Ilumious
Патник, педер, поет, администратор, масон
Хах кажи што не е канцерогено денесА слушнав дека се и канцеригени,овие штедлививе!
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Хах кажи што не е канцерогено денесА слушнав дека се и канцеригени,овие штедлививе!
Пулењето во очи.Хах кажи што не е канцерогено денес
а имаш онакви соларни панели за струја шо се вртат по сонцето?И кај мене сите дома са штедливци веќе 3-4 години. Од струја потрошувачи дома са бојлер, 2 фрижидера, телевизор, рутер и компјутер. Сметка за струја, около 1 000 денара. Греам се на дрва.
Летно време околоу 700 (имам летно купатило со бојлер на сончева енергија).
Тие пари што ќе ги заштедиш на струја, ќе ги потрошиш на анти-депресивни средства, бидејќи овие светла прават голема депресија. Слични се и оние уличните светла што многу депресивно делуваат. Светилките со волфрам жичка жарат убава и пријатна светлина, џабе ве лажат бирократите од ЕУ
Па имаш ладно бело и топло бело. Погоди кое е поприродно за окото. Но тоа и не е толку битно пошто би требало да има штедливи кои имитираат и таква и ваква светлина, исто како и лед светилките.
Искрено имам неколку дома и светлината ама воопшто не ми е природна( мислнам на ладно бело). За трајноста нема што да коментирам, моите не се покажаа баш најдобро, а имав и од скапите и од најевтините, така да кога ке ја додадам и цената, па светлината која ја даваат и уште некој фактор мислам дека се промашена инвестиција и никогаш нема да си ги вратите парите кои сте ги вложиле или да заштедите сеедно. Едноставно споредбено со обичните светилки се премногу скапи и премогу нетрајни. Мене ме вади што си ги поправам, инаку оддамна би биле во канта.
Од друга страна имав земено и лед лента од 5 метра топло бело( имав и ладно бело ама не ме бендиса светлината) и осветлувањето барем како позадинско светло се покажа одлична. Троши помалце од ич, трајноста му е незнам неспоредливо поголема а и нема што посебно да се расипи.
И ако го пратам малце трендот со лед светлата за многу брзо време ке ги заменат и едните и другите како по потрошувачка, осветлување така и во цена во многу блиска иднина.
За бојата на светлото која ја даваат ќе си гледате на кутијата колку келвини е температурата на светлината која ја зрачат сијалиците. Јас сум фан на 5600 келвини, што преведено на прост македонски е сончев ден или на фотографски сленг блиц. Последниот пат кога купував сијалици од Веро купив три парчиња со 2700 келвини, што е малку попортокалово од обична сијалица.
Не е природна, пријатна е не е депресивна, како неонките или овие новите светлаСериозен си? Волфрам природна светлина? За она гнасното жолто збораме.
Моментално седам во стан со такви фенси светла, па депресивно и малаксано не сум се чувствувал многу одамна, најди начин да заштедиш на струја за бојлер, фрижидер, шпорет, како и на греење, тоа се големите потрошувачи, ако штедиш на сијалици едно покачување на струјата и отидоа заштедените пари, не дека математиката не ти е ок и не дека не е ок да се заштеди, ама со штедење на потрошувачката на сијалици ти е исто како спотот на к-15 за црниот леб и заштедата од 5 денари.bez navleguvanje podlaboko edna replika samo na kratko – Koga na stedliva sijalica ili bilo koja druga eve neka bide obicna – pisuva deka trosi 100, 50 , 15 ili ako sakate eve neka bidat 450 W taa trosi ni povejke ni pomalku ami 450 w , taa brojka e napisana po standardi i po pravila za proizvodstvo , ne od rakav , E SEGA ako zemime deka edna obicna lamba od 100 w ( so trosi i dava svetlina od 100 w) vi sveti eve leto zima vo prosek od 18 – 01 h =7 h dnevno togas znaci mesecno 210 h, godisno =2520 h pomnozeno so tekovnata cena na struja i nekoja prosecna cena na struja od skapa i eftina so ogled deka pojke ke sveti vo skapa eve neka bidat 6 denari kw/h ( vkalkulirano so site gluposti od angazirana moknost 33%, ddv i razni trakatanci) doagame do slednato > znaci 2520 h x 100 w = 252 kw x 6 denari = 1512 denari na godisno nivo , ako sakame da vidime mesecno togas izleguva deka se trosat 126 denari.
Ekonomicnata lamba primer 20 w ( so cena od 200 den) zamenuva 100 w svetlina , ako ja prevzemime istata matematika izleguva esapot za 5 pati pomalku odnsono 25.2 deanri mesecno , godisno 302 denari . I SETA OVA RAZLIKA NA GODISNO NIVO OD SAMO EDNA LAMBA 1200 DENARI RAZLIKA , A KOJ IMA DOMA SAMO EDNA LAMBA ????????
E SEGA VIDETE VIE , ZA STETNOSTA NA EKONOMICNITE NE SUM PODOBEN DA SPORAM AMA ZA EKONOMICNOSTA I TE KAKO OD ASPEKT NA DOMAKIN
I DA NAPOMENAM; imam stetdlivi od 15 w – gi kupiv 190 denari so pismena 1GOD garancija , a eve gi traat vejke 15 meseci, mislam deka so razlikata od 1300 denari ke si dopustam eden spomenik vo dvorot ovoj pat so motivi od EVN !
![]()
Сега за сега, не.а имаш онакви соларни панели за струја шо се вртат по сонцето?![]()
За цркнување немаат гајле. Едно време менвав волфрамка на неколку недели в соба. Нормално ми дојде преку глава и тогаш го направив првиот чекор кон менвање на комплетната светлечка инсталација во станот.Цела куќа ми е со оние штедливките, во различни форми и ватажа.
Како ќе се покажат ќе видиме.
Досега (4 месеци) ниедна не цркнала. Светлината ми е ОК.
ако сакаат глобално да заштедат, нека ги исклучат тие светила по нивните градови. Половината им светат како Лас Вегас. Куде нас је темно, рано си легињамо
![]()
ни ладно ни топло. бело е подобро од жолто, крај на муабетот за мене.Па имаш ладно бело и топло бело. Погоди кое е поприродно за окото. Но тоа и не е толку битно пошто би требало да има штедливи кои имитираат и таква и ваква светлина, исто како и лед светилките.
Искрено имам неколку дома и светлината ама воопшто не ми е природна( мислнам на ладно бело). За трајноста нема што да коментирам, моите не се покажаа баш најдобро, а имав и од скапите и од најевтините, така да кога ке ја додадам и цената, па светлината која ја даваат и уште некој фактор мислам дека се промашена инвестиција и никогаш нема да си ги вратите парите кои сте ги вложиле или да заштедите сеедно. Едноставно споредбено со обичните светилки се премногу скапи и премогу нетрајни. Мене ме вади што си ги поправам, инаку оддамна би биле во канта.
Од друга страна имав земено и лед лента од 5 метра топло бело( имав и ладно бело ама не ме бендиса светлината) и осветлувањето барем како позадинско светло се покажа одлична. Троши помалце од ич, трајноста му е незнам неспоредливо поголема а и нема што посебно да се расипи.
И ако го пратам малце трендот со лед светлата за многу брзо време ке ги заменат и едните и другите како по потрошувачка, осветлување така и во цена во многу блиска иднина.