Дали јогата е религија?

• Креатор на темата Креатор на темата Gurdjieff
  • Време на започнување Време на започнување

Dali yogata e religija?

• Вкупно гласачи
    98
Ова е исто како да прашаш дали молитвата е религија :)
Како што молитвата е духовна дисциплина во христијанството, така и јогата е духовна дисциплина во источните религии. Кај нас е малку искомерцијализирана и не се продава баш како таква, туку небаре како еден вид „спорт“, но тоа е друг проблем. Сепак јогата е втемелена на еден вид религија, на еден вид идеологија.

Ова е исто како да прашаш дали молитвата е религија :)
Како што молитвата е духовна дисциплина во христијанството, така и јогата е духовна дисциплина во источните религии. Кај нас е малку искомерцијализирана и не се продава баш како таква, туку небаре како еден вид „спорт“, но тоа е друг проблем. Сепак јогата е втемелена на еден вид религија, на еден вид идеологија.
Ne e malku iskomecijalizirano, nego mnogu, i ne samo kaj nas nego po celiot zapad.A shto e najsmeshno tie shto odat na joga ke recat...ne ne jas veruvam vo hrista...ili mislat deka se ateisti

Епа затоа што сум имала и имам искуство со јогата, тврдам дека нема никаква поврзаност со било каква религија.
ајде да те поправам, јогата има поврзаност со будизмот. Тоа што е комерција кај нас е друг проблем.Тоа јас го викам те прават будала у здрав мозок. Без навреда. Е сега пред да се изјасниш дека си атеит рамисли дали си религиозна ...

ајде да те поправам, јогата има поврзаност со будизмот. Тоа што е комерција кај нас е друг проблем.Тоа јас го викам те прават будала у здрав мозок. Без навреда. Е сега пред да се изјасниш дека си атеит рамисли дали си религиозна ...

Јогата има „поврзаност“ и со Хиндуизмот, меѓутоа не зборуваме за нејзиното потекло, туку за тоа што претставува јогата. Кога практикуваш јога, ти не учиш за никаки богови, се проучуваш себеси, а понатаму и опкружувањето. Не се сметам себеси за атеист, ниту за религиозна (на начинот на кој што го сфаќам јас) и доста се обидуваш да ми го наметнеш тоа! :)

Јогата има „поврзаност“ и со Хиндуизмот, меѓутоа не зборуваме за нејзиното потекло, туку за тоа што претставува јогата. Кога практикуваш јога, ти не учиш за никаки богови, се проучуваш себеси, а понатаму и опкружувањето. Не се сметам себеси за атеист, ниту за религиозна (на начинот на кој што го сфаќам јас) и доста се обидуваш да ми го наметнеш тоа! :)
А будизмот учи за старче кое седи таму горе ? Ама океј, ќе одиме оф топик..живеј си го хипи филмот не е проблем. Барем не си атеиста, како што напиша:love:

А будизмот учи за старче кое седи таму горе ? Ама океј, ќе одиме оф топик..живеј си го хипи филмот не е проблем. Барем не си атеиста, како што напиша:love:

Хипи филм :pos:
Не сум атеист, ама плукам по бог. Ти прави некоја разлика?
Сакаш да извадиш нешто од контекст ли?
Будизмот не учи за старче што седи горе, него доле. Има ли разлика каде ќе седи старчето? Јас ти кажувам дека во јогата не се концентрираме на старчиња, туку на себе. За мене, во јогата нема авторитети, нема имагинарни пријатели, нема приказна по која слепо ќе се водиме. Јогата е повеќе наука, меѓу другото. На крај краева, не го разјаснивме поимот „религија“ на темава, очигледно дека секој различно го гледа. Според начинот на кој ти гледаш на религијата (реков, колку што успеав да те сфатам), да, јогата ќе му дојде нешто како одговор за поврзаноста на човекот со вселената, не веруваш слепо во претходно издиктирана приказна, туку самиот ги искусуваш ефектите од неа и доаѓаш до некои одговори. Само... религија е толку погрден збор за нешто толку убаво, или барем човекот со неговите догми успеал да го направи зборот погрден. И страшно ми сметаат етикетите како „секта“, „религија“, „спорт“, „рекреација“...

Прашањето ти е исто како "Дали полнењето бензин е спорт?"

Спортот е F1 а полнење бензин е дел од тој спорт. Бензин се полнело уште пред да биде создаден Форумула 1 шампионатот а се полни и надвор од него, како што и јогата се користи надвор од будизмот.

Значи ниту полнењето бензин е спорт ниту јогата е религија ;)
So molitvata shto ke praime, i taa li e odvoena od religijata?
Ja ima i kaj muslimanite i kaj hristijanite.
--- надополнето: 2 јуни 2012 во 16:37 ---
Не може секој да практикува јога. Како што можеш да видиш, голем дел од нив немаат способност да ја сфатат.
Tocno,..... samo vo ova se slagam so tebe,
A najgolem del od tie shto ja praktikuvaat ne znaat zoshto go pravat toa.

Sovet
Retko davam soveti,ali poshto ti si si dozvolila mene da mi dadesh, eve i jas na tebe eden ke ti dadam:
Bavi se so atletika,vo taa disciplina sigurno ke postignesh podobri rezultati

Благодарам на советот, но верна сум му на нинџитсуто.

А за тоа дека јас треба да се информирам за Будизмот... може ти треба да влезеш во будистички храм и да видиш таму одвреме навреме што се случува.

"Наука" не е исто што и наука.Најдобро би било да почнеш од правопис, да продолжиш со дефинирање поими и на крај со тоа знаење да успееш да го пренесеш своето мислење за друг да го сфати.

Благодарам на советот, но верна сум му на нинџитсуто.

А за тоа дека јас треба да се информирам за Будизмот... може ти треба да влезеш во будистички храм и да видиш таму одвреме навреме што се случува.

"Наука" не е исто што и наука.Најдобро би било да почнеш од правопис, да продолжиш со дефинирање поими и на крај со тоа знаење да успееш да го пренесеш своето мислење за друг да го сфати.
lejdi....eve malku ke bidam pojasen za da ja svatish razlikata megu "nauka" i nauka. I deka jogata e religija

Sekoja nauka e bazirana na eksperiment, dodeka jogata se bazira na iskustvoto,licnoto iskustvo. Razlikata e vo toa shto eksperimentot e neshto nadvor od covekot,dodeka iskustvoto e eden vid na eksperimenet shto e svrten prema vnatreshnosta na covekot.Znaci naukata so eksperimentite moze da dade tocni rezultati,dodeka jogata so licnoto iskustvo ne znaci deka sekogash ke gi dade istite rezultati.Vo toj konteks go spomnav Patanjali, (vo mojot prv post), i rekov deka skoro ja sveduva jogata na matematika, vo smisol deka toj so negovite sutra go ima dadeno patot koj sekogash bi trebalo da dade isti rezultat.
Megutoa ,popitaj se dali e toa taka i dali so jogata rezultatite se sekogash isti.
Potoa go spomnav i Osho i rekov deka veli " Yogata e nauka na dushata". Samiot zbor dusha e religiozen, ne postoi nauka koja moze da ja dokaze postoenjeto na dushata.
Naukata veli deka ne trebe da veruvash vo dogmi, deka trebe da ekserimentirash, dodeka religijata, zboram za ovaa monotistickata, veli da veruvash vo dogmi, vo boga.
Buda ponudil drug nacin da se dojde do vistinata, bez da se veruva vo boga, vo dogmi.Znaci toj e prv shto pocnal da eksperimentira za toa kako da dojde do vistinata bez da veruva vo boga.Megutoa nacinot na koj toa go napravil ne go ima zapishano nikade. Prv koj uspeal toa da go stavi vo pismena forma e Patanjali so negovite sutra.
Mislam deka e dovolno da svatish i ti , i site onie 92% shto praktikuvat joga a shto se izjasnile na anketava deka jogata e samo rekreacija i relaksacija

A shto e toa ...neshto slicno...lelee, kolku sam dab

За да не одам оф топик таму, ќе ти одговорам тука. Значи за да нештото биде слично, треба да има елементи од нештотоа а да не тоа нештото. А што е тоа конкретно, немам потреба ни другите па ни тебе да ве замарам со детали. Секој нека си го пронајде патот кон она што најмногу му одговара. Јас сум си нашол за мене.
Ако сакаш дискусија, бидејќи ти ја отвори темава, редно е да ни кажеш што подразбираш под религија за да видиме што е што според тебе. И те читам погоре јогата ја поврзуваш со Будизмот, што не си во право. Барем имаш интернет види си. Јогата постои пред будизмот.

Што се не ќе прочита човек по интернетов... Јогата религија... :pos::pos::pos:

Што се не ќе прочита човек по интернетов... Јогата религија... :pos::pos::pos:
hahahaha...vo pravi si....internetot e zaebana rabota....:)
aj sega odi shetaj malku....
--- надополнето: 6 јуни 2012 во 16:06 ---
За да не одам оф топик таму, ќе ти одговорам тука. Значи за да нештото биде слично, треба да има елементи од нештотоа а да не тоа нештото. А што е тоа конкретно, немам потреба ни другите па ни тебе да ве замарам со детали. Секој нека си го пронајде патот кон она што најмногу му одговара. Јас сум си нашол за мене.
Ако сакаш дискусија, бидејќи ти ја отвори темава, редно е да ни кажеш што подразбираш под религија за да видиме што е што според тебе. И те читам погоре јогата ја поврзуваш со Будизмот, што не си во право. Барем имаш интернет види си. Јогата постои пред будизмот.
Nikoj ovde na rece deka deka budizmot ja izmisli jogata....procitaj podobro....rekov deka buda nashol nacin da dojde do vistinata bez dogmi,bez verba vo neshto...za razlika od monoteistickite religii ili indu(verba vo mnogu bogovi) religijata.. sednal covekot i razmisluval (znaci go upotrebuval intelektualniot centar) za toa kako da ja nadmine smtra....sakal da go najde vecniot zivot...
Site religii go nudat toa...zivot posle smrta.(raj ili pekol,
reinkarnacija..ili pepel)
--- надополнето: 6 јуни 2012 во 16:27 ---
Leleeee brat...kako da go razberam ova boldiranoto ..
aj pomogni mi ako sakash....
ni skopsko ne smeam da si poracam...samo DAB

Najlesno e koga ke te prashat da ne dadesh odgovor....
A ushte polesno e koga ne znaesh da dadesh odgovor, da go napadnesh sogovornikot....
svaka ti cast
Оооо, кутрото ти, секогаш тебе ми те напаѓаат. Жал да ми падне дури....
Немој да измислуваш, никаде тебе не сум ти рекол дали си ваков или таков.
Одговорот ти е даден, тоа што тебе не ти се допаѓа или не ти е јасно, не сум јас виновен. Толку знаеме ние атеистите, толку сме научиле, јбг, не читаме Ошо и Гурџи, а до латиница сме далеку еххееее има време, ќе научиме.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom