Дали на фудбалот му е потребен ремонт?

• Креатор на темата Креатор на темата Turrican
  • Време на започнување Време на започнување
Лично мене во фудбалот најмногу ме нервира ебеното "катанаџо".

Тоа ти е само една особина на италијанските екипи од која плачат сите пички ко тебе,што ги боли кур нив ти дали сакаш да глеаш убав фудбал? Они играат да победат и да земат пари.
Што не те нервира тоа што Р.Мадрид и Шити го расипаа фудбалскиот свет со нивните "галактикос ери"?

Лично мене во фудбалот најмногу ме нервира ебеното "катанаџо"

тоа е само начин на игра која донесува резултат во некои моменти..очигледно толку се разбираш од фудбал па вака да ти објаснам..фудбалот е игра каде играат екипи кој се физички поспремни,помалку квалитетни,одлични екипи,енормни индивидуалци,дифтарски екипи,брилијантни поединци,неталентирани....сите имаат различен квалитет бидејќи сите човечки супштества се различни..сите неможат да практикуваат таква игра како барселона,арсенал,вердер,шпанија,холандија,бразил,аргентина, бидејќи немаат толкав квалитет или немаат таква визија во главите односно сметаат дека тоа не донесува резултат(а сите играат за резултат да остварат односно успех)...да не очекуваш од северна кореа или од јапонија да игра како бразил или шпанија....НЕ тие си имаат свој квалитет свој начин на игра и ќе направат се за да го остварат посакуваниот резултат а воопшто не ги интересира за твоето нелогично размислување во врска околу фудбалот....

Хе хе хе,гледам дискусијата се разгоре,тоа и ми беше целта.Што се однесува до сите мои предлози за реформа на модерниот фудбал,најреална мислам дека би била онаа за зголемување на обемот на голот,како најиздржана и најпотребна.Гледам и дека ги чепнав чуствата на некои луѓе како ''Neroazuro'' кој мисли дека јас не се разбирам од фудбал :pos2: .
Neroazuro>>>''тие си имаат свој квалитет свој начин на игра и ќе направат се за да го остварат посакуваниот резултат а воопшто не ги интересира за твоето нелогично размислување во врска околу фудбалот....'':pos2: Пак сељачко размислување,па зарем јас немам право на свое мислење? До кога вака

Единствена реформа би била ограничување на буџетите на клубовите по сезона со што би дошло до една рамноправност каде што и малите екипи ќе имаат шанси за влез во Европа. А, не да владее монопол на трансфер пазарот каде што само Реал Мадрид ќе тргува и ќе зима играчи по енормни цени со буџет од 200М по сезона. ;)

Единствена реформа би била ограничување на буџетите на клубовите по сезона со што би дошло до една рамноправност каде што и малите екипи ќе имаат шанси за влез во Европа. А, не да владее монопол на трансфер пазарот каде што само Реал Мадрид ќе тргува и ќе зима играчи по енормни цени со буџет од 200М по сезона. ;)
Истото и јас го мислам.Поради нерамномерниот распоред на финансии,не постојат средно-богати екипи.Едноставно,има само многу богати и многу сиромашни.Тоа воопшто не придонесува за развојот на помалите клубови

јас велам на сите екипи кои играат досаден фудбал т.е 0 0, на нивните играчи после натпреварот да им дуваат во глава по еден саат со вувузели.

За сите оние кои се против реформа на модерниот фудбал,само да им кажам дека се тотално во криво.

ДОКАЗ: Штотуку завршениот осминафинален меч помеѓу Германија и Англија,каде на британците им беше поништен 200% гол.Во повторената снимка,убаво се виде дека одбиената топка заврши дебело зад гол-линијата.

Реформата би била воведување на видео-мониторинг по примерот на хокејот,каде би се коригирала очигледната судиска грешка,барем на светското првенство.И да му се забрани на Сеп Блатер(актуелниот претседател на ФИФА) да дава изјави во кој вели дека ако се воведе ваква новина би се уништила магијата на фудбалската игра.Која магија е ламбару низаеден да им поништиш стопроцентен гол на некоја репрезентација на светско првенство.Дали тој човек знае кој влогови,кои спонзорства се губат од такви судиски грешки,кои последици ги има тоа врз националните чуства ???
Значи,подитно да се собере врхушката на Фифа и да ја воведе оваа реформа,инаку фудбалот навистина ќе се претвори во судиски дебакл.

П.С. Да не настане забуна,јас лично навивав за Германија,но ме нервираат вакви неправди на теренот,сакам чесни победи! :smir:

Може на пример за идеата да се игра со 9+1 наместо 10+1..но тогаш ќе нема дотолку простор за тактизирање и ќе има повеќе голови..со тоа повеќе изненадувања..но играчите ќе трчаат повеќе на натпревар што значи поголем напор за нив што не знам дали ќе го издржат во текот на сезоната......можи исто така петерецот и шеснаесетникот да ги направат да бидеат заоблени(кружни) не за нешто туку да изгледаат поестетски и пошмекерски:pos:
Всушност, порано шеснаесетникот и бил во форма на полукруг, но е трансформиран во денешната форма за поголема прегледност на голманите. Ако добро се сеќавам од нешто шо иам читано порано, полукругчето шо е горе на шеснаесетник исто така служи за да му помогне на голманот при проценка и ориентација во простор.

Лично мене во фудбалот најмногу ме нервира ебеното "катанаџо".Една од мерките кои би требало да се преземат против тој убиец на фудбалската игра би можело да бидат и зголемените голови и тоа најмалку за 35 цм во сите правци,ова им го предложив на Фифа и ми рекоа дека е добар предлог и дека одамна размислувале за тоа.Зошто 35 цм,па затоа што дијаметарот на современата фудбалска топка е околу 35 цм,па автоматски сите стативи се претвораат во голови,што допринесува за поголема возбуда на теренот и ,меѓу навивачите.Кога некој серковци ќе формираат катанаџо пред голот,шутовите кон зголемениот гол би биле поефикасно с-во со кое би се постигнал гол.Исто така,за утакмица без голови не би требало да се делат бодови,тоа е исправно,не може 90 мин. да се игра без голови а потоа и бодови да се делат.Позз

Please be kidding? :nesum:

Иначе во врска со темава, само два збора - Селери кап.

Salary cap! Да се изедначат колку толку големите клубови и малите клубови и да биде поинтересно и за смртниците што немаат буџет од +200 милиони. Така да и ние ќе престанеме да навиваме за Интер, Манчестер и Барса во ЛШ па ќе можеме да навиваме за Вардар, Работнички итн. Исто можеби и треба да се внесе видео судија на мечевите. Факт е дека вакви грешки како на СП не смеат да се повторат. Може на пример четвртиот судија да биде тој што ќе биде задолжен за видео прегледот. Уште еден добар предлог се судиите покрај гол линијата. Мислам дека УЕФА реши да ги внесе во своите натпреварувања, ама ако и ФИФА го направеше тоа, Англија ќе постигнеше гол денес и Аргентина ќе имаше еден гол поништено. Како и да е, фудбалот вришти за промени.

По 5 судии на терен 2 зад голот :)

кој ќе биде ефектот на селари-капот?! играчите земаат многу повеќе од спонзорства и реклами отколку од плати од нивните клубови....селари капот во НБА лигата ги лимитира платите на играчите,не ни помислува некој да направи трансфер за живи пари,единствено е можно или по завршувањето на договорот на играчот или преку трампи....и покрај селари капот НБА ѕвездите земаат ненормална плата-поради нивната популарност-автоматски комерцијална вредност,а не поради прикажаното на теренот.....тоа се случуваше и во Реал М изминатите години,ги платија високите трансфери поради комерцијалната вредност на играчите....за некоја ваква реформа мислам дека му е лекот да се донеси ограничувања во ростерот на играчите т.е. секој клуб да има најмалку толку и толку играчи од сопствената школа.....

секако дека е потребно воведување на технологија која ќе овозможи да му сигнализира на главниот судија кога е постигнат погодок.....додека дискусиите за офсајдите мислам дека би требало да продолжат,сосема ќе биде во ред да се регулира сигнализирањето при постигнување гол

После денешниве утакмици од 1/8 финалето од светското првенство помеѓу Аргентина и Мексико и помеѓу Англија и Германија мислам дека ако не повеќе судии тогаш БАРЕМ комисија која ке го следни натпреварот од страна и преку камерите и ке му дава инструкции на главниот судија.Срамота е на светско првенство да се направи таков пропуст од судија и голот на Лампард да НЕ ГО ВИДИ.....

АКо не главниот судија барем шпмошните можеа да видат сигурно...

Да, треба ако ништо друго да има ревизија на вакви спорни ситуации, како што беше голот на Лампард или како што е постигнувањето голови од офсајд да речеме.
И да, би можеле да се намалат буџетите на екипите и да се направи да имаат одреден број играчи да бидат од сопствената школа или барем да не бидат странци

Мислам дека арно ќе биде да се направи некоја Светска лига или Клубско Светско првенство во футбал .. Не како она вШто го има секоја година со 4-5 натпревари , туку во групи , со 1/8 , 1/4 финалиња ... ИСТО МИСЛАМ ДЕКА МОЖЕ ДА СЕ НАПРАВИ И СЛИЧНА ЛИГА ВО НАЦИОНАЛНИТЕ ТИМОВИ ; КОЛКУ ПОВЕЌЕ ФУТБАЛ ТОЛКУ ПОВЕЌЕ ВОЗБУДА И ЗАБАВА :: Според мене 4 години се многу за чекање од едно до друго Светско Првенство или за Европско ..

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom