Да се укине додадената моќ на потрошената електрична енергија

• Креатор на темата Креатор на темата LetMeSea
  • Време на започнување Време на започнување
Прво прочитајте што значи ангажирана моќност пред да коментирате што е и дали треба да се укине намали или вкалкулира во цената.
Цената на струјата ја сочинуваат три дела. Дел за ЕЛЕМ производство, дел за пренос МЕПСО и дел за дистрибуција ЕЛЕМ.
Загуби при дистрибуција (тафостаници, далекуводи...) во цената на струјата се пресметани во делот на МЕПСО како ставка загуби. Таман работа да при пренос се губи 33 % од струјата.
Ангажирана моќност е потрошена а не измерена од броилото ел. енергија односно индуктивна енерегија. Броилото мери само активна енергија односно онаа ел. енергија што се претвара во топлина. На времето кога е воведена оваа ставка можеби и била таа енергија 33 % од измерената, но денес ел. апарати се со многу поголема енергетска ефикасност и тој процент е далеку од вистината односно тотално нереален.
Потрошувачите како желазара, југохром и фени не паќаат ангажирана моќност. Кај нив целокупната енергија се претвора во топлина и плаќаат онолку колку што ќе потрошат и тоа по повластени цени бидејќи ги превземаат ноќните вишоци на ел. енергија.
Да се направи испитување кај повеќе просечни семејства колку енергија потрошиле (измерени од броилото) а колку навистина превземале од системот и ќе се дојде до вистинскиот процент на ангажирана моќност кој треба да се додава во сметките.
Според мене ставката ангажирана моќност треба да ја има, само треба да се корегираат тие 33 % во реалните 10-15 по моја проценка.

Сакаш да кажеш дека cosφ ако му е 0,9 на моторот, 10% од енергијата не ја регистрира броилото?

Сакаш да кажеш дека cosφ ако му е 0,9 на моторот, 10% од енергијата не ја регистрира броилото?
Какво е ова волшебно броило? Ако имаш дома електромотор што троши 90% енергија за механичка работа и 10% оди во топлина, колку ќе измери броилото?
Наизменична струја
Броилата се такви какви што се и единствено што можат да мерат е активна моќност W (вати) односно кWh (кило-ват-часови). (види го дијаграмот со триаголник во линкот)
Да беа VA - волт-ампер метри ќе ја мереа целата енергија што ја трошиш.

Reactive power does not do any work, so it is represented as the imaginary axis of the vector diagram. Real power does do work, so it is the real axis.

Механичката моќ на електромотор е различна од електричната негова моќ. Тоа зависи од квалитетот на моторот односно од неговата енергетска ефикасност. Незнам каква енергетска ефикасност имаат одредени електромотори но како прост пример на одлична енергетска ефикасност земи го примерот со климите. Дава топлинска моќ 3,5 кW a троши 1,3 кW електрична моќ.
Различни поими се активна - реактивна моќ и енергетска ефикасност. Разграничете ги и не ги мешајте.

Добро решение за намалување на цената на ел. енергија и според мене тогаш би требало да се укине целосно таа ставка „ангажирана моќност“ ако се воведат паметни броила .
Овие броила се двонасочни, ако ти имаш инсталирано фото-електрични панели на пример твојот вишок на енергија ќе го превзема системот (EVN ќе треба да ти ја плаќа таа струја) а EVN во секој момент ќе знае колкава елетрична моќ и е потребна за да биде стабилен системот. Со старите (механички) броила системот немаше повратна информација од директните корисници, единствено од трафостаниците добиваа повратни информации за потребите од ел. моќност. Ако во некоја населба постепено се вклучуваат поголеми потрошувачи (грејни тела) тие во дистрибутивниот центар дур добијат информација од трафостаницата да појачаат снабдување, па дур обезбедат извор (да се активира хидроцентрала на пример) трафостаницата отишла јабана (испаднала од систем). За да немале вакви главоболки тие секогаш „ангажирале“ вишок. Според нашите “експерти“ (од регулаторна и министерство за енергетика) збирот од таа ангажирана вишок енергија и потрошените а не измерени реактивни VAr изнесува 33 %. Така објаснуваа на седницата на комисијата за енергетика во собрание кога се разгледуваше барањето на АМАН. Денес тоа во многу земји е надминат проблем со паметни броила, припејд броила, помали електрани од обновливи извори на енергија секогаш достапни на системот и ред други слични мерки. Затоа таму потрошувачите плаќаат колку што трошат без никакви дополнителни паушали од 33% . Укинувањето на 33 % со мерка „вкалкурирање во цената на киловатчас“ како што направиле во Хрватска е педерска мерка.

Јас не сакам да бидам паразит и да трошам нешто а да не плаќам, туку сакам реално да го плаќам САМО она што сум го потрошил. Многу едноставно.

PS. Тотално наебавме ако се воведе “слободен пазар“ за ел. енергија или ако по некоја случајност некој идиот реши да ги приватизира EЛЕМ.

Наизменична струја
Броилата се такви какви што се и единствено што можат да мерат е активна моќност W (вати) односно кWh (кило-ват-часови). (види го дијаграмот со триаголник во линкот)

Reactive power does not do any work, so it is represented as the imaginary axis of the vector diagram. Real power does do work, so it is the real axis.

Механичката моќ на електромотор е различна од електричната негова моќ. Тоа зависи од квалитетот на моторот односно од неговата енергетска ефикасност. Незнам каква енергетска ефикасност имаат одредени електромотори но како прост пример на одлична енергетска ефикасност земи го примерот со климите. Дава топлинска моќ 3,5 кW a троши 1,3 кW електрична моќ.
Различни поими се активна - реактивна моќ и енергетска ефикасност. Разграничете ги и не ги мешајте.

Добро решение за намалување на цената на ел. енергија и според мене тогаш би требало да се укине целосно таа ставка „ангажирана моќност“ ако се воведат паметни броила .
Овие броила се двонасочни, ако ти имаш инсталирано фото-електрични панели на пример твојот вишок на енергија ќе го превзема системот (EVN ќе треба да ти ја плаќа таа струја) а EVN во секој момент ќе знае колкава елетрична моќ и е потребна за да биде стабилен системот. Со старите (механички) броила системот немаше повратна информација од директните корисници, единствено од трафостаниците добиваа повратни информации за потребите од ел. моќност. Ако во некоја населба постепено се вклучуваат поголеми потрошувачи (грејни тела) тие во дистрибутивниот центар дур добијат информација од трафостаницата да појачаат снабдување, па дур обезбедат извор (да се активира хидроцентрала на пример) трафостаницата отишла јабана (испаднала од систем). За да немале вакви главоболки тие секогаш „ангажирале“ вишок. Според нашите “експерти“ (од регулаторна и министерство за енергетика) збирот од таа ангажирана вишок енергија и потрошените а не измерени реактивни VAr изнесува 33 %. Така објаснуваа на седницата на комисијата за енергетика во собрание кога се разгледуваше барањето на АМАН. Денес тоа во многу земји е надминат проблем со паметни броила, припејд броила, помали електрани од обновливи извори на енергија секогаш достапни на системот и ред други слични мерки. Затоа таму потрошувачите плаќаат колку што трошат без никакви дополнителни паушали од 33% . Укинувањето на 33 % со мерка „вкалкурирање во цената на киловатчас“ како што направиле во Хрватска е педерска мерка.

Јас не сакам да бидам паразит и да трошам нешто а да не плаќам, туку сакам реално да го плаќам САМО она што сум го потрошил. Многу едноставно.

PS. Тотално наебавме ако се воведе “слободен пазар“ за ел. енергија или ако по некоја случајност некој идиот реши да ги приватизира EЛЕМ.

Имаме една хипотетичка ситуација.
Имам кондензатор од еден фарад да речеме. Го ставам на 360 волти преку диода и се пуни за таму одредено време нели http://en.wikipedia.org/wiki/RC_time_constant
За тоа време имаме протекување на струја(се вртат диполите) дали го регистрира ова броилото?

П.С. Ова од сеќавање малку...сум подзаборавил доста:D

Имаме една хипотетичка ситуација.
Имам кондензатор од еден фарад да речеме. Го ставам на 360 волти преку диода и се пуни за таму одредено време нели http://en.wikipedia.org/wiki/RC_time_constant
За тоа време имаме протекување на струја(се вртат диполите) дали го регистрира ова броилото?

П.С. Ова од сеќавање малку...сум подзаборавил доста:D
Не го разбирам прашањево. Кај еднонасочна струја W=U*I (со диодата, односно со 4 диоди се исправа напонот)
Кога полниш батерија на мобилен броилото врти. :)

Незнам што те буни околу cosФ. Кај електромотори да се корегира фито се додаваат кондензатори, кај неонки се додават намотки (пригушници). Сите ел. уреди се со корегиран Ф, но сепак постои потрошувачка на реактивна моќ која броилото не ја регистрира.

Не го разбирам прашањево. Кај еднонасочна струја W=U*I (со диодата, односно со 4 диоди се исправа напонот)
Кога полниш батерија на мобилен броилото врти. :)

Незнам што те буни околу cosФ. Кај електромотори да се корегира фито се додаваат кондензатори, кај неонки се додават намотки (пригушници). Сите ел. уреди се со корегиран Ф, но сепак постои потрошувачка на реактивна моќ која броилото не ја регистрира.

Mоментот додека се пуни кондензаторот...дали се регистрира тоа од броилото?

Плаќањето на реактивната струја е само една од цаките на големиот бизнис со кои си ствара за себе фини, благопријатни услови за цедење на пара .
Кога се спомнува голем биснис , одма читај и држава-влада ..како нивни главен вазал и локален јанкесеџија, секаде на овој бел свет.
Нема спас од тоа, сега за сега , а и во некоја замислива иднина. Единствено решение е некако да се протнеш во тој круг, па да бидеш повисоко во синџирот на исхрана. Бидејќи и тие таму се смртни-минливи суштества, можности се укажуваат..., затоа отворете очи.... :):):)

Наизменична струја

Комплетно неточно е се ова. Реактивната и вистинската моќност се различни само кога имаш огромен лаг во фрекфенциите, што е случај само во дистрибуцијата на големо, каде што имаш претворање на висок напон во низок. Енергијата што ти ја брои броилото е 100% реална зошто треба да имаш цел трансформатор дома да направиш толкав лаг во фрекфенциите. Дури и од апаратите кои имаат компоненти кои имаат индуктивен или капацитативен ефект не може да направиш "поефикасен" апарат затоа што ако апаратот треба да има индуктвна или капацитативна компоненета, таа ќе биде иста независно од тоа како ќе го дизајнираш апаратот, и зависи единствено од неговата моќност.

За утре кај мене ЕВН најави ќе го менува струјомерот.
Ние одамна имаме дигитален струјомер.
Каков струјомер ќе ставаат утре, незнам. Ако некој слушнал што прават, зошто сега ги менуваат струјомерите нека сподели

Во Србија колку што знам ако уклучиш исклучиш еден апарат ти наплаќа за оптоварување бонус. Тамо ги менуваа дигиталните со нови за да може да се регистрира ваквиот принцип, дали и кај нас нешто слично се прави незнам баш ке го прашам тој што чита саати.

Се е ова супер,ќе платам не 33,33% туку 133.33%...само под еден услов. Кога ќе ми гарантира 24/7/365 напон од 220-230в,а не да имам јас напон од 160 до 190!!! која црна моќност,па уште ангажирана,жими....а за тоа дека системот произведува постојано,за да не падне во случај некој да "побара" плус енергија...јас треба да му ја мислам и плаќам? Тоа погоре со лубениците на тезга е супер споредба,нека почнат и бензинските да наплатуваат за складирање на горива,додека не дојде некој да купи :mad:

За утре кај мене ЕВН најави ќе го менува струјомерот.
Ние одамна имаме дигитален струјомер.
Каков струјомер ќе ставаат утре, незнам. Ако некој слушнал што прават, зошто сега ги менуваат струјомерите нека сподели

I sto bidna,gi menuvaat digitalnite strujomeri?

Се е ова супер,ќе платам не 33,33% туку 133.33%...само под еден услов. Кога ќе ми гарантира 24/7/365 напон од 220-230в,а не да имам јас напон од 160 до 190!!! која црна моќност,па уште ангажирана,жими....а за тоа дека системот произведува постојано,за да не падне во случај некој да "побара" плус енергија...јас треба да му ја мислам и плаќам? Тоа погоре со лубениците на тезга е супер споредба,нека почнат и бензинските да наплатуваат за складирање на горива,додека не дојде некој да купи :mad:
За тој проблем има лек, го имам пројдено тоа, и ќе ти помогнам. Ако си се жалел до ЕВН и ти одговарале, те ќе биде, те во тек е проект да направиме појачување ова она и така те влечат со месеци/години, лекот е мејл до ЕВН Австрија на англиски.
Напиши си ги сите маки, сите дефекти од слаб напон и временски колку те заебаваат. Ќе видиш утредента реакција од ЕВН Скопје а после некој ден одма реконструкција на мрежата кон тебе. Веруваш не верувај, на 31ви декември дојдоа да местат нови бандери, и после неколку дена одма нови кабли од трансформатор директно до кај мене. На целото маало им се поправи напонот по моја заслуга.
Мами*ата им ја е*ам кварна цел живот бев на крај на улица и имав едвај 160в напон, те напајања, графички, плочи, ел. радијатори, панели, се живо ми има прегорено и пак ме правеа будала, во ред ти е струјата, потпишувајте петиција, жалете се и се така во круг.

I sto bidna,gi menuvaat digitalnite strujomeri?

Не дојдоа,,,
Ги чекав цел ден да видам што сакаат да направат и да ги избркам ако сакаат да стават нов тип струјомер, но не дојдоа.
Зошто не дојдоа - незнам ....

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom