Дали Апостолот Павле бил Апостол?

• Креатор на темата Креатор на темата Picasso`
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
Ajmo momci i momicki, na ushe eden predizvik. Imeno, koj shto ima da kaze za ovoj momcad, kakov bil, shto bil, koj bil... Dali bil Apostol.

VNIMANIE: Nema lutish na ovaa tema. Se fura out of site dogmatski granici, i sekoj shto ne se soglasuva so necie mislenje, sepak ostanuva covek, i sepak sere i jade kako site ostanati.

Jas mislam deka ne bil Apostol. Za toa ke elaboriram podocna.

Your turn.

Не прашувајте глупи прашања и нема никому да досаѓам.:)

Не е во догмата проблемот- во прашањето e.
Пр: Дали Премиерот тој и тој е Премиер?
Е не е...

Не е во догмата проблемот- во прашањето e.
Пр: Дали Премиерот тој и тој е Премиер?
Е не е...

Losho postaveno prashnje, ili losh receptiven nadzor:)
Ok, setilata sepak se imanenten del, i prenosliv sistem do site logicki modusi.
Konstelacijata na prashanjeto, ja napraviv jas (izgleda za tvojot svet na fantazija, nerealna:)), da se popravam sebesi.

DALI PAVLE BIL APOSTOL.

Sega mislam deka, treba da ja demaskirash dogmata, i so malku nooloshki predispozii, da pocnesh da objasuvash zoshto ti mislish deka bil Apostol:)

Бил и така.
Апостол значи ученик,следбеник(на Патот)како што сами се нарекувале првите Христијани.
Ова е попрво историски податок,отколку догма.

Пикасо толку за вечерва од мене - од сабајле повеќе ти само дај поттик за тоа вака штедливо ккао што ја почна ништо не правиме.

Пикасо толку за вечерва од мене - од сабајле повеќе ти само дај поттик за тоа вака штедливо ккао што ја почна ништо не правиме.

Abe, mislev da kucam... Ali ima i licnosti, koj zasluzuvaat moe vnimanie vo ovie momenti... Ne se kacam na MSN veke :)

Utre i jas ke kazam zoshto mislam deka ne bil:)

Btw, blagodaram trilobite za odgovorot. Ocekuvam vo podocneznata faza, onaa porazvojnata da komentirash pak:)

јок бе дервиш бил не ти кажале......

Ајде да обајсниме.
Христос има три „круга„ апостоли:
- првиот круг се 12-те, од кои отпаѓа Јуда после неговото самоубиство (бесење) а него , по ждрепка, го заменува Матеј/Матиј. Првиот круг апостоли, Христос самиот ги одбира.
- вторито круг апсотоли се 70 на број,
- третиот круг апостоли со 500 на број.
Павле (Савле/Савлос) не е од првиот круг апосотоли. Не само што не бил , туку бил фарисеј (од јудејската секта создадена од извесен Фарес) и жестоко ги гонел/поткажувал првите јудејски христијани на римската власт. Но, после настанот, кој на Павле му се случува одејќи кон Дамаск (му се јавува Сам Христос, опоменувајќи го дека „...Го гони...„ и дека „...тешко е да се рита против бодило...„) Павле се обраќа во новата-христијанкста вера. Павле се придружува кон 12-те 3 години по Христовото вознесение. Според тоа, Павле е Апостол Христов, итоа како. Неговата ревност во верата е очигледна од неговите патувања по Мала Азија, јужниот Балкан, Италија (велат, бил дури до Шпанија), каде основал нови Цркви и по неговите посланија до нив (Црквите) со пофални или поправни зборови.

аман бе со ова ли ке кубиме време па тоа дека Ап. Павле бил апостол е јасно ко ден

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom