Дали навистина луѓето ја сакаат и ценат искреноста?

• Креатор на темата Креатор на темата Crazy in Love
  • Време на започнување Време на започнување
Сум прилично искрен и вистинољубив, не дека таков се имам родено туку се учат тие работи :icon_lol:.Се на овај свет се учи, и лагата и кажувањето на вистината. Со тоа што повеќе човек е искрен и вистинољубив има многу поголеми шанси да ја препознае вистината во туѓите очи, отколку оној кој што скептично и со недоверба гледа на работите.

Ако ги прашаш, 90% ќе кажат дека сакаат искреност. Ама кога ќе им кажеш искрено што мислиш за нив, одма се лутат. Е ај сеа...па нели пред малку кажаа дека сакаат искреност?!
Џабе зборат, вистината е мн. поразлична. Сите се прават добри, фини, љубезни, луѓе што ценат искреност...ама тоа како да е само некоја нивна маска. Се согласувам со Crazy in love, очигледно мислат дека искреност е тоа што тие сакаат да го слушнат.
Јас лично ценам искреност, но и секогаш сакам да ми ја кажуваат вистината, т.е. тоа што луѓето го мислат за мене или за некоја моја постапка. И не се навредувам, туку напротив, примам критики и размислувам за тоа...доколку сфаќам дека имале право, се трудам тоа да го променам... А како луѓето ќе ја прифатат вистината т.е. моето мислење... не знам...а и не ме интересира мн.мн. освен ако не се работи за некои личности што ги сакам и мн.ми значат. Сметам дека подобро е да се биде искрен и да им се каже вистината, отколку потоа да се зборува зад грб...зашто така повеќе боли!

Da da,sekoj covek saka da si iskren kon nego,pa ponekojpat se slucuva da podnalzneme,ama mene srceto ne mi dava da lazam pa mozam po nekoj den da mu kazam realnosta..

Поискрена од мене АМИН. Па незнам што да кажам ан темава. Јас многу пати имам заглавено ради таа искреност во животот. Но мислам дека секој човек треба да биде искрен во секој поглед. Лагата не донесува ништо освен големи разочарувања. Но точно е тоа дека понекогаш вистината боли или искреноста боли. Кога нешто искрено ќе кажам некому што мислам за некој проблем или за него се лути. Но таква сум. А има и луѓе кои тоа го ценат и велат дека навистина е супер особина.
Но ете вака ќе кажам
ПРАВИТЕ ЛУЃЕ ЈА ЦЕНАТ! КУКАВИЦИТЕ НЕ!

Сите сакаат искреност повеќе отколку дволичност и лицемерност. Тоа е факт. Ама пак нешто што е Многу не чини. Секогаш треба да се има мера во се. Треба да знаеш кога со некој ќе бидеш искрен и дали со осет или без ќе го кажеш сето тоа. Кон луѓето што не ги познаваш долго време, искреноста може да ти биде искористена и злоупотребена, што може од друга страна да те повреди. Додека кон најблиските секогаш треба да бидеме умерени во нештата.. секогаш искрен ама да ги знаеш границите. Да, искреноста со себе ја носи вистината што таа не секогаш е пријатна.
Секогаш сум сакала искреност и секогаш сум била искрена.. Но ме имаат повредено луѓе кои при запознавање биле премногу искрени и ми кажувале работи и што не требаат да бидат кажани, едноставно сметаат дека се отворени и се кажуваат што пак напротив може да предизвика разочарување...

Викаат дека ја сакаат ама тоа и не е во целост точно... Еве кажи му на некој искрено што милиш за него или што ти смета кај него/неа и во истиот момент настанува кавга или било шо и контактот со тоа лице престанува... Поради оваа работа ја немам повеќе од 2 другари на кои можам да сметам било кога за било што... Тие ме прифатиле таков како што сум и не се лутат за тоа што им го кажувам (се надевам) :)

Искрено плеснувам се во фаца само на оние што ми значат.Е сега маана ми е што не знам сето тоа да го исфилувам добро пред да го кажам и затоа одма после тоа сум љубоморна, вештерка, злобна, глупача, калуѓерка, мајка Тереза... абе подоле од гомно.
Кога се искрени кон мене, нормално е да ме погоди некогаш вистината и да се лутам, ама тогаш се лутам на самата себе што сум го дозволила тоа и не се расфрлам наоколу со навреди и клетви.

Nekoi lugje namerno ja sakaat vistinata so cel da te ponizat. Takvi mrazam.
A iskreni I lojalni lugje obozavam :)

Не бе, најчесто не ја сакаме и не ја цениме ако не ни одговара. Што е сосем разбирливо. Кој, на пример, би сакал да чуе дека не е баш бистар, дека е прилично грд и дека е типичен мрзлив, расипан сељак по карактер?
Секој сака да чуе убав збор за себе и обратно, не сака критики, па уште и искрени. Јас сум икрен до одредена мера, таму каде што ќе проценам дека можам да бидам, без другата страна да ја сфати поинаку искреноста. Тогаш главно се работи за блиски луѓе. Инаку молчам, не ласкам и не фалам без причина исто како што не критикувам.
Полесно е кога станува збор за искреност во врска со посредни работи.

Има луѓе кои се лутат на искреноста а сепак ја бараат, и луѓе кои стварно ја цнат искреноста и секогаш гледаат да ги поправат работите :)

Najveke na svet mrazam luge sto bez vlakna na jazikot treskaat se sto Im padne na um. Ne znaat da se kontroliraat I duri ponekogas nivnite iskreni komentari znaat da omalovazat, obeshrabrat, a I da gi povredat necii cuvstva. Potrebata za vakvata "iskrenost" najcesto ja cuvstvuvaat lugje koi se zagrozeni, nesigurni vo sebe, pa neretko, obozavaat da gi koristat svoite iskreni "sposobnosti" za da izigravaat "kriticari" I da sozdadat vestacka slika za sebe deka nivnata samopocit e na nivo. Ova bezobrazie se vika prostotilak, a ne iskrenost.
Vistinata ili "kritikata" od vakov covek vredi nisto.

Iskrenosta e pozitivna karakteristika. Covek koj e iskren ima dobri nameri I e mnogu vnimatelen pri iskazuvanjeto na negovoto mislenje. Ne saka da privlekuva vnimanie I se vozdrzuva od bezobrazni komentari. Vistinata ja kazuva diskretno, ja poddrzuva so fakti I vnimava vo izborot na negovite zborovi. Postapuva smisleno, inteligentno, odmereno I nezno, nikogas ne izbuvnuva I ima avtoritet.
Kritikata od vakov covek vredi bogatstvo.

"Iskreniot odgovor e kako baknez na ustata." Pogovorki 24:26

"Dobronamerniot kriticar, na krajot ke bide povekje cenet od laskaviot jazik." Pogovorki 28: 23

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom