Дали го одобруваме штрајкот организиран од СОНК?

• Креатор на темата Креатор на темата ABC
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Што е битно дали е копирано или не,сепак не ја менува вистината за разлика од останатото

П.С. Од друг форум и друго мислење е ама сепак вистинито.

Би требало кога веќе споменуваш црни бели бумбари, сети се и на емисијата на “Чуму“ и гостинот г-дин Владо Бучковски и “анкетата“. Би требало да се сетиш. А за “Бумбар“ моето лично мислење е тотално глупа и наменсака емисија и пополнување време на Сител ТВ, затоа што и во времето на СДСМ резултатите беа исти такви во корист на тогашната влада. Жално е што толку се дразниш на такви емисии.

П:С. Ивини што ова ти го пишувам кога ти одмараш. Поздрав :helou:

Би требало кога веќе споменуваш црни бели бумбари, сети се и на емисијата на “Чуму“ и гостинот г-дин Владо Бучковски и “анкетата“. Би требало да се сетиш. А за “Бумбар“ моето лично мислење е тотално глупа и наменсака емисија и пополнување време на Сител ТВ, затоа што и во времето на СДСМ резултатите беа исти такви во корист на тогашната влада. Жално е што толку се дразниш на такви емисии.

Една сосетка аптекарка ...ми вели ..во шала секако..кога е време за емисијата БУМБАР..многу (повеќе) ми се трошат лексилиум и дијазепам..
Комуњариве ...како збудалени се пред и после емисијата..
Трагајќи по поводот..така и ја „открив„ причината..оти била таа емисија во прашање..
пс
Секако дека не и поверував од прва...
А вие???
:uvo:

Македонија никогаш не била оволку поделена.

вистина дека е глупа емисија....мислам тоа им оди во корист на власта...бидејќи вистина после толку време почнаја да се превземаат некакви мерки....па бидејки и сител е во нивна власт...сакаат и другите луге да слушнат дека се добри шо е во нивна корист.....а денес гледаф и мислам тоа со темите...самите си ги избираат која им одговара и од која ке имаат корист...иако велат да се пуштаат писма и и-мејли за нови предлози од народот

Makedonija nee podelena.Samo se menuvaaat generaciite.Se povekje ima koj stose nacionalno osoznaeni.komu smeta makedonstinata?

Abe kolku toa jadat :) profesorite.

Штрајкот е совршено на место и држи вода се што бара синдикатот...а грујо и понатаму нека скока и нека им прети со отпуштање од работа и кривиччни пријави....не му се плашат више им дојде преку к** на народов!

Штрајкот е совршено на место и држи вода се што бара синдикатот...а грујо и понатаму нека скока и нека им прети со отпуштање од работа и кривиччни пријави....не му се плашат више им дојде преку к** на народов!

Не се плашат, ти така си мислиш.
Прво незнаат зашто штрајкуваат, и второ Дојчин да се одлучи или магаре да му го трасне или змија да го касне трето нема, нема седење на два стола.Гледам ако нему нешто не му одговара и ајде на штрајк. и тогаш дртт кривична,дрт отказ. епа тоа е.

ма немооој..шо к*р ке му е поголема плата од 15000 кога само 4-5 сати се на раб и после си уживаат...а некој ке работи 24 сати и ке зема помалце....и немој да викаш дека не е тука вмешана опозицијата и дека нема политика...и дека штрајкот е на место...

вистина е дека само учениците се оштетени ама штрајкот си е право на професорите шо никој не можи да му го скрати не смеат да ги казнат ова не е диктатура ...........
или па можи е...:toe:

вистина е дека само учениците се оштетени ама штрајкот си е право на професорите шо никој не можи да му го скрати не смеат да ги казнат ова не е диктатура ...........

Ова не е диктатура сигурно тврдам и стојам зад тоа. Но просветните лица (од кои сум еден и јас) со други мерки може да се реши оваа.
Одговорноста на просветното лице е огромна, Неговото однесување се рефлектира на неговите ученици, и секоја избрзана одлука погрешно влијае на воспитанието и образованието на децата. Оваа е сосема погрешно.
Се за 600 ден.

Апсолутно не го подржувам.
Имаат најмало работно време, дотолку знаат како да работат- ке имаат најмалку стрес, некој од нив се вработени со врски, повеке од нив не се обучени за компјутерите т.е врска немаат што е маус(ке добијат бесплатна обука)...и уште се дрзнале да се бунат на ваков начин. :nesvest:
Незнам, а сакам да знам...да ја видам споредба на платите на нашиов професор со истиот од Албанија/Србија.

И ме интересира дали платата на "штрајкувачите" ке им стигне во полн износ за месецов.

Edit- Исто така идат на бесплатни екскурзии, ги убедуваат учениците да идат во што поголем број...бидејки за нив ке нема место да го бутнат гзот во автобус.

Dali toa profesorite negledaaat kakva siromastija ima ? so 18000 ljadi denari tie baraaat hranarina (koe licemerie)pak ke kazam kolku toa jadat za dorucek ili kolku obroci e hranarinata.Bile vo pravo sto se toa vo pravo?narodot odvojuva od gjebot za da se skolkuva negovot dete .Jas sakam deteto moe da bide obrazuvano a ne da strajkuvaat .20 RABOTNI DENA 4 MESECI DOMA SO VKUPNO 160 RABOTNI DENA I TOA NE 8 CASA.TIE ZEMAAAT 216000 ILI 1350 DENARA NA DEN.

Ја прочитав кажи речи цела тема и малку ме испровоцира тоа што се водите по некои конкретни професори кои ги знаете, а не целосната слика. Па и јас сум имала професор кој доаѓал пијан на часови и по цело време зборел за неговата младост и тоа не значи дека се сите такви. На доста места видов и како коментарате дека работата на еден просветител е само да се шета низ училница и да си иде дома. Ова апсолутно не е случајот што јас го имам дома. Еве мајка ми е пофесор и можам да кажам дека освен работата у школо која секако не е само шетање туку е давање знаење на учениците, нервози од секаков вид со невоспитани деца, еве баш скоро имаше случај со една ученичка станала и скинала неколку страни од дневникот, освен тоа и секојдневно спрема по неколку програми за предавање, фино обработени на компјутер. Целосно го оправдувам штрајкот од причина што не е во ред да се има таква разлика во хранарината во однос на другите јавни администрации, а тоа што платата им е жалосна да не правиме муабет. Друга работа која ме изнервира во врска со овој штрајк е заканите и уцените од страна на власта.

А тоа што си ја шетаат Европа бесплатно, што децата им се ослободени од партиципации, што користат бенефиции од родителите на децата(мајка ти е забар, ај нека ми ги поправи забиве..)? Иако за време на летниот период се на работа - нема ученици, така да тоа време им е за кафе - мѕабет - цигари. Од 8 до 10 па после секој кај сака.

Колку само не си во право, еве јас како дете на професор не сум ослободена од никакви партиципации ниту пак имаме користено некакви бенефиции од нечии родители. По што зборувам за професор во Струмица, од еднодневна екскурзија до Скопје по повод саем ништо друго не се видело. Што се тиче за летниот распуст имаш комплетно погрешна слика затоа што во тој се пополнуваат документации кои и те како не се малку, поправни испити итн итн.

Колку само не си во право, еве јас како дете на професор не сум ослободена од никакви партиципации ниту пак имаме користено некакви бенефиции од нечии родители. По што зборувам за професор во Струмица, од еднодневна екскурзија до Скопје по повод саем ништо друго не се видело. Што се тиче за летниот распуст имаш комплетно погрешна слика затоа што во тој се пополнуваат документации кои и те како не се малку, поправни испити итн итн.
Aкаша, зборував за средношколските партиципации, што се плаќаат кога упишуваш година во средно. Со мене учат 2-3 деца на професори, баш и класната кога пребројуваше кажа дека тие се ослободени. Мада сега тоа не игра никаква улога, затоа што средното е задолжително - бесплатно.
Ако родителот ти е професор во некој од другите градови во Македонија, тогаш можеби држи вода ова што го зборуваш, затоа што колку што гледам на форумов, само нас од Скопје не ограбуваат со овие екскурзии во странство. Треба некогаш да бојкотираме, да не се пријави никој, па да видат дали пак ќе си одбираат тие дестинации. Ама пуста средношколска желба да се видат Будимпешта, Прага, Виена, Братислава.. и убаво е тоа, само да не те ограбуваат. Влез во ЗОО едно евро, а тие ти наплаќаат 5 евра уште од старт, нетргнат од дома.
За поправните испити, дали 10 проценти од професориве оставаат деца на полагање. Има и такви, не велам не, но се ептен ретки. И најголемите единичари на крај добиваат 2ки. Ретко каде навистина треба да научиш нешто повеќе за 2.:smir:

Незнам, а сакам да знам...да ја видам споредба на платите на нашиов професор со истиот од Албанија/Србија.

Од она што го ископав како информација:

Prosečna plata u prosveti Srbije, prema podacima Sindikata, iznosila je u septembru 29.346 dinara.
Vlada Srbije je prosvetnim radnicima ponudila povećanje mase zarada u 2008. za 22,3 odsto.
Значи ова се однесува за Србија во Септември 2007-ма година.

Ако еден едно евро е околу 80 динари, просечната плата на просветните работници во Србија за септември 2007-ма изнесувала 367 евра пред покачувањето, или 449 евра после покачувањето од 22,3 % (доколку се покачила) кое им го ветила владата.

Хрватска:
U osnovnim i srednjim školama plata profesora početnika bez stručnog ispita iznosi 3398 kuna (465 evra), početnika s položenim stručnim ispitom 4025 kuna (550 evra), profesora s deset godina radnog staža 4377 (600 evra), dok profesor pred penziju ima 5420 kuna (740 evra). Profesori na fakultetima imaju bolje, ali opet nedovoljne plate: 4638 kuna (635 evra) ima asistent bez magistrature, 8655 kuna (1190 evra) redovni profesor prvi put izabran u zvanje, dok 10.800 kuna (oko 1500 evra) dobija redovni profesor sa 20 godina staža.
Информацијата од Хрватска датира од 2006-та година, во времето кога и нивните просветни работници беа во штрајк.

Просечната плата на просветните работници во Македонија за октомври 2008-ма изнесува 16.419 денари, или 269 евра.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom