Дали мислите дека Скопјани се накурчени? :)

• Креатор на темата Креатор на темата Vollstandig
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Не сум од Скопје бе... од Битола сум. И не се срамам да кажам дека потекнувам од село (татко ми е роден во село). И шојма то врска?
Ах, од Битола си, па ништо тогаш.
Убаво е тоа што си ги знаеш корените и што не се срамиш од нив нели, само односот "од селото од кое доаѓаш" и сличните фрази не се на место, мислам не треба така да се нарекуваат жителите на помалите градови.

Провинцијалец мене ми е не како територијален него како синоним за степен на културното ниво У !

Еве пример за што зборувам. Значи од нигде никаде ти вели ти си од село, а живеам во град, а тој коренчина пушта од некое село кај што пиле не пее.
А кај виде ти дека ја тебе те цитирам? Пишувам општо за сељачаната која е неиживеана и доаѓаат у Скопје (намерно споманв Пелагонија, пошо ги глеам дел од нив како се понашаат веќе 23 год.), и сакаат да "станат" Скопјани, али тешко, т.е никад нема да успеат. Нигде не реков дека конкретно ти си од село :).

Исти ѓавол е нема и не постојат накурчени скопјани ,напротив да си скопјанец е тешка работа .

-немаш врски насекаде како другите луѓе од помалите градови,
-немаш на кого да се ослониш кога ти е тешко ,
-немаш можности да си формираш свој бизнис со земјоделие или сточарство ,
-не си богат или стопанственик на некоја земја,

А тоа што сите живеат во Скопје е комунистичка измислица видете на пример како функционира Словенија,сточарите се побогати од тие што жиеват во град,

Само која како си ги сфаќа работите.

А оние шо возат џипови е тие се тешки ропаци 14 литри ги даваат ко шала.тие не се Скопјани гарант.

А кај виде ти дека ја тебе те цитирам? Пишувам општо за сељачаната која е неиживеана и доаѓаат у Скопје (намерно споманв Пелагонија, пошо ги глеам дел од нив како се понашаат веќе 23 год.), и сакаат да "станат" Скопјани, али тешко, т.е никад нема да успеат. Нигде не реков дека конкретно ти си од село :).

Не ни сакам да бидем како "Скопјани" како тебе ама баш ич не сакам, . 3та година сум у Ск, и да ги има доста накурчени, но ги има и дечки кој ги поштуем ептен. Кој не праат разлики на Скопјани и провинцијалци како тИ што правиш. Твојот пост звучи како да си посебен нешто ако си од Скопае друже. Тие што велиш сакаат да бидат Скопјани мене ме нервираат. Ме нервираат луѓе што се прават нешто што не се и се срамат да кажат од дека се.

Јас само процедурално... :) Значи, освен некој штуки женски, што ги има цел град од кај што потекнуваат поминато, не познавам некој да сака да стани скопјанец :)
Е сега на темава...не можи да генерализираш. Јас студирав Скопје, и запознав премногу фини и фер луѓе, дугари што ми останале до ден денеска, и што уште контактирам. Ама и запознав толку тешки сељаци (не селани), што на друго место немам видено такви.
Еве еден пример ќе ви кажам на факултет што се случи....седиме в бифе, јас и 4-5 скопјани. И имаш 2 сати муабет, за коли, за турбодизелинџекшн, за рекаро седишта, за шотијезнамтаму, а во бифево 1000 студентки, која од која поуба. И десет пати пробувам да сменам тема, да прашам за некое од дундинава, дали ги познава, да ме запозна, ова она...не бе брат никој на кур не ме клава. И јас веќе престанав да ги слушам, почнав да си манијачам по бифево, и едно време од нигде никаде, чопоративно сите, трк да ги нема низ врата. Седам јас (сам) на маса, ај си викам шо му стана на луѓево. Ко уствари, сите заминале, да вида некое џиџе (радио со екран) на паркинг.

Е овај што ја отворил темава, изгледа на такви само налетувал :)

Ах, од Битола си, па ништо тогаш.
Убаво е тоа што си ги знаеш корените и што не се срамиш од нив нели, само односот "од селото од кое доаѓаш" и сличните фрази не се на место, мислам не треба така да се нарекуваат жителите на помалите градови.

Провинцијалец мене ми е не како територијален него како синоним за степен на културното ниво У !
Сите доаѓаме од некое село... сакале да признаеме или не. И да, јас сум горд на моите корени и на она што останало како наследство во село од прадедо ми (куќа, тон ниви кои никој не ги работи и тн). Никаде никого не вреѓам нити нарекувам со некоја погрдна фраза... само прокоментирав дека има луѓе што имаат доволно кеш да те купат сосе селцето од каде што потекнуваш/доаѓаш сеедно :) Шо виде тука лошо? Знајме дека сите сега се пограѓанчени и не признаваат за корените, ама запрај муабет, се некој ќе ти кажи дека има некој имот некаде во некое селце... на тоа мислев.

А за нарекувањето „провинцијалци“ сосема си во право...

--- надополнето ---

Јас само процедурално... :) Значи, освен некој штуки женски, што ги има цел град од кај што потекнуваат поминато, не познавам некој да сака да стани скопјанец :)
Е сега на темава...не можи да генерализираш. Јас студирав Скопје, и запознав премногу фини и фер луѓе, дугари што ми останале до ден денеска, и што уште контактирам. Ама и запознав толку тешки сељаци (не селани), што на друго место немам видено такви.
Еве еден пример ќе ви кажам на факултет што се случи....седиме в бифе, јас и 4-5 скопјани. И имаш 2 сати муабет, за коли, за турбодизелинџекшн, за рекаро седишта, за шотијезнамтаму, а во бифево 1000 студентки, која од која поуба. И десет пати пробувам да сменам тема, да прашам за некое од дундинава, дали ги познава, да ме запозна, ова она...не бе брат никој на кур не ме клава. И јас веќе престанав да ги слушам, почнав да си манијачам по бифево, и едно време од нигде никаде, чопоративно сите, трк да ги нема низ врата. Седам јас (сам) на маса, ај си викам шо му стана на луѓево. Ко уствари, сите заминале, да вида некое џиџе (радио со екран) на паркинг.

Е овај што ја отворил темава, изгледа на такви само налетувал :)
Не се ни овие накурчени... само се фанатици по коли. А оти не се фанатици по женски (нели женски и коли одат заедно ко гас и гаќи), можи онаја битолската “сите скопјани се педери“ во случајот важи :)

-немаш врски насекаде како другите луѓе од помалите градови,
-немаш на кого да се ослониш кога ти е тешко ,
-немаш можности да си формираш свој бизнис со земјоделие или сточарство ,
-не си богат или стопанственик на некоја земја,
Заборави да кажеш дека не можеш да имаш фамилијарен бизнис со издавање на крш станови

Инаку најнакурчени се оние кои си го имаат најселското во себе и кои се фураат на населби демек јас сум од Влае или Козле(каде порано ги паселе козите) и сум јак штик. Од она што сум се сретнал можам да кажам дека најјаки шизици има од Чаир, фини деца кои се дојдени од некој дел од Македонија и кои не се срамат ако се од Прилеп, Битола Струмица итн. А инаку тој комплекс на потеклото го има и во другите градови и посебно е изразено после Втората светска војна кога почнува масовната миграција село град.

Знајме дека сите сега се пограѓанчени и не признаваат за корените, ама запрај муабет, се некој ќе ти кажи дека има некој имот некаде во некое селце... на тоа мислев.
Токму така, но не само во Скопје туку ширум цела Македонија има луѓе кои не го признаваат тоа, па и уште вреѓаат, рецимо Скопјани на другите провинцијалци, Битлочани, Струмичани и др. им се обраќаат на другите со сељаци...

То је то.

Не ни сакам да бидем како "Скопјани" како тебе ама баш ич не сакам, . 3та година сум у Ск, и да ги има доста накурчени, но ги има и дечки кој ги поштуем ептен. Кој не праат разлики на Скопјани и провинцијалци како тИ што правиш. Твојот пост звучи како да си посебен нешто ако си од Скопае друже. Тие што велиш сакаат да бидат Скопјани мене ме нервираат. Ме нервираат луѓе што се прават нешто што не се и се срамат да кажат од дека се.
Ако најдеш пост каде велам дека сите не-скопјани се гадови, те частам пиво. Пет години поминав на Правен со супер колеги од Струмица, Гевгелија, Дебар, Охрид, Велес, и секогаш ќе имам почит спрема нив, бидејќи се покажаа како прекрасни другари и супер луѓе.
Е има и такви кои се дифтари, простаци и неизживеани створења. Повели дојди во Кисела Вода и остани 2-3 дена во близина на Пелагонија, чисто да се увериш за што зборам, и дека не зборам на памет и од тоа дека сум "накурчен".

Скопјани се едино "накурчени" кон припаднички на понежниот пол :)

...констатациите од првиот пост се најголем % погрешни, посебно со фактот што со раширени раце (само раце) примиле голем број граѓани од други места во РМ и вон РМ, со нив ги делат работните места, сообраќајниците, инфраструктурата, становите, цените на недвижнини и продукти за широка потрошувачка...

...констатациите од првиот пост се најголем % погрешни, посебно со фактот што со раширени раце (само раце) примиле голем број граѓани од други места во РМ и вон РМ, со нив ги делат работните места, сообраќајниците, инфраструктурата, становите, цените на недвижнини и продукти за широка потрошувачка...

Чекај чекај малку ...
Кој кого примил ?
Провинцијалците (бивши сега модерно названи Скопјани) на останатите провинцијалци ? :)
Скопје ти е друже, убав се Македонски град.
Нема оригинал Скопјани, ниту оригинал провинцијалци.
Добро има некаде и по некој оригинал провинцијалец но тоа е друга тема :)

Фала за тоа што ги споделувате тие работи со мене. Многу ви благодарам.
Парите што си го плаќам студентскиот, партиципацијата за факс, автобусот(ок некад и шверц се возам ама почесто плаќам), продуктите за широка потрошувачка и се друго да не одат на сметка "За благодарност нна скопјаните што делат со провинцијалците се"?
Кај нас ќе поминеш со едно фала ако некој дели нешто со тебе. И да не забегуем офтопик малку бев испровоциран од Луртз, пак ќе кажам Скопјани тие што се дружам се обратно од накурчен "Скопјанин". А ги има многу.
Исто ги има многу и накурчени. Тоа го има секаде, само на различен начин се курчат.

Чекај чекај малку ...
Кој кого примил ?
Провинцијалците (бивши сега модерно названи Скопјани) на останатите провинцијалци ? :)
Скопје ти е друже, убав се Македонски град.
Нема оригинал Скопјани, ниту оригинал провинцијалци.
Добро има некаде и по некој оригинал провинцијалец но тоа е друга тема :)
И Љубљана е убав словенечки град...кој го затворија за вакви миграции уште во 70-тите. Затоа во Љубљана може да се живее, има простор...Затоа Словенија има рурално стопанство, туризам, земјоделие, локална инфраструктура. за разлика од Скопје и од Македонија.

Јас пак имам утисак дека сите останати појче се курчат од скопјани коа се у скопје. Коа че се вратат у провинција глаите им се ко на жирафи. Па не дај боже, бар овде за прилепчани зборувам, да имаат поише паричка се понашаат како јако гравитационо поле, као све да се врти околу њих....пих, а ако погледнеш мало боље видиш дека се вртат само дрољи и хиени хи хи хи.
:)

Мене коа гледам такви гравитациони полиња ми пада нешто као жал или така нешто :) љољ

Фала за тоа што ги споделувате тие работи со мене. Многу ви благодарам.
Парите што си го плаќам студентскиот, партиципацијата за факс, автобусот(ок некад и шверц се возам ама почесто плаќам), продуктите за широка потрошувачка и се друго да не одат на сметка "За благодарност нна скопјаните што делат со провинцијалците се"?
Кај нас ќе поминеш со едно фала ако некој дели нешто со тебе. И да не забегуем офтопик малку бев испровоциран од Луртз, пак ќе кажам Скопјани тие што се дружам се обратно од накурчен "Скопјанин". А ги има многу.
Исто ги има многу и накурчени. Тоа го има секаде, само на различен начин се курчат.
Не си у право што си испровоциран од мене-сосем погрешно си ме разбрал.
Дали јас имам можност да најдам работа на друго место? Немам. Дали имам нива да продадам или да работам земјоделие? Немам...проблемот е што Скопје има капацитет кој е веќе преполн, инфраструктура која не може да ги издржи секојдневите и постојаните миграции. Факт е дека кубуриме со сета инфраструктура.
Пак ќе повторам, жалам што си ме сфатил погрешно, но стај се на мое место -ако ти дојдат у местото каде живееш голем број од други места, ако се пополнат раб. места, ако утре немаш децата кај да ги вработиш, ако нема простор каде да маневрираш на улица, ако се качат цените на станови до небо...како ти би реагирал. Кој не сторил грев, нека фрла по овие зборови со камења...башка ти реков, скопјани не реагираат, иако доселбите се континуирани и постојани.

Впрочем, зошто другите факултети (дисперзирани и други) не успеаја? Зошто во нив нема доволно студенти, а во Скопје има и премногу? Требаше синот да го запишувам во Штип или друго место, а лицата од тие региони доаѓаа тука да студираат...нели е малце без везе да се збори за накурченост без да се видат другите прилики?

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom