Дали Скопје треба да биде главен град на Р.Македонија?

• Креатор на темата Креатор на темата Misirkov
  • Време на започнување Време на започнување
ne skopje ne zasluzuva da bide glaven grad

aramista se tie sakaja manaki da go prevzemat vo skopje i dr raboti pozz:salut:

Mnogu jasno deka ne terba, no toa veke ne moze da se promeni i seta ovaa diskusija na forumov e gubenje vreme. Treba da se donese zakon i da se zabrani ponatamosnoto doseluvanje vo Skopje, oti seljaci go prepolnija gradot vo poslednite 50g.

Мислам дека не е толку важно дали Скопје ќе биде главен град или не колку што е важно да се растерети оти веќе се гуши.
Глупаво е се да се концетрира во еден град а притоа другото да се запоставува и да се остава да пропаѓа,а ние тоа го правиме цело време од осамостојувањето до денес.
Па барем и тој еден град каде што се се инвестираше да се направеше како што треба..Ама не бе, и на тој мајката му ја ебаа,толку го згужваа што веќе не се диши,а ако вака се продолжи скроз ќе се угуши.

Znaete li kolkava investicija bi bila potrebna da se "prefrli"glavniot grad vo drug grad....zboram za ministerstva itn....

ако треба и мора е исто за тебе тогаш мислам дека не треба и не мора да ти одговорам
:smir:

ако треба и мора е исто за тебе тогаш мислам дека не треба и не мора да ти одговорам
:smir:

Не мора, и не треба, ама би било убаво навистина да објасниш :)

Зошто мислиш дека мора да се префрли институцијата “Главен град“ од градот Скопје во некој друг град? Не дека се сложувам или не се сложувам, ама форум е за дискусија, па повели аргументирај. Го цениме твоето сирово мислење, но поткрепи го. :smir:

Претходно кажаа, само ќе ги повторам. Како економски, административен центар и град со најдобра инфраструктура, сепак Скопје треба да е главен град. Едино ако се размислува за преместување, но тука се во прашање којзнае колку милијарди евра и колку години (колку што му требаше за да стане тоа што е-да се концентрира се во Скопје, толку ќе треба и за друг град да стане главен). И погоре исто споменаа, иако е офтопик. децентрализација не значи преместување на министерство во друг град туку ингеренциите, средствата...

Порастот на население во Скопје е и заради тие причини, концентрација на економско политичката моќ на едно место, наместо дисперзија низ државата. Но сите овие лица (од седумдесеттите години наваму) за да се преместат во други градови, за да се изградат комуникациски врски, соодветна инфраструктура, соодветни објекти.... за тоа треба многу години и многу пари. Не е само изгради објект за министерство и стави ги луѓето таму. Ете Агенцијата за развој на земјоделството е во Битола, дали нешто е сменето/подобрено со тоа? А која би била целта на сето тоа-формирање на друг град како главен?

НЕ,иако не сум од Охрид мислам дека охрид треба да биде главен град

Да. Кратко и јасно, впрочем па не знам па кој може тоа да го смени не знам зашто дискутираме за нешто не реално. Секој ке си каже кој град да биде главен и што пак ништо, пак ќе си биде Скопје главен град без оглед на се. Да ти кажам па и Скопјево најубаво ми е мене искрено највише ми се свига, има и други градови како ете ја Битола Струмца Охрид стварно се убави ама како главен град не гледам никој друг освен Скопје. Не знам па зашто некои луѓе патат од комплекс зашто нивниот град не бил главен. Скопје е голем и сеуште ќе расне се повеќе и повеќе луѓе доaѓааат да живеат во Скопје што од друга страна гледано е лошо. Еве па сега можат да се приметат проблемите почните од партизанска во 16:30 часот да видите што се дешава хаос...али тоа е... Мојот одговор Да Скопје треба да биде главен град.
1798458-Skopje-Skopje.jpg

Скопје треба да биде главен град.Па се е таму,и + тоа,пола МК живее у скопје...во споредба со другите градови,супер е градот....сеа може и пдообро од ова да биде,ама ќе видиме во иднина како Коце ќе го разубави ;)

Дебар треба да биде главен град ама откако народот ќе се испрати во зоолошка градина и ќе се насели Груески.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom