ама за тоа е тој/таа ставен/а на таа позиција. Претходно со газдата се договорил за некоја сума да работи. се сложиле двајцата и започнала работата.. зошто сега јас да го мотивирам персоналот со оставање бакшиш? кога се пријавиле за дабидат келнери, ваљда биле свесни дека тоа им е работата да бидат љубезни и услужливи кон муштериите. за сите математики околу платата, газдата е тој што треба да го мотивира со денар плус или да го искара со денар минус на наредната плата.. а јас да му давам бакшиш на келнер,.. зошто? се на таблет прима порачки, значи мозокот е надвор од функција, негова задача е да ја земи пијачката од шанкот и да ми ја донеси, или да го земи јадењето од кујна и да ми го донеси. толку! нетреба филозофија за тоа. и јас треба сега да му оставам бакшиш на келнерот дека многу убаво ми ја донел нарачката?

а куварот каде е? ako нешто не е во ред со јадењето тогаш кујната е крива и сите викаат по кујната, а ако е се како што треба тогаш келнерот да ги земи сите кредити и бакшиш за убавата храна?

има одговорни лица, шеф, менаџер, газда,.. кои би требало да ја пратат ситуацијата и да одлучат дали одреден работник заслужува + или - на платата.[DOUBLEPOST=1533000344][/DOUBLEPOST]
ааа брат кенлерот никогаш не е крив. Келнер, до кај е бе јадењето се убив од чекање.. (келнерот со трчање иди во кујна и вика дај брат среди нешто побрзо, преку ред, заборајв да ја пишам порачката), келнерот оди до муштеријата и му вика извинете шо чекате кујната е бавна/куната е презафатена/проблеми со уредите/куварот е на цигара/бла бла бла.. и тој си го покрива неговото заборавено дело. и ко ќе седни газдата на маса, му вика донеси сок/кафе/пиво, без разлика.. и му вика како е? како се снаоѓате? и годи сеашо му вика келнерот... се е супер само кујната забушавање, ладни јадења, ненавремена услуга, влакно, игла, слон во јадењето... изгорено, живо месо... и ете ти.. пак тој најдобар на свет а кујната лом, за ништо не ја бива, 2 јајца незнае да испржи (според келнерот) и после јас да одам и да оставам бакшиш??? море марш...