Благодарам на советот, но верна сум му на нинџитсуто.
А за тоа дека јас треба да се информирам за Будизмот... може ти треба да влезеш во будистички храм и да видиш таму одвреме навреме што се случува.
"Наука" не е исто што и наука.Најдобро би било да почнеш од правопис, да продолжиш со дефинирање поими и на крај со тоа знаење да успееш да го пренесеш своето мислење за друг да го сфати.
lejdi....eve malku ke bidam pojasen za da ja svatish razlikata megu "nauka" i nauka. I deka jogata e religija
Sekoja nauka e bazirana na eksperiment, dodeka jogata se bazira na iskustvoto,licnoto iskustvo. Razlikata e vo toa shto eksperimentot e neshto nadvor od covekot,dodeka iskustvoto e eden vid na eksperimenet shto e svrten prema vnatreshnosta na covekot.Znaci naukata so eksperimentite moze da dade tocni rezultati,dodeka jogata so licnoto iskustvo ne znaci deka sekogash ke gi dade istite rezultati.Vo toj konteks go spomnav Patanjali, (vo mojot prv post), i rekov deka skoro ja sveduva jogata na matematika, vo smisol deka toj so negovite sutra go ima dadeno patot koj sekogash bi trebalo da dade isti rezultat.
Megutoa ,popitaj se dali e toa taka i dali so jogata rezultatite se sekogash isti.
Potoa go spomnav i Osho i rekov deka veli " Yogata e nauka na dushata". Samiot zbor dusha e religiozen, ne postoi nauka koja moze da ja dokaze postoenjeto na dushata.
Naukata veli deka ne trebe da veruvash vo dogmi, deka trebe da ekserimentirash, dodeka religijata, zboram za ovaa monotistickata, veli da veruvash vo dogmi, vo boga.
Buda ponudil drug nacin da se dojde do vistinata, bez da se veruva vo boga, vo dogmi.Znaci toj e prv shto pocnal da eksperimentira za toa kako da dojde do vistinata bez da veruva vo boga.Megutoa nacinot na koj toa go napravil ne go ima zapishano nikade. Prv koj uspeal toa da go stavi vo pismena forma e Patanjali so negovite sutra.
Mislam deka e dovolno da svatish i ti , i site onie 92% shto praktikuvat joga a shto se izjasnile na anketava deka jogata e samo rekreacija i relaksacija