Дали дизелот ќе се изедначи со бензинот?

• Креатор на темата Креатор на темата deXterche
  • Време на започнување Време на започнување
Хехе среќа татко ми што се реши за бензинец да земе :)

Не ви ја контам логиката...
Цената е рипната страшно на дизелот.. точно.
Цената е рипната страшно и на бензинот..

Сеуште е поефтин километарот со дизел... од прилика некои 4 ден/км ... а на бензинецот околу 7 ден/км со новите цени...

Или не ви иде математика... или имате “да му умре козата на комшијата“ менталитет :toe:

Таа "заштеда" веднаш се елиминира со скапата амортизација кај дизел моторите споредена со бензинските мотори.

Порано кога разликата беше ОГРОМНА во цената помеѓу дизел и бензин, заштедата земена во предвид со амортизацијата - се исплатеше.

Да не правиме муабет за предностите кои ги добиваш со бензинец.
Нафтена печка, не благодарам...

Друже не знам што мислиш со ова нафтена печка,претпоставувам мислиш на тоа дека дизелот не чини.
Ама погледни ги перформансите на новите дизели и бензинци со исти мотори и ке видиш дека дизелите се подобри во секој поглед,тоа нафтени печки ти важи за колите како голф 1 и слични на него од тие години.А цената на нафтата рипа затоа што стана многу поскапа за производство од бензинот а со тоа и подобра.Дизелите работат со многу висок притисок на впрскување на горивото,технолошки се многу понапредни од бензинските мотори(зборам за новиве комон реил дизели)
Ако некој нема намера да става плин ка бензинец кола,тогаш дизелот сеуште е поефтин и тоа многу поефтин.
Пример
БМВ Х3. 2.0 177кс дизел на борд покажува дека троши од 8 до 8.5 литри.
БМВ Х3 2.0 (околу 150 кс) на борд покажува од 12.2 до 12.7
Значи разликата е сеуште голема.

ama prasanje jas bi prasal dali ke poevtinat derivatite vo idnina kako sto mi se gleda ke ja otapa naftata 200 a kaj nas benzinot 100

vo makedonija najgolemiot kriminal i najgolemata zarabotuvacka odredeni poedinci ja ostvaruvaat na naftenite derivati
1 vo makedonija od osamostujuvanjeto nikogas ne vlegla brend name nafta
2 makedonskite regulatori sekogas se baziraat na svetska berza vo london

3 makedonskite kompanii koristat teska uralska nafta koja e dva i pol pati poeftina od brend name naftata

4cenata ja plakaat graganita a profito go deli drzavata so kompaniite

Пример
БМВ Х3. 2.0 177кс дизел на борд покажува дека троши од 8 до 8.5 литри.
БМВ Х3 2.0 (околу 150 кс) на борд покажува од 12.2 до 12.7
Значи разликата е сеуште голема.

Ама друже не ставај сега ти тука џипови, за џип нормално е да се исплати дизел, бидејќи џиповите се тешки и бараат поголем влечна моќ.
Ти погледни ја исплатливоста во компактнтта и средната клсаса, од кои најмногу се продава.

Таа "заштеда" веднаш се елиминира со скапата амортизација кај дизел моторите споредена со бензинските мотори.

Порано кога разликата беше ОГРОМНА во цената помеѓу дизел и бензин, заштедата земена во предвид со амортизацијата - се исплатеше.

Со оглед на тоа дека цена по км е скоро дупло со бензинец... заштедата не е мала.

А... која скапа амортизација?

Да не правиме муабет за предностите кои ги добиваш со бензинец.
Нафтена печка, не благодарам...

Ај да правиме муабет кои предности ги добиваш со бензинец во споредба со модерен дизел агрегат? Баш да видам која предност ја има...

Ако веќе правиме споредба во супер мини класата еве пример:

Поло 1.2 дизел 44kw просечна потрошувачка (4,5)
Поло 1.2 бензин 51kw просечна потрошувачка (5,5)

Разлика е 1 l/100km. Кај и да е за месец дена ќе се изедначат и ќе го замине бензинот ако продолжи поскапувањето со ова темпо. Да не заборавиме кога ја отворив темава разликата бензин дизел беше 7 денари! Денеска е 0,5 денари поскап дизелот!

Поло 1.2 дизел 44kw просечна потрошувачка (4,5)
Поло 1.2 бензин 51kw просечна потрошувачка (5,5)

Според проспект - да.. можно е.
Седни извози 1.2 бензинец, да добиеш 5.5 потрошувачка... Нема теоретски шанси.

Што бидна со предностите?

А да не заборавивте колку евра повеќе ќе дадете да купите кола со дизелски агрегат, отколку со бензиски??
Минимум ќе дадете 2-3.000 евра плус за дизел, со истите пергформанси, нормално имате помала потрошувачка, но ако правите единствено голем број км. годишно тогаш се исплати дизел...

А да не заборавивте колку евра повеќе ќе дадете да купите кола со дизелски агрегат, отколку со бензиски??
Минимум ќе дадете 2-3.000 евра плус за дизел, со истите пергформанси, нормално имате помала потрошувачка, но ако правите единствено голем број км. годишно тогаш се исплати дизел...

Јас доплатив 1000 евра плус за дизелот. Многу?

Имам негде пишано, ќе пишам пак... за да израчунаш дали ти се исплати дизелот мораш да ги земеш во предвид километрите што би ги поминал (да речеме на годишно ниво) и колку треба да доплатиш за дизелот.

Мислам дека 1000ка и не е така многу.. нели ?

Јас доплатив 1000 евра плус за дизелот. Многу?

Имам негде пишано, ќе пишам пак... за да израчунаш дали ти се исплати дизелот мораш да ги земеш во предвид километрите што би ги поминал (да речеме на годишно ниво) и колку треба да доплатиш за дизелот.

Мислам дека 1000ка и не е така многу.. нели ?
Во твојот случај секако дека не е многу, само ако сакаш кажи за кој автомобил станува збор
Тојота корола 1.4 бензинец е 15.500 со основно ниво на опрема, додека истиот автомобил со 1.4 дизел е 17.000
Јас сметам дека не се малку 1.500 евра. Немој да мислиш дека сум против дизелите, него цените на автомобилите со дизелски агрегат се многу високи, барем кај нас како што велат некои луѓе поради високите акцизи. Но сепак верувам дека со качувањето на цената на нафтата паралелно ќе почне да паѓа цената и автомобилите со дизелски агрегат.

П.С. Во 2000-та татко ми купи Цитроен Ксара 2.0 хди мотор, и го чинеше околу 15.000 евра(фул опрема)
Тогаш нафтата беше 38 денари отрпилика. Ај спореди сега и тогаш :uvo:

Во твојот случај секако дека не е многу, само ако сакаш кажи за кој автомобил станува збор

Различни марки (и модели) имаат своја разлика во цената помеѓу дизлеаш и бензинец.
Чисто пример споредба што ја правевме пред некое време со брат ми... Јас земав Peugeot 207 и доплатив 1000 евра за дизелот, додека кај Ford Focus-от разликата за дизелот беше некои 3500 евра. Није свеједно, нели? :)

Тогаш нафтата беше 38 денари отрпилика. Ај спореди сега и тогаш :uvo:

Ееее... 38 денари .... :music5:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom