Дали мислите дека Скопјани се накурчени? :)

• Креатор на темата Креатор на темата Vollstandig
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
И Љубљана е убав словенечки град...кој го затворија за вакви миграции уште во 70-тите. Затоа во Љубљана може да се живее, има простор...Затоа Словенија има рурално стопанство, туризам, земјоделие, локална инфраструктура. за разлика од Скопје и од Македонија.

Се слагам, дефинитивно.
Треба да се враќаат од каде доаѓаат, и да придонесат за нивното родно место нели ? (на било кој начин)
Многу од тие провинцијалци доаѓаат поради студиите, бидејќи порано нели немаше дисперзирани студии.
Сега има, можеби со полош квалитет но ќе видиме понатаму, нели се ќе каже времето.

Но не заборавај дека уште од времето на Colonia Flavia Scupi, Скопје е населено и градено од "провинцијалците"...
Проклетство.

И Љубљана е убав словенечки град...кој го затворија за вакви миграции уште во 70-тите. Затоа во Љубљана може да се живее, има простор...Затоа Словенија има рурално стопанство, туризам, земјоделие, локална инфраструктура. за разлика од Скопје и од Македонија.

Ете сега Русија има план да го распореди народецо наоколу, за да ги набилда и заслабените делови...не се вежба само за подлактица оти ќе почниш да личиш на попај хахахах...како ли Раша ќе го стори тоа? Зар не е предоцна?

Впрочем, зошто другите факултети (дисперзирани и други) не успеаја? Зошто во нив нема доволно студенти, а во Скопје има и премногу? Требаше синот да го запишувам во Штип или друго место, а лицата од тие региони доаѓаа тука да студираат...нели е малце без везе да се збори за накурченост без да се видат другите прилики?
Ја носиш темата во погрешна насока... не се нити скопјаните ниди дојденците криви за тоа што се што работи и функционира е во Скопје. Мислиш сакам да сум во Скопје, а цел живот сум живеел во Битола?

Сепак тоа е политика на власта, во државава неможиш молиф да купиш, а да не е дојден прво Скопје па после во другите градови.

Не си у право што си испровоциран од мене-сосем погрешно си ме разбрал.
Дали јас имам можност да најдам работа на друго место? Немам. Дали имам нива да продадам или да работам земјоделие? Немам...проблемот е што Скопје има капацитет кој е веќе преполн, инфраструктура која не може да ги издржи секојдневите и постојаните миграции. Факт е дека кубуриме со сета инфраструктура.
Пак ќе повторам, жалам што си ме сфатил погрешно.

Тука си у заблуда. Тоа за градчињата како К.Паланка (од каде што сум), Кратово, М.Каменица, Пробиштип, Делчево, Пехчево итн ситните градови не важи. Имам еден куп имања од дедо ми во наследство само кој сака да ти купи нешто што се наоди на крај свет , а додуша јас немам срце да продадем нешто што е у фамилија со години. Земјоделие ? Од тоа нема ќар, освен нешто за тебе. Чичко ми почна да работи наголемо, сеа е во странство работи граѓевина да отплати кредитите.

Скопје е преполн точно. Но каде да се оди кога целиот капитал е тамо. Јас сум во Ск зашто студирам, а со мојот факултет овде во К.Палканка можеш само да го дрвиш ако немаш врски да те запослат некаде администрација и да се закачиш на терет на буџетот.

Не се скопјани криви шо живеат у главен град де па се курчат за се и сешто:)
И јас лично за некои скопјани мислам дека се накурчени, ама тоа го мислам за луѓе што ги знам а не за цела популација на главниот ни град.

Факт е дека луѓето од помалите градови мораат да се муваат во Скопје,заради гола егзинстенција е сега видете вака:

Ако во Скопје има 3000 перални во Делчево нема ниедна,

Ако во СКопје има 5000 стоматолози во Желино или Зрзе нема ниедна,

Ако во СКопје има 100000 просветители во Трубарево,Свирипичино нема ниедно,

Значи факт е дека во СКопје најзагадениот град после Велес има услови а во малите градови со супер воздух,клима и природа нема ништо.

Ама на крајот и во СКопје нема работа ,рецесија си дојде и тука.

И другар ми го испедерија....

Ја носиш темата во погрешна насока... не се нити скопјаните ниди дојденците криви за тоа што се што работи и функционира е во Скопје. Мислиш сакам да сум во Скопје, а цел живот сум живеел во Битола?

Сепак тоа е полика на власта, во државава неможиш молиф да купиш, а да не е дојден прво Скопје па после во другите градови.
Епа ја носам Џиш, ама и не ја носам...позадината е полна со проблеми, полна со сиво секојдневие, безизлезност кое момчето што збори за накурченост не ги ни знае. Накурчени-ако дигнеме глас во медиуми, ако демонстрираме, ако се организираат скопјани као скинхедси да тепаат...но такво нешто нема, секој што ќе дојде го прифаќаме као рамноправен иако проблемите во Скопје во основа се ради пренаселеност и несоодветна инфраструктура. Напротив, знам како ме гледале мене или други скопјани чудно во помалите места (као да сум црнец :) )...нешто што мене барем не ми се десило према луѓе кои не се од Скопје. Последниве година-две кај нас се вработија 20-30 души -околу 95% од други градови. Прифатени се као и другите, значи поим накурченост не постои или е помешана со други чувства.

Ги имаат испедерено таму затоа такви се....

Сами се испедеруваат.
Пролетта бев у Скопје кај един пријатељ и дојдоа еден пријател на пријателот студент од Приљеп и негов колега од Скопја...и така ја у една прилика споменав уз муабет ФИЛЏАН и пази овај прилепчанецо се изнасмеа пошо интересантно му звучел зборот филџан башка сето тоа виличење и глумење шо ни го претстави а и очајниот обид да збори скопски. Цело време се воздржував од шамарење и само тоа ми беше на умо...ама ја атерџија, атер за пријатело, атер за лепо друштво освен ОН се напрајв на будала и го издржав сето тоа гнасно провинцијалско лигавење хахахах каква осм прича :)

Скопје е преполн точно. Но каде да се оди кога целиот капитал е тамо. Јас сум во Ск зашто студирам, а со мојот факултет овде во К.Палканка можеш само да го дрвиш ако немаш врски да те запослат некаде администрација и да се закачиш на терет на буџетот.
Епа тоа е старата политика на миграции, назад нема.
Него ако јас влезам во кафанче у Крива Паланка, а ти во кафанче у Скопје...што мислиш во кого ќе се забуљат и кој како ќе си мине со тие погледи? Овде немаш проблем, но во помало место... мислам дека прифатеноста е баш обратна. Типичен пример е со вицот (кој голем дел е вистина) за скопјанчиштата во Охрид.

Сами се испедеруваат.
Пролетта бев у Скопје кај един пријатељ и дојдоа еден пријател на пријателот студент од Приљеп и негов колега од Скопја...и така ја у една прилика споменав уз муабет ФИЛЏАН и пази овај прилепчанецо се изнасмеа пошо интересантно му звучел зборот филџан башка сето тоа виличење и глумење шо ни го претстави а и очајниот обид да збори скопски. Цело време се воздржував од шамарење и само тоа ми беше на умо...ама ја атерџија, атер за пријатело, атер за лепо друштво освен ОН се напрајв на будала и го издржав сето тоа гнасно провинцијалско лигавење хахахах каква осм прича :)
А бе винџал за него пичка му стопанкина не филџан :pos::pos::pos::pos::pos::pos:.

Сами се испедеруваат.
Да не не бил од Прилеп брат? И ние филџани велиме :)

Да не не бил од Прилеп брат? И ние филџани велиме :)

Абе тоа си е ок збор, македонски, ама демек вие сте викале шоља....а па ние шоља го викаме она јајцевидно седиште во ВЦ за чоитање весници шо е :)

Абе Прилепчанец е, го знам, за жал :)

Абе тоа си е ок збор, македонски, ама демек вие сте викале шоља....а па ние шоља го викаме она јајцевидно седиште во ВЦ за чоитање весници шо е :)

Абе Прилепчанец е, го знам, за жал :)
А бе ти да не си прилепчанец, тој да не е скопјанец?? :)
И ние под шоља мислиме за нужник, а за филџан, филџан (или некој шо се буни вика финџал)

А бе ти да не си прилепчанец, тој да не е скопјанец?? :)
И ние под шоља мислиме за нужник, а за филџан, филџан (или некој шо се буни вика финџал)

А зошто и ја имам утисак дека можеби не сите, али добар дел викате шоља, небитно...како и да е дечково искомплексирам нешо.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom