Дали е можно да се живее само од љубов?

• Креатор на темата Креатор на темата [zEUs]
  • Време на започнување Време на започнување

[zEUs]

Go England!! GO!!
Член од
1 јули 2008
Мислења
4.398
Поени од реакции
535
Ова прашање отсекогаш ми било интересно. Особено кога ми раскажувале мои родители како татко ми и се ,,пуштал,, на мајка ми. Со зборовите: ,, Ако треба ќе живимо кј река у колиба ама важното е да смо заедно и дека се сакамо ,, .

Мислите дека е тоа изводливо само од љубов да се живи. Без многу материјално. Дали би бил тогаш човекот среќен само од љубов ?

Па кога може да биде СКОПСКО И СЕ Е МОЖНО зш па да неможе да биде и ЉУБОВ И СЕ Е МОЖНО :) али ја мислам дека ипак треба да се најде некој баланс во животот кој ќе биде исполнет со од се по нешто ;)

Не е можно!
Ако немам пари да купам леб,да го нахранам семејството да се грееме преку зима да ги обезбедам основните работи кои се потребни за живот љубовта не ми игра некоја улога.
Освен тоа ако немаме доволно за живот и секој ден децата ми легнуваат гладни одма ќе почнат некои караници од стилот ти само лежиш ништо не работиш јас само се трудам утре немат шо да облечит детено за матура:uvo:
Парите не се пресудни,но дефинитивно за да имаш добар живот треба да поседуваш и материјални средства онолку колку да можеш да водиш нормален живот.

Ако буквално се бара одговор, тогаш не, затоа што треба нешто и да се јаде според нормите кои ни ги поставува нашиот господар стомак.
Има една изрека која вели: Јас те сакам и ти ме сакаш, а што има за јадење?
Да се вратам малку на прашањето. За да се живее само од љубов тоа значи дека водилка во животот треба да ти биде љубовта кон љубената/љубениот. Ако смислата на животот ја наоѓа човек во љубењето и тоа секој нареден ден да му претставува цел која треба да ја исполни од срце, тогаш слободно можам да кажам дека можно е да се живее само од љубов. Впрочем тоа е една од најголемите доблести која треба да го краси човекот. Во тој случај и сомакот ќе биде фер, па предност ќе и даде на љубовта имајќи во предвид дека на тој начин и тој ќе добие поголем залак.

Не е можно!
Ако немам пари да купам леб,да го нахранам семејството да се грееме преку зима да ги обезбедам основните работи кои се потребни за живот љубовта не ми игра некоја улога.
Освен тоа ако немаме доволно за живот и секој ден децата ми легнуваат гладни одма ќе почнат некои караници од стилот ти само лежиш ништо не работиш јас само се трудам утре немат шо да облечит детено за матура:uvo:
Парите не се пресудни,но дефинитивно за да имаш добар живот треба да поседуваш и материјални средства онолку колку да можеш да водиш нормален живот.

А извини ти си видел-а некаде гробишта од глад?

Може ќе живееш од љубов, ама ќе умреш од глад. :/
Премногу утопистичко размислување, чие место е само во фразите со кои татко ни ја ќарувал мајка ни. Љубовта прави многу, и е волшебна, и е слепа, и тра-ла-ла, ама кога немаш вода во очи, не верувам дека љубовта ќе ти помогне да поживееш. Да беше така, ќе гледавме многу примери на луѓе што живеат од љубов, не?

А извини ти си видел-а некаде гробишта од глад?

Па не сакам децата воопшто да ми гладуваат или ај ќе ојме ќе питаме ама битно заедно ќе сме.
Не сакам секоја вечер пред да си легнат да им виет стомакот или пак ко ќе врнит дожд од дупките во покривот и дома да ми врнит.Да се изразболет и да немам пари за лекарства.

Па не сакам децата воопшто да ми гладуваат или ај ќе ојме ќе питаме ама битно заедно ќе сме.
Не сакам секоја вечер пред да си легнат да им виет стомакот или пак ко ќе врнит дожд од дупките во покривот и дома да ми врнит.Да се изразболет и да немам пари за лекарства.

епа значи од љубов може да се живее се додека не се појават трети лица во врската односно децата:smir:

[zEUs];2562604 напиша:
Ова прашање отсекогаш ми било интересно. Особено кога ми раскажувале мои родители како татко ми и се ,,пуштал,, на мајка ми. Со зборовите: ,, Ако треба ќе живимо кј река у колиба ама важното е да смо заедно и дека се сакамо ,, .

Мислите дека е тоа изводливо само од љубов да се живи. Без многу материјално. Дали би бил тогаш човекот среќен само од љубов ?
НЕМОЖЕ !
Така на зборови само може тоа да стои.Ако немаш пари и основни средства за живот од што ке живееш од воздух и љубов ма немој:nesvest:.
Кој може да преживее само од љубов без скршен денар во џебот нека ми се јави.А дотогаш неверувам.

епа значи од љубов може да се живее се додека не се појават трети лица во врската односно децата:smir:

Абе мене сега(16 години имам)воопшто не ми е битна материјалната состојба на партнерот.Ниту сакам тој да ме издржават,ниту јас него.
Кога веќе ќе почнам да размислувам за некоја посериозна врска/брак битно ќе ми е која е неговата општествена положба.
Бидејќи од бракот ќе излезат децата кои точно ,се причината да се погрижиме за нашите економски средства.
Ако немаш деца можеш да живееш и посиромашно,но брак без деца...:toe:

Абе мене сега(16 години имам)воопшто не ми е битна материјалната состојба на партнерот.Ниту сакам тој да ме издржават,ниту јас него.
Кога веќе ќе почнам да размислувам за некоја посериозна врска/брак битно ќе ми е која е неговата општествена положба.
Бидејќи од бракот ќе излезат децата кои точно ,се причината да се погрижиме за нашите економски средства.
Ако немаш деца можеш да живееш и посиромашно,но брак без деца...:toe:
Toa и да сакаш неможе поради тоа шо и парите тој шо ги има не ги заработил он ни парите ти шо ги имаш не си ги заработила ти, значи би те издржувале неговите и би го издржувале твоите! Него друго ми беше муабетот.... Од љубов се живее дур не умреш од глад или жед!

Љубовта е мотив во животот. Можеш да живееш за љубов, ама не и од љубов :)

[zEUs];2562604 напиша:
,, Ако треба ќе живимо кј река у колиба ама важното е да смо заедно и дека се сакамо ,, .

Да во овој случај ако се живее в село во колиба па имаш крави, овци, кокошки и т.н за јадење имале за пиење имале, ни мобилни имале, ни компјутери ни телевизори. Порано вака живееле и терале прабабите и прадедовците до 101 година и ништо не им фалело па дури и дали се сакале било прашање оти тогаш со стројници ги женеле ама живееле никој не се жалел.
Е сега во денешно време да седиш в град и ништо да не се работи богами незнам кој ќе издржи така.
Ако се живее всело каков тако живот ќе се живее никој всело неумрел од глад. За работа таму има работа само дали сака некој да работи. Е сега дали женската ќе ја натераш да оди всело или пак дечкото тешка работа.

Значи ако навистина се сакаат и не им требаат други "луксузни" работи у колиба всело покрај река од љубов и земјоделие или сточарство се живее.

Само од љубов, не. Еден член убаво кажа се` во една мисла. Матерјални средства сепак треба да се поседува, доволно за преживување. Тие што категорично викаат дека може, се лажат. Како мајко му ќе се прехрануваат двајцата љубовници, мажот и жената а подоцна и децата? Сфаќам сеуште сте во времето кога мајка ви и/или татко ви ви донесув леб дома. И мормално е вакви идеи да ви паѓаат. Но со тек на време ќе дојде да размислувате дека сепак матерјалниот удел во животот е од круцијална важност. Сепак има луѓе кои живеат сами но нема луѓе кои опстојуваат само од љубов и ништо друго.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom