[FONT="]Da vidime {to veli Sv. Jovan Damaskin vo knigata "To~no izlo`uvawe na pavoslavnata vera", izdadeno na makedonski jazik:[/FONT]
[FONT="]"81. Za{to Edinorodniot Sin se narekuva Prvoroden?[/FONT]
[FONT="]Provoroden e onoj кoj e prv roden, bez ogled dali i ednoroden, ili e roden pred drugite bra}a. Ako Bo`jiot Sin go nare~eme Prvoroden, no ne i Edinoroden, }e proizleze deka deka od site sozdanija Toj e Prvorodeniot, za{to i Samiot bil tvar. Me|utoa, bidej}i e prvorpden i Edinoroden, treba za nego da go priznaeme i ednoto i drugoto. Zna~i, za Nego velime deka e Prvoroden pred sekoja tvar, za{to Toj samiot e od Boga, a i sozdanijata se od Boga. Me|utoa, bidej}i Toj bezvremeno e roden os su{tinata na Boga i Otecot, so pravo Go narekuvame Edinoroden i Prvoroden Sin, a ne prvosozdaden; za{to, sozdanieto ne proizleglo od su{tinata na Otecot, tuku so Negovata volja e privedeno od neposotewe vo postoewe. Toj e prvoroden me|u mnogute ednorodni bra}a, za{to, bidej}i bil edinoroden i od majka i bidej}i, sli~no na nas, primil krv i telo i i stanal ^ovek, stanavme i nie preku nego sinovi Bo`ji, osinoveni preku kr{tevaweto. Samiot Toj, Koj po priroda e Sin Bo`ji, stanal Prvoroden me|u nas, koi se osinovivme i po blagodat stanavme sinovi Bo`ji i se narekovme negovi bra}a. Zatoa toj rekol: Se vra}am pri Svojot Otec i pri va{iot Otec. Toj ne rekol na{iot Otec, tuku Mojot Otec, t.e. Otec po priroda, i va{iot Otec, t.e. Otec po blagodat i pri Svojot Bog i va{iot Bog. Ne rekol na{iot Bog, tuku Mojot Bog, ako mo`eme da ja napravime suptilna razlikata me|u vidlivoto i ona {to e pojmliva za umot-i va{iot Bog kako Sozdatel i Gospod."[/FONT]
[FONT="](str. 168)[/FONT]
[FONT="]"Bidej}i neprijatelot na na{eto spasenie gi demnel devicite, poradi proro{tvoto na Isaija vo koe se veli: "Devica }e za~ne i }e rodi Sin i }e Mu go dadat imeto Emanuil, {to zna~i so nas e Bog," zatoa za da Onoj, Koj mudrite gi fa}a vo nivnoto lukavstvo (1 Korintjanite, 3.19), go dovede vo zabluda |avolot koj se gordee so svojata mudrost, Deva bila svr{ena za Josif, i toa pretstavuvalo kniga za onoj koj znae da ~ita (Isaija, 29.11); za{to svr{uva~kata pretstavuvala zasolni{te za Deva, a zabluda za onoj {to gi demne devicite."[/FONT]
[FONT="](str. 189)[/FONT]
[FONT="]"Za toa deka Sveta Deva e Bogorodica; protiv nestorijancite[/FONT]
[FONT="]Za Sveta Deva, so sopstvena misla na zborot sored vistinata, zboruvam kako za Bogorodica, za{to, kako {to e vistinski Bog Onoj Koj se rodil od nea, taka e vistinska i Bogorodica, koja {to od sebe Go rodila ovoploteniot i vistinski Bog. Za{to, ne velime deka Onoj Koj e roden od nea e Bog zatoa {to Bo`estvoto na slovoto od nea go primilo po~etokot na Svoeto postoewe, tuku ztoa {to Samot Bog Slovo, koj pred site vekovi i bezvremeno e roden od Otecot i Koj bespo~etno i ve~no posoti zaedno so Otecot i Duhot, koga se ispolnilo vremeto, zaradi na{e sapsenie se vselil vo nejzinata utroba i od nea, bez promeni, se ovoplotil i se rodil. Za{to, Sveta Deva ne rodila obi~en ~ovek, tuku vistiniski Bog, ne rodila nematerijalen, tuku ovoploten Bog, i ne rodila Bog koj od neboto go spu{til Svoeto telo i minal niz nea kako niz nekakov kanal, tuku rodida Bog koj od nea primil telo ednosu{no so na{eto, i na teloto mu ja dal Svojata Ipostas. Za{to, ako teloto bilo doneseno od neboto i ne ja primilo na{ata prirodoa, za{to toga{ bilo neophodno teloto da stane ^ovek? Neli Bog se ovoplotil za da mo`e samat gre{na, padnat i propadliva priroda da go pobedi tiraninot koj ja soblaznil i na toj na~in da se oslobodi od propadlivost, kako {to veli bo`estveniot Apostol Pavle: Bidej}i smrtta dojde preku ~ovekot, taka i voskresenieto na mrtvite stana preku ~ovek, ako e to~no prvoto, to~no e i vtoroto."[/FONT]
[FONT="](str. 121)[/FONT]