Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Типична мисла на исфрустриран „нескопјанец“.
Курчачи, сељаци и фалбаџии има од секаде. Тоа што ти имаш личен проблем со скопјани (или со некои скопјани со кои си контактирал), треба да подлежи на длабока социјална и психолошка анализа. Во секој случај, неубаво размислување. Вакви генерализации секако дека не придонесуваат за еволуција на народот и се предмет на дискусија пред коперација.
Прашање до авторо оти ме интересира?
Шо подразбираш под "накурчени"?
Тоа ако некој се фале за работа и материјална како и финансиска состојба јас не го доживувам како курчење него како лечење фрустрации и комплекси..А не сум знајал дека само у ск се праве тоа...хм
Шо има везе, насловов на темава "накурчени" со тоа дека се фалбаџии? Или си ти од некое село од Латинска Македонија, па поима немаш шо уствари значи зборот накурчени па го поврзуваш со тоа дека се фалбаџии.
А и врска нема дека како скопјани се фалиме и пуваме со станови, коли, пошо има и луѓе меѓу нас (кои сме од Скопје) кои немаат скршен денар ни коли, а богами ни повеќе од еден стан од 40-50 квадрати.
Боље остани таму кај шо си, и не доаѓај навака ако се фрустрираш со "накурчени" скопјани или ако си веќе тука остани меѓу дел од племињата кои прв пат виделе зграда у живот откако влегле у студентски дом и дерете се у 3 сабајле ко орјати на тераса.
И на крај пренеси таму по селата дека ако живееш у Скопје не значи дека си го фатил господ за муда, ко што мислат повеќето од другите градови у Македонија, зашо со нивното понашање (ко шо ги глеам цел живот, секој ден у Пелагонија), ако биле први у село, веруј дека овде не се ни на последно место, или народски кажано "на гз не ги стааме". Ај така
*текстот е изворен од авторот и намерно пишан на "нашки" дијалект, чисто да научи дел од рајава као се збори у наше маало :icon_bigg
Моментумот на таа песна е во оралката, ама и доста сублиминали има тукаЗатоа изгледа ни ја направиле песнана на 63та![]()
Не сум од Скопје бе... од Битола сум. И не се срамам да кажам дека потекнувам од село (татко ми е роден во село). И шојма то врска?Мисљим, ево зожто послем луџето ќе ви го зборат дека Скопјани се накурчени.
Јас вакви луѓе немам сретнато во Аеродром.