Дали навистина луѓето ја сакаат и ценат искреноста?

• Креатор на темата Креатор на темата Crazy in Love
  • Време на започнување Време на започнување
Добро,да сите кажуваат дека ја сакаат вистината,ценат искреност,дека се искрени итн итн,ама сум приметила дека ако на истите тие луѓе им ја кажуваш вистината т.е си искрен веднаш се навредуваат,го дигаат носот,реагираат хистерично,се лутат и слично.
Па тоа ме наведе да размислувам,колку всушност луѓето ценат искреност?
Да,вистината боли.
Што е во прашање?Навреда на суета?
Зашто сите велат дека инсистираат да им биде кажана вистината,а потоа се лутат?
Ако толку постојано некој сака искреност,зашто ја отфрла кога му е пружено тоа?
Што подразбираат луѓево под искреност?Кажување и слушање на она што сакаат да го слушнат?
Lele za ova alal da tie Crazy stvarno si vo pravo za ova gore napisanovo :Добро,да сите кажуваат дека ја сакаат вистината,ценат искреност,дека се искрени итн итн,ама сум приметила дека ако на истите тие луѓе им ја кажуваш вистината т.е си искрен веднаш се навредуваат,го дигаат носот,реагираат хистерично,се лутат и слично.
: Cool tema...stvarno..pozz....

Добро,да сите кажуваат дека ја сакаат вистината,ценат искреност,дека се искрени итн итн,ама сум приметила дека ако на истите тие луѓе им ја кажуваш вистината т.е си искрен веднаш се навредуваат,го дигаат носот,реагираат хистерично,се лутат и слично.
Па тоа ме наведе да размислувам,колку всушност луѓето ценат искреност?
Да,вистината боли.
Што е во прашање?Навреда на суета?
Зашто сите велат дека инсистираат да им биде кажана вистината,а потоа се лутат?
Ако толку постојано некој сака искреност,зашто ја отфрла кога му е пружено тоа?
Што подразбираат луѓево под искреност?Кажување и слушање на она што сакаат да го слушнат?
Тоа е како да ме праша другарка ми:Еј здебелена сум нели??Види ми го мешето колкаво мие,апа газов???Ама искрено кажими не се лутам!
Епа кога веке праша и си знаеш,епа Да,а после одма се дуе!е,зш сеа,се налути?Нели искрено сака,па да и правам ли лице,,,Не,не си ма,што ти,,Ако сака некој да живее во живее во лажен розов свет,ај ке се лажеме дека се е рамно,ама не е,ПОДОБРО ЛОША ВИСТИНА,ОТКОЛКУ УБАВА ЛАГА!

Абе да, вистина е подобро да се верува во грдата вистина отколку во убавата лага, ама се е во тоа како ќе ја презентираш вистината. И сепак не е лесно секогаш човек да се справи со реалноста. Значи, ок, да за вистината, но не во преголеми дози, наеднаш.
Како апче, ќе ја примаш на определени интервали во определени количини. А не, ќе и кажеш на другарка ти: ауф... одамна се спремав да ти кажам, ко крава си се напраила во последно време, немој да ми кажеш дека ваква планираш да излезеш на плажа??? Ќе ги викне некој Гринпис, ќе им рече се насукал кит на плажава.
Па после се лутеле луѓето, па ќе се лутат.:toe:

Се наоѓаат луѓе кои ја ценат искреноста.Јас почитувам искрени луѓе секој ја има мојата доверба и внимание дури не ги злоупотреби.На секој му се случило да не биде искрен некогаш во некоја ситуација.Јас лично секогаш сум реална и искрена зошто сакам и другите кон мене да бидат такви:pipi:

сите сакаат да сме искрени кон нив, но ретки се оние кои можат да ја поднесат и прифатат таа искреност

искреноста знае да направи нови пријателства а уште е подобра и во прекинување на старите пријателства

Mnogu e biten nacinot na koj nekoj ti ja kazuva vistinata vo faca. Ako e fin i ubavo ti objasni togas e OK. I bitno e koj toa ti go kazuva. Sakam drugarite da se iskreni so mene zatoa sto i jas sum so niv, a drugite luge pa i ne mi e gajle sto mislat.

Незнам за другите али јас да :)

Да искреноста премногу се цени, барем така мислам и најмногу доверба може да се има само во оние лиѓе кој секогаш се искрени.
Само штета денес што и многу други поневажни работи многу се ценат.

Да се биде искрен не е лесно, а уште помалку лесно е да можеш да ги прифаќаш работите онакви какви што се. Секој сака искреност и ја цени се додека не ја добие затоа што, се до тој момент се смета себеси за безгрешна личност, најубава, најмодерна, најпаметна (и сите останаит епитети чии антоними предизивкуваат навреда).
Но кога ќе ја побараат виситната и нема да го добијат она што го очекуваат за одговор, е тука настапува на сцена егоцентричноста и се уклучува одбранбениот механизам.
Секако дека сите ја ценат искреноста, но не се свесни за последиците од неа:helou:

Јас сум секогаш искрен и затоа имам многу проблеми. Мислам дека кога не си искрен и лажеш си многу поценет, бидејќи ако кажеш што мислиш, бидеш искрен, а на соговорникот не му се свиѓа твоето мислење... Така да, се цени искреноста, но да се биде лажго и да не се биде искрен на овој свет во ова време е многу поприфатливо и поценето.

Iskrenosta se ceni no zavisi od nacinot na koj e kazana i kako ke go svati taa licnost na koja mu e kazana.Se razbira i zavisi sto nosi taa vistina so sebe dali dobri i losi strani,ne sekogas gi svakame dobro losite raboti koi ni se kazani i mozeme da bideme blagodarni na toa sto ni ja kazale vistinata a da ne go pokazeme toa na takov nacin.

Не се цени појќе искреноста. Некни шефот ме викна нешто да видиме до кај сме со залихите, и едно време му реков, “Ај жити се подалеку од мене, ти смрди од устата ко да ти има нешо пцојсано внатре“ И сега ме вјана со пописи, контроли, тарашква 3 години наназат секое пусулче и испратници и приемници ми ги бара....

Чоекот не е е ич по искреноста.
Или женска после сексање ко ќе му речиш искрено “Шо знам не си нешо нарочно“ одма се љутат.
Тешко е да си искрен денојве.

Искреноста е соочување со самите себе.
Пример:....убаво ние кога сме во друштво на луѓе со кои ни е пријатно...луѓе кои не сакаат....и тие за нас зборуваат со најголема почит....кажуваат најубави зборови ...ни лепат најубави етикети. Ние, таа нивна искреност ја почитуваме, ја цениме....а со тоа ги цениме и самите нив (луѓето). А што кога ќе се соочиме со оние кои не мразат и тоа ни го кажуваат во лице?!
Значи доколку ја сакаме и цениме искреноста... треба да ги сакаме и почитуваме и оние луѓе кои што се искрени со нас, и ни го кажуваат она што го мислат, односно ни кажуваат дека не мразат... ?!?!
А, верувајте....има многу луѓе кои што не се баш многу, многу по искреноста...баш како што рече и колегата погоре.

Aко не ја кажеш вистината,не чиниш.
Ако ја кажиш,пак не чиниш.
Појќето според мене не ја сакаат од причина што таа на моменти знае да биди навистина сурова,а како таква богами не сака секој постојано да слуша лоши вести.
Јас пак ја сакам, каква и да е сакам да ми се кажи,можеби ќе сум неколку дена никаква,депресивна,но секогаш повеќе го почитувам тој што ми ја кажал,отколку тој што ја знаел,а ја премолчил. Несакам да живеам во заблуди..

Нормално дека луѓето не ја сакаат и ценат искреноста.
А, оние кои се сметаат за особено искрени, најмногу лажат (и себе си и другите).

Сите меѓучовечки односи се базираат на лаги...Бели лаги, лаги од пристојност, лаги за да спасиш гз, полувистини, бла,бла...Во никој случај искреност.
Освен ако нејќеш да ти мавнат социјална анатема.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom