нема кај мене. Е сега маката ми е голема што паѓам многу физички со олку малку спиење оти обично крајот на есента и целата зима сум послободен и обично само факултетот ми е обврска во тој период и малку работа, а од почеток на пролетта до крајот на есента за мене е смрт малку спиење а многу работа и се што сум направил со вежбање го горам преку летото.

Секогаш има време. Само наместо некој да го троши за работа, го троши за спиење. И обратно. Сите имаме 24 часа во денот, само не сите ги трошиме подеднакво. Секој ги троши на она што му е поважно, по цена на она што му е помалку важно. Само што јас знам дека спиењето е клучно важно и никогаш не смее да недостасува сон. Може да се прекине и да се проложи подоцна, но тие 7-8 часа дневно *мора* да се отспијат (не за секој се толкуч сите сме индивидуални) - макар и со одеднаш целодневно спиење во текот на викендите.

Имам тешки проблеми со несоница. Навечер не можам да спијам до 4-5, без разлика на тоа колку сум спиена. Легнувам во 4-5, станувам во 8-9 и после вечерта пак заспивам во 4, без да спијам поручек. Навикнав веќе. Често немам енергија преку денот, но успевам да ги завршам сите обврски.

Ја отварам оваа тема за да прашам, воедно и добијам совет за тоа што треба да направам за да можам да функционирам преку ден а да спијам помалку од 8 часа?

Имам проблем, ако може да се каже дека е здравтсвен проблем. Доколку во еден ден не спијам 8 или повеќе часа, едноставно не можам да функционирам. Изгубен ми е паметот, не размислувам, можам во секое време да заспијам, макар било и додека обавувам некаква физичка функција. Мислам дека би заспал и додека возам точак ако престанам да се трудам да не заспијам. Возам кола, ми се спие и не размислувам.

Пример: Тргам од дома до работа со бајк/кола, стигам за прилично краток период а всушност не ми текнува на ништо по пат, мозокот ми спие а јас всушност цело време се трудам да не заспијам, буквално!

Додека бев средно или на факултет воопшто не се замарав со „проблемов“, но подоцна почна да ми ствара голем проблем во секојдневното функционирање. Верувајте ми, пукам од мака и им се восхитувам на луѓе кога ќе ми кажат дека со 3-4 часа спиење, функционираат турбо и не им пречи што спијат толку малку.

Лично, спремен сум да спијам 10 часа навечер, да дојдам од работа/факултет и да легнам попладне на попладневна дремка околу 5-6, зависно кога ќе завршам со дневни обврски и доколку не наместам аларм да ме разбуди за час-два, се будам дури наредниот ден.

Верувајте ми, се чувствувам ужасно. Имам уште неколку примери кои би ги навел ама вака инстант ќе ја отворам темава, ако има некој случно искуство да сподели, ако некој од Вас ја победил потребата од многу спиење, ужасно Ве замолувам да ме/не' советувате.

Пријателе, ти си добар. Има луѓе кои за да функционираат им се потребни најмалку 11-12 часа спиење.
Еве јас сум од тие кои ако не отспијат барем 10 часа, не сум во ред. Тие 10 часа во последната година секогаш повеќе на интервали ги преспивам, ама ги преспивам :D.
Така да ич не му се секирај, оти тоа воопшто не е проблем и нормално е да чувствуваш потреба за спиење. Ти си добар, 8 часа и не се толку многу, единствен корисен совет може да ти биде да го пронајдеш тоа време и да го отспиеш :icon_mrgr:

Имам тешки проблеми со несоница. Навечер не можам да спијам до 4-5, без разлика на тоа колку сум спиена. Легнувам во 4-5, станувам во 8-9 и после вечерта пак заспивам во 4, без да спијам поручек. Навикнав веќе. Често немам енергија преку денот, но успевам да ги завршам сите обврски.
Блазе си ти, камо јас така да терав ама еве, пробувам нешто да направам на тоа поле па ќе видам колку ќе успеам тој сегмент да го променам. :D

Јас цел живот се будам рано, 5/6 веќе сум разбудена, 7/8 ми е премија најкасно да станам. Но преку ден преспивам од бебе до денес. После работа легнувам во 4.30 станувам во 6 вечерта легнувам во 10 саат.

Пробај да преспиваш преку ден некој саат. Само така јас можам да функионирам, кај 14ч ми се најјаките кризи, тогаш незнам ни што зборам.

Јас цел живот се будам рано, 5/6 веќе сум разбудена, 7/8 ми е премија најкасно да станам. Но преку ден преспивам од бебе до денес. После работа легнувам во 4.30 станувам во 6 вечерта легнувам во 10 саат.

Пробај да преспиваш преку ден некој саат. Само така јас можам да функионирам, кај 14ч ми се најјаките кризи, тогаш незнам ни што зборам.
Кај мене проблемот е што ако отспијам барем пола саат попладне, вечерта нема да заспијам до седум сабајле. Дури и еден саат да сум спиена, вечерта пак нема да можам да заспијам до три...

Како можи да имате проблем со заспивање луѓе изгледа не сте заморени па се мачите. Јас уште недопрена перницата со глава сум заспан.

Може да пробаш со Мелатонин. Ако тоа не функционира тогаш Луната.

Како можи да имате проблем со заспивање луѓе изгледа не сте заморени па се мачите. Јас уште недопрена перницата со глава сум заспан.
Само што го допирам креветот ме нема, незнам ни јас како може да не спијат :)

Само што го допирам креветот ме нема, незнам ни јас како може да не спијат :)

Toa викам и јас, изгледа се цел ден без физичка активност и одморени што неможат да заспијат. Јас после 16 часа работа денес и тоа физички тешка едвај чекам да си легнам. Ако е за нервози нема кој нема нервози па поради тоа да не може да заспијат...стварно незнам што е причината.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom