Дали има живот на Марс?

• Креатор на темата Креатор на темата The`bItCh
  • Време на започнување Време на започнување
Deep Within Greenland's Ice, Microbes Offer Clues to Martian Methane

На кратко ова е сторија од „Science in the News“ и дискутира за можната конекција на метано - произведувачките бактерии на Гренланд и постоењето на локации богати со метан на Марс.

Does the metabolism of methane-emitting microbes lodged two miles beneath the ice of Greenland offer any clues about life on Mars? A new report published in the Proceedings of the National Academy of Sciences says that it does.

Scientists drilled down into the Greenland ice and stopped at three spots, each of which registered higher-than-normal concentrations of methane gas. Microbes that emit methane existed in those very same spots, as evidenced by telltale fluorescent traces. The microbes give off methane as the byproduct of a survival existence in the sub-freezing surroundings, posited co-author Buford Price of the University of California at Berkeley.

Price believes the finding may also explain the traces of methane turned up last year in the Martian atmosphere. Other sources of methane on Earth include microorganisms that thrive in oxygen-free environments in rice paddies, cows, swamps and termites. So astrobiologists have puzzled over the source of that methane. Price thinks the ice-locked microbes could explain the origins of methane on Mars. After all, the temperature should be right at freezing some 500 feet below the Martian surface.

"Part of what astrobiology tries to do is learn about the full extent of ecosystems on Earth in order to evaluate the possibility that there is life on another planetary body," microbiologist John Leigh explained to Newsday. Because "microbial ecosystems are present in what might have seemed unlikely locations," Price's study seems "reasonable."

moTaro напиша:
Замислив, ми изглеа сасвим нормално.

Значи, сами сме.
Ова некако тврдо ми звучи, дечково че да е од друг систем... не че да е од нашиов...

moTaro напиша:
И на најновата откриена планета Титан, е отркиено присуство на вода. Поточно Санти мраз.
Ќе почекаме да видиме дали нешто плива у тие води :)

Колку што знам Титан не е планета - тоа е сателит на Сатурн.
Инаку површинската температура му е -180 степени целзиусови, а во основа се состои од азот со примеси на аргон и метан така да не би рекол дека има живот . . .

Batistuta напиша:
Колку што знам Титан не е планета - тоа е сателит на Сатурн.
Инаку површинската температура му е -180 степени целзиусови, а во основа се состои од азот со примеси на аргон и метан така да не би рекол дека има живот . . .

Кажи колку е закон Google а?

Во право сте!

Али ако зеам да ти пастам па ја што најдов од други сајтови, ќе не пребацат у филозофија!

Vlad II Draculea напиша:
Ова некако тврдо ми звучи, дечково че да е од друг систем... не че да е од нашиов...

ај и на тебе да ти одговорам..

Или тоа, или ти површно размислуваш. А јас тука неможам ништо пријателче!

I did it my way!

Инаку еве една споредба :
Човекот сеуште не стапнал на Марс кој е оддалечен околу 60 милиони километри.
Најблиската ѕвезда до сонцето (во нашата галактика нормално) е Проксима (4,2 светлосни години).
Во нашата галактика која има пречник од 100000 светлосни години има околу 200 милијарди ѕвезди.
Најблиска галактика до нашата е Големиот Магеланов Облак оддалечен 170000 светлосни години (што значи дека ако некоја ѕвезда од оваа галактика престане да постои ние тоа ќе можеме да го забележиме за точно 170000 години бидејќи толку време и треба на светлината да дојде до нашата планета)
Галактиките се групираат во групи, а нашата локална група има 26 члена (сите имаат во просек по околу 150 милијарди ѕвезди)
Нашата локална група пак е член од некое суперјато а и такви ги има многу.
Плус треба да се има во предвид дека вселената се шири постојано.

Ок . . . да се вратам на темата - на марс нема живот, ама некаде има сигурно.

moTaro напиша:
Кажи колку е закон Google а?

Google ??? :lud:
Лани на факултет имав математичка географија (што е 95% астрономија) :wink:

moTaro напиша:
Или тоа, или ти површно размислуваш. А јас тука неможам ништо пријателче!

I did it my way!
Повтори си го за тебе.. и прочитај пак.. ако не сватиш, пробај пак... :wink:

Vlad II Draculea напиша:
Повтори си го за тебе.. и прочитај пак.. ако не сватиш, пробај пак... :wink:

Не треси глупости!

moTaro напиша:
Не треси глупости!

More podnakurcen... vo prethodnive postovi... sakav da kazam deka si do negde vo pravo.. i nemoj da reagiras ko da si najpameten... i gledj napisi nekos povejke od dva zbora.. So si ti majkumu..
oj sredise.... Povejke ne ni ti odgovaram.. dzek

P.S. tvoeto znaejne se gleda od Titan, novata planeta

Vlad II Draculea напиша:
More podnakurcen... vo prethodnive postovi... sakav da kazam deka si do negde vo pravo.. i nemoj da reagiras ko da si najpameten... i gledj napisi nekos povejke od dva zbora.. So si ti majkumu..
oj sredise.... Povejke ne ni ti odgovaram.. dzek

P.S. tvoeto znaejne se gleda od Titan, novata planeta

Не треси глупости!
Џек

Назад на темата. Лични препирки по приватни пораки. Џек(овци).

Abe nekni gledav edna emisija na discoveri i tamu se zboruvase za moznoto poteklo na nas lugeto, edna od teoriite bese, demek najprvo zivotot se pojavil na mars, i tamu ziveele, i se pojavile nepovolni uslovi za zivot pa nasle nacin kako da dojdat do zemjata i taka sme ostanale tuka, ovaa teorija se bazira na faktot deka na mars se pronajdeni golemi ledeni povrsini voda i sl. ama mene ne mi se veruva bas toa, so ke kazete vie za ovaa teorija??? :icon_eek:

Не верувам некако ми е сај фај. Ама нема да е лоша идеа за филм или некое сценарио а? :je: (не мисија на марс, не у тој стил)

Порано имало живот на марс, тоа 100% ама сега...не.

@Batistuta @moTaro Дали знаете дека површината/атмосферата на Титан има слична композиција со земјениот гас? Ако запалиш едно чкорче или оганче ќе ја пеплоса целиот сателит. Тоа под услов да гори нели...

(бтњ, ни ова не е од гугл, ова е од дискавери :je: )

2012 ете кај е...

иначе... можи некој да докажи дека нема?

kaj nas nauchnicite samo baraat karbon demek samo do toa mozhe zhivot da ima...a ednostavno ja ignoriraat pomislata deka mozhe da ima zivot koj ne e baziran na karbon. na mars mozebi nema zivot no jas veruvam deka na drugi planeti ima, ako ne kompleksni sustestva kako nas barem bakterii ima.

a i naucnicite otkrile bakterii na mars koi shto bile odneseni od robotite shto se prateni tamu. tie bakterii se 'zaspani' momentalno, no ne se mrtvi. znaci ako mozat da opstanat na mars, ima shansi deka moze da ima zivot tamu

BeBe11 напиша:
a i naucnicite otkrile bakterii na mars koi shto bile odneseni od robotite shto se prateni tamu. tie bakterii se 'zaspani' momentalno, no ne se mrtvi. znaci ako mozat da opstanat na mars, ima shansi deka moze da ima zivot tamu

Dali mislis deka bi imalo rizik od nekoja bolest/zracenje/whatever ako gi razbudat ovie bakterii? Mozebi rizikot koi tie go nosat so sebe e pricinata za zgasnuvanjeto na zivotot na mars :raz:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom