Дали некој знае кој му е на Исус Христос татко?

• Креатор на темата Креатор на темата Petar-Taz
  • Време на започнување Време на започнување
Исус, син божји или Господ?

GOLEM BROJ OD HRISTIJANITE ISUS GO SMETAAT ZA GOSPOD VELAT GOSPOD ISUS HRISOTOS. NEKOI VELAT DEKA TOJ E SIN BOZJI. AJDE DA PROKOMENTIRAME MALKU. ZOSTO GLEDAM NEKOI TEMI VO KOJ STO SAMO GI NAPAGATE MUSLIMANITE KAKO VIE DA STE BEZGRESNI. AJDE DA PROKOMENTIRAME MALKU?

А ние ќе сме грешни ако кажеме дека Исус е син божји или дека Исус е Господ?
Не ти ја разбирам темата, која е и навредливо поставена.
Дообразложи ако сакаш да остане отворена за дискусија.

Опрајте се.
Дозволете му на елвис да даде образложение, а ако не, ќе оди под клуч и оваа тема.
И едно предупредување до тебе елвис ... внимавај што и како пишуваш.

GOLEM BROJ OD HRISTIJANITE ISUS GO SMETAAT ZA GOSPOD VELAT GOSPOD ISUS HRISOTOS. NEKOI VELAT DEKA TOJ E SIN BOZJI. AJDE DA PROKOMENTIRAME MALKU. ZOSTO GLEDAM NEKOI TEMI VO KOJ STO SAMO GI NAPAGATE MUSLIMANITE KAKO VIE DA STE BEZGRESNI. AJDE DA PROKOMENTIRAME MALKU?
има некои вери(читај: секти) што веруваат дека исус е бог,дека ќе се врати меѓу нас,дека е жив и слично.
христијаните веруваат во бог а исус е син божји.
ако некој праша некој зашто во црква попот вика исус,господ бог
да ви кажам дека не знам да си ги прашате поповите!!

и не се христијаните безгрешни,само се подобри :)

Мислам дека тоа е суштинската разлика меѓу православните и католичките христијани

E i mene ova me interesira ama nikako da najdam odgovor. Nekoi kazuvaat deka e Bog, nekoi kazuvaat deka e Sin Bozji. E sega crkvata kazuva deka e del od Svetoto trojstvo koe e od tri lica, a stanuva zbor za ista licnost. Ova ne go razbiram. MIKI mi objasnuvase ednas ama ne go sfativ mnogu. Pozdrav

Елвис и за тоа имаш одговор во Библијата...
Да тргнеме вака...
Еден е Господ нели?! Сите ќе се согласиме со тоа...
Прашање до секој на темава: Дали веруваме во тројството кое во Библијата е напишано и кое е утврдено?!
Ако да, од тука сите ќе се согласиме дека Тројството го сочинуваат, Бог - Таткото, Синот и Светиот Дух...
Од тука извлекуваме дека Господ односно Бог е еден и дека тој се дели на три личности, ако се повикаме на Тројството ќе издвоиме дека и Синот односно Исус е Бог!

Нешто нејасно?!

Елвис и за тоа имаш одговор во Библијата...
Да тргнеме вака...
Еден е Господ нели?! Сите ќе се согласиме со тоа...
Прашање до секој на темава: Дали веруваме во тројството кое во Библијата е напишано и кое е утврдено?!
Ако да, од тука сите ќе се согласиме дека Тројството го сочинуваат, Бог - Таткото, Синот и Светиот Дух...
Од тука извлекуваме дека Господ односно Бог е еден и дека тој се дели на три личности, ако се повикаме на Тројството ќе издвоиме дека и Синот односно Исус е Бог!

Нешто нејасно?!
Pa nejasno ima. Svetoto trojstvo e bog ili tatkoto e bog. Ako svetoto trojstvo e bog togas i trojcata se bogovi, a ako Tatkoto e Bog a se ista licnost togas sinot koj e ist so tatkoto ja oplodil Marija za da se rodi sinot. Mnogu e nejasno.

Башка е Господ, башка е Исус а башка е Духот. најглавен е Господ и тој си седи на престолот, до него седи Исус а тука негде наоколу е и духот. Господ знае се, и можи се додека Исус и Духот можат само она што господ ќе им го нареди или за што ќе им даи сила и моќ да го направат. Тие се исто богови (Исус и Духот0 но од помал ранг од Господа кој е голем и моќен бог.

Мислам дека тоа е суштинската разлика меѓу православните и католичките христијани
апсолутно не!

они се одделиле затоашто неможеле да се одлучат каде ќе биде седиштето на црквата,ватикан или цариград,
при разделувањето католицизмот почнал да се води според новиот календар,затоа божик е порано ,а православието според стариот календар.

и ондак то

забегавте,има тема за светото тројство.
какви три личности бре?
сите имат тело,душа и ум!
не се тоа три посебни работи на три посебни места што седат еден покрај друг.
сето тоа е едно.
исто како и господ!

исус е негов син.
нешто нејасно?!?!?

Pa nejasno ima. Svetoto trojstvo e bog ili tatkoto e bog. Ako svetoto trojstvo e bog togas i trojcata se bogovi, a ako Tatkoto e Bog a se ista licnost togas sinot koj e ist so tatkoto ja oplodil Marija za da se rodi sinot. Mnogu e nejasno.
Светотот Тројство го сочинуваат три личности, значи Едно тело три лика!
Бог - Таткото, Синот и Светиот Дух. ако земеме да ја читаме Библијата во Новиот Завет ќе најдеме како се оплодила Марија...
На кратко случката: Марија и Јосиф требале да се земат... но пред тоа Светиот Дух, влегол во неа, ја оплодил, за тоа разбрал Јосиф и се откажал од бракот... Но, истата таа вечер му се јави Ангел Господов и му кажа што е целата фора и од кај забремени Марија. Тогаш Јосиф стана и отиде и ја зема Марија за жена!
Да разјасниме Светиот Дух е Дух на благодет и мир... (читај ти пише во Библијата детално за Светиот Дух, Битие првите глави)
Сите тие три лика се едно тело, една цел!
Исто и во Библијата ќе сретенме, Бог се симнал од висините станал човек за да им укаже на правиот пат на луѓето... Умре на крстот и се возвишна во висините...
Ако ја анализираш реченицава ќе сфатиш оти во истата реченица ги состои сите три лика... Бог - Татко, Син и Свети Дух...

Батали Лет3 шо кажа, тоа тотално не е точно :smir:
Зш да тргнеме од тоа, сите се согласуваме оти има ЕДЕН БОГ, а не повеќе така?
Друг доказ би бил кој исто го пишува во Библијата е дека Бог е љубоморен Бог, т.е. нејќе да имаш други Богови (кои се, најнормално, направени од луѓето... зашто Тој е само, друг нема, другите се сите измислени од човека... Буда и тн...) Значи со тоа доаѓаме до заклучок оти Бог би презел нешто со тоа ако имаме друг Бог... така?
Сепак доаѓаме до заклучок оти постот на Лет3 е погрешно толкуван...

Едно тело, три лика! Таа иста реченица е употребена и во Библијата каде што зборува за тројството... :smir:

има некои вери(читај: секти) што веруваат дека исус е бог,дека ќе се врати меѓу нас,дека е жив и слично.
христијаните веруваат во бог а исус е син божји.
ако некој праша некој зашто во црква попот вика исус,господ бог
да ви кажам дека не знам да си ги прашате поповите!!

и не се христијаните безгрешни,само се подобри :)

Сектите не веруваат оти така им паднало на памет...така е запишано..Де објасни ми го ова...ако Исус не е Бог..
Во почеток беше Словото, и Словото беше во Бога, и Словото беше Бог.
И Словото стана тело и се настани меѓу нас и ја видовме Неговата слава...

Да не зборам за ова..
кога Го видов паднав како мртов пред Неговите нозе; а Тој ја сложи Својата десница врз мене и ми рече: „Не бој се! Јас Сум Првиот и Последниот и Живиот, и умрев, и ете, Жив Сум во сите векови. Амин! И ги имам клучевите на Подземјето и смртта.

А има и многу поедноставни..
очекувајќи ја блажената надеж и славното јавување на нашиот Сèмоќен Бог и Спасител, Исус Христос,

Работата е дека Исус е Божји син..значи Бог..
апсолутно не!

они се одделиле затоашто неможеле да се одлучат каде ќе биде седиштето на црквата,ватикан или цариград,
при разделувањето католицизмот почнал да се води според новиот календар,затоа божик е порано ,а православието според стариот календар.
Извини ама и тука имаш некои проблеми со фактите..се разделиле пред се заради недоразбирањето околу природата на Исус..а и од некои политички причини..

Sorry вака..само пробам да ја покажам вистината..

E i mene ova me interesira ama nikako da najdam odgovor. Nekoi kazuvaat deka e Bog, nekoi kazuvaat deka e Sin Bozji. E sega crkvata kazuva deka e del od Svetoto trojstvo koe e od tri lica, a stanuva zbor za ista licnost. Ova ne go razbiram. MIKI mi objasnuvase ednas ama ne go sfativ mnogu. Pozdrav

Тоа се 3 форми на Бог, Отецот, Синот и Светиот дух, како што водата може да биде течна, мраз и водена пареа. Или еве уште еден пример. Бог е како планина. Гледана од секоја страна изгледа различно, а сепак е истата планина.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom