Pa nejasno ima. Svetoto trojstvo e bog ili tatkoto e bog. Ako svetoto trojstvo e bog togas i trojcata se bogovi, a ako Tatkoto e Bog a se ista licnost togas sinot koj e ist so tatkoto ja oplodil Marija za da se rodi sinot. Mnogu e nejasno.
Светотот Тројство го сочинуваат три личности, значи Едно тело три лика!
Бог - Таткото, Синот и Светиот Дух. ако земеме да ја читаме Библијата во Новиот Завет ќе најдеме како се оплодила Марија...
На кратко случката: Марија и Јосиф требале да се земат... но пред тоа Светиот Дух, влегол во неа, ја оплодил, за тоа разбрал Јосиф и се откажал од бракот... Но, истата таа вечер му се јави Ангел Господов и му кажа што е целата фора и од кај забремени Марија. Тогаш Јосиф стана и отиде и ја зема Марија за жена!
Да разјасниме Светиот Дух е Дух на благодет и мир... (читај ти пише во Библијата детално за Светиот Дух, Битие првите глави)
Сите тие три лика се едно тело, една цел!
Исто и во Библијата ќе сретенме, Бог се симнал од висините станал човек за да им укаже на правиот пат на луѓето... Умре на крстот и се возвишна во висините...
Ако ја анализираш реченицава ќе сфатиш оти во истата реченица ги состои сите три лика... Бог - Татко, Син и Свети Дух...
Батали Лет3 шо кажа, тоа тотално не е точно :smir:
Зш да тргнеме од тоа, сите се согласуваме оти има ЕДЕН БОГ, а не повеќе така?
Друг доказ би бил кој исто го пишува во Библијата е дека Бог е љубоморен Бог, т.е. нејќе да имаш други Богови (кои се, најнормално, направени од луѓето... зашто Тој е само, друг нема, другите се сите измислени од човека... Буда и тн...) Значи со тоа доаѓаме до заклучок оти Бог би презел нешто со тоа ако имаме друг Бог... така?
Сепак доаѓаме до заклучок оти постот на Лет3 е погрешно толкуван...
Едно тело, три лика! Таа иста реченица е употребена и во Библијата каде што зборува за тројството... :smir: