Дали Господ казнува?

• Креатор на темата Креатор на темата Cool Hand Luke
  • Време на започнување Време на започнување
Ти можеш да лажеш колку сакаш, неможеш да го смениш тоа што го пишува. Во оргиналот на еврејски јасно стои - "...и создавам зло"

Не е тоа никаков оригинал, туку еден можен превод. Другите преводи го користат изразот „несреќа„, што не е исто што и „зло„ Како што повеќе пати напишав, кога Бог би го створил злото, чинот на тоа творење би бил забележан во Шестодневот, а не е.[DOUBLEPOST=1421877728][/DOUBLEPOST]
Дали е создадено или допуштено, не игра никаква улога!

„Се согласувам со самиот себе: секоја моја премиса е точна по автоматизам„.[DOUBLEPOST=1421877760][/DOUBLEPOST]
Ако Бог ги предвидел постапките а не ги спречил или тие не се непотребни а со тои ни зли, или неговото предвидување потфрлило што значи дека не е семоќен, сезнаен и совршен.

Види пост погоре,

Не е тоа никаков оригинал, туку еден можен превод. Другите преводи го користат изразот „несреќа„, што не е исто што и „зло„ Како што повеќе пати напишав, кога Бог би го створил злото, чинот на тоа творење би бил забележан во Шестодневот, а не е.
Теши се дека не е оргинал. Ти и твоите дволични свештеници би сакале да нема оргинал, ама има. И еве што вели:
Isaiah 45:7:
I form the light and create darkness, I bring prosperity and create evil; I, the LORD, do all these things.

יֹוצֵ֥ר אֹור֙ וּבֹורֵ֣א חֹ֔שֶׁךְ עֹשֶׂ֥ה שָׁלֹ֖ום וּבֹ֣ורֵא רָ֑ע אֲנִ֥י יְהוָ֖ה עֹשֶׂ֥ה כָל־אֵֽלֶּה׃ ס
Зло - רָ֑ע[DOUBLEPOST=1421878137][/DOUBLEPOST]
„Се согласувам со самиот себе: секоја моја премиса е точна по автоматизам„.[DOUBLEPOST=1421877760][/DOUBLEPOST]

Види пост погоре,
Тролање, само тоа ти останува.

Теши се дека не е оргинал. Ти и твоите дволични свештеници би сакале да нема оргинал, ама има. И еве што вели:
I form the light and create darkness, I bring prosperity and create evil; I, the LORD, do all these things.

יֹוצֵ֥ר אֹור֙ וּבֹורֵ֣א חֹ֔שֶׁךְ עֹשֶׂ֥ה שָׁלֹ֖ום וּבֹ֣ורֵא רָ֑ע אֲנִ֥י יְהוָ֖ה עֹשֶׂ֥ה כָל־אֵֽלֶּה׃ ס
Зло - רָ֑ע[DOUBLEPOST=1421878137][/DOUBLEPOST]
Тролање, само тоа ти останува.
Каква библија читаш ? И каде има исаија 45: 7 ? Да не си читал апокрифно ?

(Исаија 47,7,8 ) ,,Јас ја создавам светлината и ја правам темнината,правам мир и причинувам неволји. Јас,Господ, го вршам сето тоа Росете ,небеса,одозгора,и облаците нека изливаат правда,нека се раствори земјата и нека донесува спасение,заедно да произлегува и правдата.Јас Господ,го правам тоа ."
И каде има тука ЗЛО ?

Последно уредено:
Каква библија читаш ? И каде има исаија 45: 7 ? Да не си читал апокрифно ?

(Исаија 47,7,8 ) ,,Јас ја создавам светлината и ја правам темнината,правам мир и причинувам неволји. Јас,Господ, го вршам сето тоа Росете ,небеса,одозгора,и облаците нека изливаат правда,нека се раствори земјата и нека донесува спасение,заедно да произлегува и правдата.Јас Господ,го правам тоа ."
И каде има тука ЗЛО ?
Во оргиналот, на еврејски:

Зло - רָ֑ע

Разбираш ли еврејски? Од кај знаеш дека тоа е оргиналот?
Разбирам доволно за да знам што значат термини што ми се битни и знам дали е оргинален текст или не.
Тоа што некој зборот зло го превел како неволја или несреќа е негов проблем, во оргиналот на еврејски стои зло. Ги охрабрувам сите што ја следат дискусијава сами да проверат и да се уверат.

Не е така , ЗЛО е поширок поим како што се неволја,несреќа,убиства,холокауст и така натаму сите заедно сочинуваат како ЗЛО .
А БОГ не прават зло туку сатаната инаку ако БОГ прави зло тогаш тоа се коси Божјиот закон и би станал сличен како сатаната алооо каде ви е логиката.

Не е така , ЗЛО е поширок поим како што се неволја,несреќа,убиства,холокауст и така натаму сите заедно сочинуваат како ЗЛО .
А БОГ не прават зло туку сатаната инаку ако БОГ прави зло тогаш тоа се коси Божјиот закон и би станал сличен како сатаната алооо каде ви е логиката.
Hmm ako go zememe ovoa vo predvid znaci satanata e so pogolemi ovalstuvanja i se pozstapena!Nego tuka se nametnuva drugo prasanje....Koj go krivite za zloto vo busdisckiot\muslimanskiot,ateistickot svet,odnosno koj go krivite koga ke zaginat muslimani budisti ateisti i site krivo verci? Satanata?

Шири го ти колку сакаш, во оргиналот си стои зло, си имаат евреите посебни зборови за невоља и несреќа.

Во врска со болдот:
Ако Сатаната е причината за сето зло, зошто е создадена? Зошто Бог со својата сезнајност не предвидел што ќе се случи пореди неа? Префрлањето на вината на некој друг не е одговор во овој случај, ако се потекнува од Бог а тој е семоќен и сезнаен, тогаш и тоа што тој ќе го посочи како зло потекнува од него.

Ај прочитајте предхотниот пост таму ви е одговорот или дали сакате да ви пишам дооолг пост колку мониторот .....

Последно уредено:
Разбирам доволно за да знам што значат термини што ми се битни и знам дали е оргинален текст или не.

Тоа што некој зборот зло го превел како неволја или несреќа е негов проблем, во оргиналот на еврејски стои зло. Ги охрабрувам сите што ја следат дискусијава сами да проверат и да се уверат.

http://www.morfix.co.il/en/רָ֑ע

Mислам дека проблемот е што твојата перцепција на злото не е иста со Господовата перцепција на зло.

Се сеќавам, јас кога бев средно, едно девојче доби четворка на втората контролна од хемија. Професорката ѝ заклучи петка за полугодие, но девојчето плачеше зашто добило четворка на контролна. Што мислиш, зошто? Бидејќи пред тоа ги исмеваше и оговараше другите ученички кои ќе добиеја четворка по некој од предметите, а таа самата се сметаше за најдобра ученичка во класот и таа четворка ја сметаше за зло бидејќи ѝ се распрснаа таквите илузии.

Гледаш ли што значи ограниченост?

Што мислиш, доколку Господ во својата сезнајност гледа дека некој млад добар човек во иднина ќе направи некое злодело кое ќе го одведе во пеколот, што би било зло според тебе:
a) Господ да го прибере кај себе пред да го направи злоделото и да ги ожалости неговите најблиски?
б) Господ да го остави да живее, младиот човек да го направи злоделото и со тоа да отпадне од Бога и да се осуди на вечни маки?

http://www.morfix.co.il/en/רָ֑ע

Mислам дека проблемот е што твојата перцепција на злото не е иста со Господовата перцепција на зло.

Се сеќавам, јас кога бев средно, едно девојче доби четворка на втората контролна од хемија. Професорката ѝ заклучи петка за полугодие, но девојчето плачеше зашто добило четворка на контролна. Што мислиш, зошто? Бидејќи пред тоа ги исмеваше и оговараше другите ученички кои ќе добиеја четворка по некој од предметите, а таа самата се сметаше за најдобра ученичка во класот и таа четворка ја сметаше за зло бидејќи ѝ се распрснаа таквите илузии.

Гледаш ли што значи ограниченост?

Што мислиш, доколку Господ во својата сезнајност гледа дека некој млад добар човек во иднина ќе направи некое злодело кое ќе го одведе во пеколот, што би било зло според тебе:
a) Господ да го прибере кај себе пред да го направи злоделото и да ги ожалости неговите најблиски?
б) Господ да го остави да живее, младиот човек да го направи злоделото и со тоа да отпадне од Бога и да се осуди на вечни маки?
Јас не ни тврдам дека мојата перцепција е иста со господовата. Само посочувам аргумент - ако Бог е безгрешен, тогаш апсурдно е од негова гледна точка да постои било што погрешно, непотребно, зло, бидејќи се потекнува од него! Било што да посочи како грешка, таа грешка ќе биде креирана или допуштена од него.

Зошто робуваш на предрасуди;)?

Остај ги тие со ограничен УМ и нејќат да си отворат разумот и да истражуваат дури и најосновните работи во Библијата очигледно не веруваат во БОГА односно атеисти се. А таквите нека кажат како што вели БОГ.

,,Нека дојдат и нека ни кажат што ќе биде,нека објават нешто,пред да стане,и ние ќе проникнеме со умот свој и ќе дознаеме,што ќе биде потоа, или нека ни претскажат за иднината.Кажете што ќе биде во иднината, и ние ќе познаеме дека сте богови,или напревете нешто добро или лошо,за да се зачудиме и заедно со вас да видиме.Но вие сте ништо,и делото ваше е ништожно,одвратен е оној што ве избра" (Исаија 41,22-24)

,,Вашиот татко е ѓаволот и вие сакате да ги исполнувате желбите на својот татко,тој е човекоубиец од почетокот и не стои во вистината,зашто во него нема вистина.Кога зборува лага,говори од себе,зашто е лажец и татко на лагата" (јован 8,44)

,, Нема веќе многу да зборувам со вас,оти иде кнезот на овој свет, и во Мене тој нема ништо" (Јован 14,30)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom