Дали верувате во натприродното?

• Креатор на темата Креатор на темата Toreador
  • Време на започнување Време на започнување

Дали верувате?

• Да

Гласови: 324 64,3%
  • Не

Гласови: 103 20,4%
  • Зависно (објаснете)

Гласови: 77 15,3%

• Вкупно гласачи
    504
Ќе каже ли некој зошто верува или зошто не верува?

Е па ај јас ќе расчепкам малце.
Луѓето кога не можат да си ги објаснат природните појави се поистоветуваат со натприродното. Според научните истражувања не постои натприродното , но понекогаш јас пак си верувам :star:

Toreador напиша:
Духови, телепатија, вампири, реинкаранација, парапсихологија, се' што не може да си го објасни човековата перцепција. Колку верувате во тоа? дали ви се случила некоја случка која ве убедила во спротивното? И како вие ја интерпретирате таа случка?

Верувам. И баш така не мислам дека е НЕприродно ниту НАДприродно. Само не доволно достапно, во овој степен на човештвото.

Духови - да нажалост, телепатија - да, вампири не сум сигурна, мене ме плашат енергетските вампири, реинкарнација да на некој начин, да се што не може да си објасниме не значи дека не постои. И не дека секогаш кога не можеме да си објасниме бараме мистифицирано објснување. Овие верувања постојат негде од создавањето на човекот.. Мислам дека има причина што ВООПШТО постојат. Случка - ми се има случено да ми читаат мисли, да видам некаква сенка, да слушам гласови, да сонувам сонови кои се остваруваат.. И почнав да учам да се снаоѓам. сето тоа го препишувам на интуиција, со мојата маштовита глава - па свашта ми се гледа, али битно дека информациите што ги добивам се точни. Е сега дали сенка ми се видела, или не, научив да препознавам по нешто, што значи тоа во мојата симболика..што ми е страв, што параноја, а што вистина. А сметам дека кај секој човек постојат тие "астрални сетила" само треба да се развијат.

veruvam vo natprirodnoto i 100% sum siguren deka postoi

walker_girl напиша:
Има некои работи кои уште старите народи неможеле да си ги објаснат и затоа тие појави ги објасниле како да потекнуваат од богови и ги направиле натприродни. На пример во тогашно време не можеле да си објаснат зошто врне дожд. И токму поради тоа верувале во многу богови. Сепак секое нешто на планетата Земја си има своја натприродна страна и се што нам ни е тешко да си го објасниме го сметаме за натприродно.
Еве ти едно зеленко од мене... Точно е тоа, погрешно е употребуван зборот "натприродно". И она што го велиме дека е натприродно некогаш ќе се објасни и ќе сфатиме дека тоа е сосема природно а не натприродно.

EarthSea напиша:
Верувам. И баш така не мислам дека е НЕприродно ниту НАДприродно. Само не доволно достапно, во овој степен на човештвото.

Tokmu taka. Barem spored mene, duri i nadprirodnoto ne e....nadprirodno. :) Toa e prirodno, samo ne gi poseduvame setilata, za ovie nesta da bidat percepirani. Kako na primer, nemoznosta da gledame ultravioletovi zraci bez pomos na aparati.

Btw, bi podelila iskustvo po PP?

prvo nemozeme so celost da objasnime sto e toa nadprirodno... moze samo da se nagoduva deka ima i vishi sili nadprirodata ali sepak veruvam deka postoi nesto takvo za koe seuste nema validen fakt deka negde nekogas i nesto se slucilo pod poimot nadprirodno

Bi veruval vo nadprirodno samo ako ja vidam licno taa pojava. Mozebi postoi ne vikam deka definitivno negiram vakvi pojavi megutoa za da veruvam moram da vidam.

Da
i sekogas velam se e vozmozno, samo covekovata glupost go pravi covekot da veruva vo nevozmozno :)

Не верувам дека постои нешто што може да се нарече натприродно. Колку и да е несфатливо и човек просто не може да си го објасни - пак е дел од природата.
Ако еден човек не можел да си објасни една најобична природна појава, па смислил цела хиерархија богови и судбина... А денес е глупост да прашаш зашто врне снег, или зашто изгрева сонцето, или зашто има земјотреси... Мислам... Апсурдно е.
Значи - сметам дека она што денес важи за натприродно -
Духови, телепатија, вампири, реинкарнација, парапсихологија...
Можеби утре ќе биде научно докажано, не може да се знае од напред...

Да се докаже дека НЕ ПОСТОИ Бог (или натприродното) е невозможно...

Може само да се докаже дека постои...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom