Дали сте за трета опција?

• Креатор на темата Креатор на темата dzonyb
  • Време на започнување Време на започнување

Мислите ли дека на македонскиот политички блок му треба трета опција?

• Да

Гласови: 46 73,0%
  • Не

Гласови: 17 27,0%

• Вкупно гласачи
    63
сите се за трета опција, само што од политички хиени не може да излезе чиста партија. едвај чекаат некој таканаречен трет да излезе и да му се закачат како тртки.
а и немам идеја кој би ја водел, од каде би црпел средства (оти во тој случај како и да е ќе биде изложен на влијанија)....

јас сум за национално-социјална партија на Македонците! среќен народ, издигната држава... уште човек да се најде да ја води.. и супер ќе биде!:toe:

Ако не сум за едната опција, а не сум ни за другата, тоа автоматски ме прави трета опција. Така барем логиката вели.

Така да кај нас мислам дека третата опција е најбројна.

Е сега може некој да рече дека таквата трета опција не постои во организирана форма, а и дека не може да постои во таква форма бидејќи е многу хетерогена т.е. дека е збирштина од различни идеи (радикални, умерени, разумни, глупави итн), безидејни претставници, аполитични луѓе, практични луѓе кои немаат време да се бават со бајки и митологии, или пак имаат ама нашле порационални подрачја да ги користат своите интелектуални капацитети и не е идеолошки профилирана, ама пак и оние првите две опции се збирштина од луѓе водени од приватни интереси, од кои многумина често мигрираат како птици преселници на јужната страна, т.е. на онаа страна која повеќе им го топли газето.

Она што загрижува е апатичноста на голем дел од таа трета опција, па не успеваат да се наметнат на сцената како релевантен фактор. А за тоа придонесуваат и објективни проблеми како на пр. недостаток на финансии за пружање активен отпор на машинеријата на која сме и дозволиле да меле, да притиска и да ја убива слободната мисла, користејќи се со лепење етикети за да веднаш ги дискредитираат потенцијалните “штетници“ и која користејќи убаво амбалажирани фрази го деградира достоинството на граѓанинот кој е носител на суверенитетот.

Да потребна е трета опција ама не би сакал таа трета опција да биде отпадоци од првите 2 што ги имаме. До сега се што се отворија нови партии се со луѓе што биле прво во една па во друга и на крај сакаат своја нова. Моја филозофија за ова е да се тргнат сите сегашни пратеници и да се стават нови млади кои се свесни за проблемите со кои се соочуваме и да гледаат само за тоа, а не некои што воопшто не доаѓаат во собрание, а да не збориме да фатат да зборат таму нешто.

Treba da postoi, vsusnost poprecizno da se sozdade, ne vo taa smisla deka ne e demokratski da ima samo dve opcii ( i te kako e toa demokratski, ako imas razvien vnatresen demokratski proces vo samite partii ), tuku gledano od aspekt deka segasnive najgolemi se tolku mnogu za'rgani sto e mnogu tesko da se reformiraat, za da dostignat eden zadovolitelen stepen na vnatresna demokratija. Taka da edna jovo na novo podobro bi se snasla vo toj smisol.
Patem kraj kraeva, najdobra opcija e da se pojavat dve drugi jaki koi ke gi izbrkat od scenata ovie dve aktualni, ama od pocetok da trgnat so desna noga, a ne so dve levi... na nekoj nacin izvesno "restartiranje" na demokratijata vo Makedonija i usmeruvanje vo vistinskiot pravec na istata. :toe:

p.s. Kultuzin, ne ni se divi tolku mnogu i na nas albancite, brendovite se smenija samo, sostavnoto gomno e seuste te edno isto.

Ако не сум за едната опција, а не сум ни за другата, тоа автоматски ме прави трета опција. Така барем логиката вели.
Noup, toe poveke te pravi veciti opozicioner. :)

Tuka negde sum i jas. :)

Noup, toe poveke te pravi veciti opozicioner. :)

Tuka negde sum i jas. :)
Зошто убаво не кажеш и јасно и гласно како мене ЈАС МРАЗАМ ПОЛИТИЧАРи пошто ги сметам за паразити

Дури и третата опција е составена од отпад,таа ни треба како баланс меѓу партииите нешто слично како у канада мислам дека беше

treta opcija tesko ovde vo getovo....ovie denesnive kopita ni radijacija ne gi tepa a baska
i vekot na zivot im e nad 90god...ziv primer vi e Kiro bubasvaba:toe:

Трета опција ама составена претежно од млади, надежни и перспективни луѓе, со поглед 50-100 години напред, а не ко нашиве политичари од денес за утре (или од сега за после). Нам ни требаат политичари кои на кои рејтингот нема да им биде опсесија, ниту пак скапите накити, луксузните авотомобили и сл. Ни требаат луѓе кои ќе ги слушаат проблемите од народот. Луѓе кои барем ќе се потрудат да го исполнат ветеното.

Трета опција скоро нигде нема во светот!Се се сведува на би-партизам.Има некои партии или коалиции кои се воздигнуваат во некој период,(социјалисти,зелени..)но служат само за пополнување на дупката за формирање на мнозинство.Што значи дека сите што се желни за трета опција треба да одберат,нормално ако сакаат,опција што ке направо помал зијан.А богами и двете опции добро се нафатирани и како троскот се испреплетени во системот и така лесно нема да дозволат некој трет да ги растревожува!

Трета опција како шо вика ВЕ007МК нема скоро никаде во светот. Тоа само ке не раскара уште повеке и така шо сме скарани ние македонците. Овие двете владеачки не утепаа, па и трета да има. А најмногу од таква работа може да карат албанците.

Во Германија на пример одкога влегоја во коаиција двете најголеми партии рејтингот на Зелените и на Линке нагло почна да расте и сега е одприлика околу 10% и е во нагорна линија...Што ќе рече дека трета опција е секогаш тука да ги буди двете најсилни партии...Резултат на тоа е најверојатниот раскин на оваа голема коалиција на следните избори...А мислам дека многу лесни може да се случи СПД да стане трета партија...
Еве на пример на мене лично ми пречи што немаме трета опција кога би бил нездоволен од ВМРО тогаш практично единствено што ми преостанува е да не гласам...

Која црна трета опција?!? Кога сите партии кој се сметаат дека се 3та опција се партии деца на сегашниве 2 опции :toe: само се делат, мешаат, групираат, прегрупираат навака натака во јавност се плукаат меѓу себно дека се вакви онакви и дека за тоа се одделиле зс лажат крадат имаат вошки незнам што и на наредни избори оп пак си се во коалиции со матичните партии...
а и да се формира некоја нова партија која нема да има било каква врска со досегашниве партии можно е да има голем успех доколку направи нешто феноменално, на пример да оствари бар 20% од тоа што ќе го вети пред избори, но сепак (без навреда) ама поголемиот дел од народот се овци кој веруваат во некој бош идеали, мислат дека работат за “доброто“ на државата ако го слушаат нивниот партиски лидер и играат како што он ќе им свири и ни малку не размислуваат со своја глава , сметаат дека ако се “борат“ насекаде за нивната партија ќе имаат некаква позитивна промена во нивниот живот, ќе профитираат , дека ќе живеат подобро и што уште не... сепак некој профитира, живее луксузно вози огромни џипови но тоа ќе бидат некој максимум 100-200 луќе кој се дел од раководството на нивната омилена партија...
Не ако продолжи поголемиот дел од народот во Македонија да се однесува вака и да не почне да се буни за својте права и да ги казни политичките партии со тоа што нема да им даде мандат, и се повеќе ќе тоне во ср&*ето кое му го спремаат неговите омилени политичари , јас би кажал само едно, знам дека ако некој го прочита ова ќе се чуствува навреден, ќе ме прогласи за предавник србоман, бугарофил, гркоман и незнам што друго , ќе ми лупаат негативна репутација ама за тоа ни малку не ми е гајле: Ваква проста раја кој ни малку не рзмислува со своја глава и дозволува скоро 20 години да ја заебаваат исти фаци, не ни заслужува да има своја држава!

Заклучок: сметам дека во Македонија не постои партија која навистина би била 3та опција, а и да има тешко дека ќе има некоја голема моќ:toe:

tretata opcija ne mora da bide politicka partija

:pos2::pos2:Сите се за трета, и којзнае која опција но сепак од се срце посакуваат да победи нивната прва или втора опција.:kesa:
Хахаах Точно :pos:
Абе има 10 опции, ама не е роден човекот кој може Македонија да ја води во Прав пат.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom