Дали го одобруваме штрајкот организиран од СОНК?

• Креатор на темата Креатор на темата ABC
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Не го оправдувам
кога беше сдс шо не штрајкуваа
дојде ВМРО на власт им ги зголеми платите 2 пати од 12 сега им се 16 000 и уште сакаат.
Да даде господ да протестираат 1 месец а ниедно барање да не им се исполни на штрајкувачиве и после да не ги одработуваме изгубените часови :pipi:

Преку леб, погача бараат, јас разбирам дека и тие примања што ги земаат се мали и за нашиот стандард, но не осетиле како е да работиш под приватна капа, некои луѓе не земаат и по пола година плата и плус што не им се платени придонеси и сл... подобро нека си ќутат и нека си траат, зошто има еден куп невработени со диплома за професори, одма можат, за секунд да ги сменат ако претераат премногу.

Не го оправдувам..ама сепак не штрајкуваат бидејки им се ниски платите туку за да им се потпише колективен договор..пошо стварно зимаат многу помалку и од судството и од здравство и од полиција...не може хранарина на здравство да биде 4200 а на образование 2300..што овие помалку јадат или тие треба повеке да се здебелат?Патарината им е 600 денари..солидна сума за другите градови во македонија но за во скопје треба најмалку 1200 додека го поминат воа хаосов од сообраќај...

Некој и пред тоа спомна, во училиштата сите професори имат максимум 6 часа дневно ( што никаде тоа не е секој ден имаат и помалку ), а во здравство полни 8 часа работни дневно вклучувајќи тука и некаде трета смена дежурста и глупости.

За во скопје мислам дека ги следува месечна автобуска карта.

Некој и пред тоа спомна, во училиштата сите професори имат максимум 6 часа дневно ( што никаде тоа не е секој ден имаат и помалку ), а во здравство полни 8 часа работни дневно вклучувајќи тука и некаде трета смена дежурста и глупости.

Ама и таа месечна автобуска карта ја плака некој :)

Третите смени се плаќаат плус,од 116 денари за трета смена па нагоре(зависи од дејноста) и за дежурства од 1700 до 3000 за обично дежурство и од 2700 до 5000 за празнично дежурство.

Имаат и трето барање (договори на неопределено време), ама акцентот отиде на платите...

Владата е таа која намерно го става акцентот на платите се со цел наставниците да се прикажат како да бараат преку леб погача.
Моментално на сите ТВ е во тек кампања која ја финансираме ние, обичните граѓани, а со која Грујо кажува како наставниците не се грижат за светската економска криза, и со која тој си дозволува јавно да им се заканува на административците да си го остварат своето законско право на штрајк. Чиста глупост. Па што не им ја покачи хранарината кога требаше; наместо да ги троши парите на вакви глупи реклами, перење на мозок се со цел јавноста да се сврти против штрајкувачите.

Главна причина за штрајкот е, не потпишување на колективен договор.
Втора причина, израмнување на хранарина со другите институции
просвета 2300 ден
Медицина 3900 ден
најмалата месечна хранарина во другите институција е 3100 ден
И нема никаква врска со зголемување на основна плата.
Хранарина и плата се две различни работи
А оваа веќе било договорено многу одамна помеѓу Влада - СОНК
Сега има договор помеѓу Грујо и Дојчин за штрајкување, на крај филмот ќе заврши со одобрување на барањата на СОНК и поентирање на владата
Остваруваме...
губитници учениците

Барањата се сосема реални, наставниците како државна администрација треба да се еднакви и со останатите административци. Штрајкот е единствено поради неостварените ветувања на Владата.

Јас не се чувствувам компетентна да расправам по тоа мислење, ама мене ми одговара да не одиме на училиште, ама секако дека не ми одговара да ги обработуваме изгубените деново во штрајк на просветните работници во неработните денови:smir:

Точно е тоа дека не си компетентна. Со почит кон сите ученици кои овде кои искажаа своето мислење и се против штрајкот затоа што мораат да учат и во сабота, мора да знаат дека професорите имаат законско право на штрајк, а испуштените часови мора да бидат надополнети.

Дека состојбата е лоша, лоша е.
Но мој метод на работа е прво од себе да тргнам.
Каде беа бе 17 години, каде дремеа, пред нивни очи се лизна и образование и се.
Методите на предавање им се од 1945 кај грото професори.
Не направиле ниту 1мб упдејт со новите знаења и методи на предавања.
Не знаеле што да прават со компјутерите, па миленце ставите на нив и хеклајте.
Ако некој направи нешто за образованието со сите грешки пропратни тоа е оваа Влада.
Па ти 40% да зголемиш нешто што 17 години чмаело и преку тоа да поминеш како преку турски гробишта, не оди.
А 1% нема промена на квалитет на настава, или има ?

Третите смени се плаќаат плус,од 116 денари за трета смена па нагоре(зависи од дејноста) и за дежурства од 1700 до 3000 за обично дежурство и од 2700 до 5000 за празнично дежурство.

Тоа го знам јас дека зимаат надоместок за дежурства, но и ти треба да знаеш дека на дежурство се работи дупло сатнина две смени и што ја знам таму, значи да појасниме работи две три смени значи и за тие 16 или 24 часа колку трат ( не е битно ) тошат двапати повеќе отколку професорите што незнам колку часа имаат ефективни ( и тоа не е битно ).

Муабетот ми е неможе тука што да се споредува, да точно и тие се администарција и тие но мислам дека тука нема споредба.

Тоа го знам јас дека зимаат надоместок за дежурства, но и ти треба да знаеш дека на дежурство се работи дупло сатнина две смени и што ја знам таму, значи да појасниме работи две три смени значи и за тие 16 или 24 часа колку трат ( не е битно ) тошат двапати повеќе отколку професорите што незнам колку часа имаат ефективни ( и тоа не е битно ).

Муабетот ми е неможе тука што да се споредува, да точно и тие се администарција и тие но мислам дека тука нема споредба.

Ќе ја разглабаме до бесконечност вака.
Јас знам дека администрација е администрација.Ете од правен аспект нека ми објасни некој дали надоместокот за хранарина и патарина е во зависност од дејноста која се обавува во администрацијата.

Има многу понереални приходи во државава, одколку што се овие барања кои не се сведени само на тоа.

Gledam razlicni mislenja za strajkot! Prvo prosecnata plata vo Osnovno obrazovanie ne e 16000, tuku 14000. Koga na toa ke se dodade hranarina 2300, toa e 16300 den. Navistina ne mi e jasno zosto nekoi vednas ja mesaat politikata tuka. Ova e obrazovanie, ne politika. Zosto ne im se dadat resenija na tie sto se na opredeleno vreme so godini? Kaj na niv ne im se davaat resenija, pa i nema sansi za novi vrabotuvanja. Treba da prosetate po ucilistata i da vidite kolku star nastaven kadar ima vo niv. Do koga vaka navistina neznam. No, da se nadevame...nadezta posledna umira.

Ама и таа месечна автобуска карта ја плака некој :)

е добро што е тука проблемот се плаќа од буџетот, како што се плаќа и на другите што зимаат повеќе.
Тоа ти е поентата ове другиве зимаат за превоз 3200 а на професориве месецната им чини 1200 па ајде да им додадеме уште 2000 илјади па да не се лутат, мене тоа не ми е логично.

И уште нешто, како едно размислување...
Во администрацијата постои унапредување, т.е. кариера...
започнуваш како помлад соработник па понатака (според Законот за државни службеници, но и општо во администрацијата)
Професорите не напредуваат никаде, а платите (без храна и превоз), од муабети кои сум ги слушнал од луѓе, им се колку на помладиот соработник, можеби малку повисоки...
А некои се професори и по 20 години на пр.

Има унапредување, ќе станат педагози или ќе станат директори на школото. За повеќе ќе си седнат ќе си учат ќе си дополагаат постдипломски, магистратури, докторати и ќе си се вработат на повисоко место, со толку учење на такво работно место толку пари.

[zEUs];1909672 напиша:
Па до негде да ама од негде и не...
- сум за заради тоа што наставниците реални треба да земаат највеќе плата од сите заедно со хирурзите... :toe: тиа ни даваат знаеќе без нив што ќе се правело а како што ми кажувале тоа порано било нејшто најценето а сега... :nesum:
- сум против заради тоа што после треба да учиме во саботите :nerv: не знаемо кога ќе се почне со настава, имам мн слаби оценке треба да поправам и сл...

А тие што се професори на факултет што да кажат што работат со неколку предмети и (зависи на кој факултет) со неколку илјади луѓе годишно, по 3 саати неделно со една група по еден предмет.
2 саботи во годината ќе учите и кенкате за тоа и онака ќе идете на кафе и ќе се заебавате, голем ташак. Саботите кога се обработуваат обично не испрашуваат и не се прават тестови така да нема што да се секирате.

Дека состојбата е лоша, лоша е.
Но мој метод на работа е прво од себе да тргнам.
Каде беа бе 17 години, каде дремеа, пред нивни очи се лизна и образование и се.
Методите на предавање им се од 1945 кај грото професори.
Не направиле ниту 1мб упдејт со новите знаења и методи на предавања.

Не знаеле што да прават со компјутерите, па миленце ставите на нив и хеклајте.
Ако некој направи нешто за образованието со сите грешки пропратни тоа е оваа Влада.
Па ти 40% да зголемиш нешто што 17 години чмаело и преку тоа да поминеш како преку турски гробишта, не оди.
А 1% нема промена на квалитет на настава, или има ?

За ова си во право. Ги гледаат компјутерите како некоја ѓаволска направија. Не знаат ни да ги уклучат, ни да ги исклучат. А знам дека нивна должност е секојдневно да се надградуваат со нови знаења. Па и на нив би им било полесно преку компјутер да ги извршуваат некои работи отколку да голтаат креда. Бараат исти придобивки како здравството - па барем медицинскиве лица одат на семинари, конгреси, слушаат нови предавања колку толку. Овие само кафето, цигарите и трач муабетот.
Арно ми викаат моите, биди си професорка, а не лекар како што сакаш, вака живот ќе си видиш...

Gledam razlicni mislenja za strajkot! Prvo prosecnata plata vo Osnovno obrazovanie ne e 16000, tuku 14000. Koga na toa ke se dodade hranarina 2300, toa e 16300 den. Navistina ne mi e jasno zosto nekoi vednas ja mesaat politikata tuka. Ova e obrazovanie, ne politika. Zosto ne im se dadat resenija na tie sto se na opredeleno vreme so godini? Kaj na niv ne im se davaat resenija, pa i nema sansi za novi vrabotuvanja. Treba da prosetate po ucilistata i da vidite kolku star nastaven kadar ima vo niv. Do koga vaka navistina neznam. No, da se nadevame...nadezta posledna umira.

А тоа што си ја шетаат Европа бесплатно, што децата им се ослободени од партиципации, што користат бенефиции од родителите на децата(мајка ти е забар, ај нека ми ги поправи забиве..)? Иако за време на летниот период се на работа - нема ученици, така да тоа време им е за кафе - мѕабет - цигари. Од 8 до 10 па после секој кај сака.
И имаат некое илјадарче повеќе ако се класни раководители, сега ми текна ова.

Za efektivnite casovi na nastavnicite ne mozes da zboruvas ako ne si vo obrazovanie. Tie sto ne se vo obrazovanie sekogas mislat deka rabotata na nastavnikot e 5-6 casa, ama ne e taka. Kade se podgotovkite za sledniot den, za casovite sto se po raspored za sledniot den? Za da se napisat dnevnite podgotovki, da se osmisli samiot cas (a ne e eden) za da decata ja svatat sodrzinata koja imn se prezentira, na niv razbirliv nacin, epa bogami treba vreme t.e. casovi, a ne kako sto nekoi mislat.:nenene:

Або кои деца ќе ги учат, кога јас бев основно бевме 3 одделенија по 36-35 деца а сега во истото школо во просек во секое одделение има по 2 каласа и по 25 деца.

За таоа во право сите се е баби пред умиранје ама таков е законот мора да се работи до 64 години, тешко на тие што завршиле или ќе завршат има да се молат до молење да рикнат еден поеден. :toe:

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom