Црнилата од минатото ја укинаа веронауката

• Креатор на темата Креатор на темата pravoveren
  • Време на започнување Време на започнување
Овае веќе видено и чуено од сектантите (лажните учители), па индиректно плукаме по Црквата која е „виновна“ што низ историјата го јакнела патриотизмот, ги воспитувала генерациите, ги чувала и хранела и борците и патриотите од клеветници и изроди, му давала душа на својот народ. Се разбира, „грешката“ е во Бога што ни испраќал Негови угодници (св. ап. Павле, св. Еразмо, св. Клирил, св. Методиј, св. Климент, св. Наум, св. Прохор (Пчински), св. Јован (Рилски), св. Гаврил (Лесновски), св. Јоаким (Осоговски).... да му ги отворат очите на овој слеп народ за и тој да прогледа и да Му се поклони на Творецот, но наместо благодарност и поклон до земја, овде има неблагодарни плукачи и викачи, но Господ никому нема да му остане должен!

Амин!

Не ми философирај. На друго се однесува таа моја изјава.

Како ако била забранета верата имало верници? Исто било и тогаш. Јас сум родена во комунизмот и крстена сум и моите секој Велигден ме носеа во црква и се крстиме пред легнување на вечер и викаме поп да ни крсти вода за празници и куќата ни е осветена од поп. И сето тоа.. замисли.. во Комунизмот кој забранува верување во Бога!

ЕПА СМЕЕ ЛИ НА ВАКВИ ДРСКО БЕЗОБРАЗНИ ЛАЖГОВЦИ ДА ИМ СЕ ДОЗВОЛИ ДА СЕ ИНСТАЛИРААТ ИНФИЛТРИРААТ ВО ДРЖАВНИ ИНСТИТУЦИИ ?

.
.
.
.
РАНИ КУЧЕ ДА ТЕ ГРИЗЕ

Поглаварот на МПЦ направи еден од смртните гревови: излажа. Отворено, без срам, во време на големите пости, во име на Господа и Исуса Христа. Тој изјави дека имало погром на црквата и на верниците во периодот до осамостојувањето на Република Македонија.

Прогонот на православната црква во периодот на “комунизмот“ меѓу другото се состоеше во:

1. Заштита на манастирите и црквите како културно наследство

2. Промовирање на независноста на МПЦ со декрет (кога и стана Македонска црква) во 1967 г.

3. Отстапување на најпрестижно место во центарот на градот за изградба на Соборен храм во 1973 година

4. Донесување на еден од најлибералните закони за верските заедници во светот во 1977 година
.
.
ПРЕВЗЕМЕНО ОД kvadraturanakrugot.crnaovca.mk

И веронаука и се у пи*ку матер нека иде.. Владава врши толку силна пропаганда за да и го обели образот на мпц, а мпц купува хотели, врши нелегални зделки.. абе ај.. глупости со Македонија нигде не идеме... Го глеам оној гркон на британсконо шоу има истетовирано мапата на Кипар на гради.. Ни грам пот не ми се дава за државава, зошто нема со што да ја побара.. ми идат понекад мисли, завршувам факултет и авион за странство..

Не е темата за хомосексуалноста овде на друг форум е ако ти се дискутира за оваа тема да правиме муабет на соодветно место.

А дека не ги "чешлам" не ги чешлам јас само дрско си кажувам што си мислам за таа тема затоа си го користам правото на слобода на говорот.Секој има право на свое мислење и избор, но општеството дава законски рамки за чие непочитување следат санкции или во најмала рака морална осуда. Затоа доколку во законските рамки ги нема нечии права а тоа незначи дека треба истите да се вметнат и доколку изборот сите ние го правиме вон законските прописи тогаш што си дробел тоа ке си сркаш.

Epa Ustavot kaj nas izjavi deka veronaukata e protiv zakonot i tocka. Nema diskusija.

И веронаука и се у пи*ку матер нека иде.. Владава врши толку силна пропаганда за да и го обели образот на мпц, а мпц купува хотели, врши нелегални зделки.. абе ај.. глупости со Македонија нигде не идеме... Го глеам оној гркон на британсконо шоу има истетовирано мапата на Кипар на гради.. Ни грам пот не ми се дава за државава, зошто нема со што да ја побара.. ми идат понекад мисли, завршувам факултет и авион за странство..

Tocno taka.. i neka drzat nastava vo hotelot, neka go preorganiziraat vo obrazovna institucija i tamu neka predavaat veronauka.. ama neee... sakat i vo skolite.

Veronauka e ziva glupost
no aj u verski objekti imaat pravo da si drzat veronauka
no vo javni ucilista ne
bidejki veronaukata e indoktrinacija
dogmatizam i ziva glupos t!

Основната цел на црквата е да помага на луѓето, организирање на ручек од мувлосан грав и горчливи краставици не е хуманитарност. Нашава црква е апаш до апаш. Посочете еден "црковен работник" без 2 мобилни, суперјак џип и куќа на два-три ката. Мартин Лутер во своите 96 мислам беа закони кажува дека свештениците треба да бидат скромни, да се ги обезбедат најпримарните услови и остатокот да го употребуваат во хуманитарни цели. А, ние организираме преку Т-Мобајл и Космофон "бидете хумани, дарувајте 100 денари за тој тој за операција таму и таму"...
Повеќе од пола од анкетираните се изјасниле ЗА веронауката: луѓе со испрани мозоци од власта и некој толку очајни што спас бараат во црквата. Некој ќе помисли дека јадам го*на против одредена политичка партија, уште од сега ви кажувам дека не е така, туку само ја коментирам реалноста во Македонија.

Epa Ustavot kaj nas izjavi deka veronaukata e protiv zakonot i tocka. Nema diskusija.

Tocno taka.. i neka drzat nastava vo hotelot, neka go preorganiziraat vo obrazovna institucija i tamu neka predavaat veronauka.. ama neee... sakat i vo skolite.

Ustavniot sud ja ukina veronaukata vo ucilistata, a ustavot proklamira sloboda na veroispovest. Taka da vo verskite obijekti koj saka moze da odi da si se obrazuva i produhovuva za Boga.
Zasto drzavata da trosi plus pari za veronauka koga toa moze da se dobie besplatno vo verskite institucii. Neka porabotat malce popovive vo zajaknuvanje na verata kaj narodot.
Kako sto deteto se praka da odi na nekoi vonskolski aktivnosti koi se izbor na roditelite neka se organiziraat roditelive i neka gi prakaat decata na veronauka vo samata crkva, dzamija i t.n. :smir:

Повеќе од пола од анкетираните се изјасниле ЗА веронауката: луѓе со испрани мозоци од власта и некој толку очајни што спас бараат во црквата. Некој ќе помисли дека јадам го*на против одредена политичка партија, уште од сега ви кажувам дека не е така, туку само ја коментирам реалноста во Македонија.
Да бе не чини народов сите будали се, само ти остана со неиспран мозок и други два тројца овде.
Не да беше очај беше подолу од тоа кај мене, апатија невидена беше. Не се молев не барав прошка ништо, ама сепак јас од оваа гледна точка Господ Бог ми го покажа патот и јас го искористив тој пат за да се извлечам од калтта.
Денес според тебе немам апсолутна потреба да се молам имам здравје, пари, живот, храна на мојата маса, не сум очаен а сепак се молам. Знаеш зошто, затоа што на смрттна постела бев и не го ни споменував, кога веќе немав никаква надеж тој ми го покажа патот.

Да бе не чини народов сите будали се, само ти остана со неиспран мозок и други два тројца овде.
Не да беше очај беше подолу од тоа кај мене, апатија невидена беше. Не се молев не барав прошка ништо, ама сепак јас од оваа гледна точка Господ Бог ми го покажа патот и јас го искористив тој пат за да се извлечам од калтта.
Денес според тебе немам апсолутна потреба да се молам имам здравје, пари, живот, храна на мојата маса, не сум очаен а сепак се молам. Знаеш зошто, затоа што на смрттна постела бев и не го ни споменував, кога веќе немав никаква надеж тој ми го покажа патот.

Секој си има право на личен избор, нели? Јас мислам дека религијата, НЕ ВЕРБАТА, е повод за сите немири, војни, насилства, разлики помеѓу луѓето. Значи, јас воопшто не ја спомнав вербата во Господ Бог во претходниот пост туку црквата, така?
Јас го разбирам Господ како нешто што им ја чува чистата совест на луѓето, им дава надеж во најтешките ситуации, кога ќе стори некој злодело го тера на покајание, немам ништо против во верување во Господ, ама ете ја сум се одлучил да верувам само во нешто спиритуално, мистериозно што некој го нарекуваат Господ, Алах, Јахве.. значи секој си верува во тоа што го сака. Само во стар Рим имало 300 000 куќни Богови, башка званичните. Античките Грчки Богови, Нордиските Богови, Египетските, Македонските?(Зборувам со политеистите)

Јас мислам дека религијата, НЕ ВЕРБАТА, е повод за сите немири, војни, насилства,
Хитлер што бил, односно во што верувал? Сталин во што верувал?

Вака сега имам еден предлог пошто ете треба да се учи религија а башка ида не останат лугево без работа Црквата и џамијата како доста профинти фирми нека отворат,верски училишта за децата кој сакаат да учат религија тоест за децата чии родители сакаат децата нивни да посетуваат веронаука,бидејки теолозите се школувани од страна на овие две религии тие две религии нека ги вработат како наставници,и нека им плаќаат,стаж осигурување итн ич неме боли стојко кога украдените пари од народот тоест одземени со измама од страна на свештените лица кај ке одат, ама кога се работи за мојте пари и во мојте училишта за кој јас плаќам данок е неможе бе, Гввујо и политичката елита на друг начин нека си ги искупуваат гревовите , и на крај крева кој го врти и латас сончоглетката и сите таклви останати религијата подалеку од државата и даночните пари

П.С Го мола мики да не доага јавајки на својот Саур дино ако има за полеми9зирање нека го врзе во црковен двор а остатокот од патот да го помине пешки пошо кучињава се плашат од саурите

veronaukata treba da se uci od mali noze za da go praktikuva toa vo zivotot i da ima ubav i miren zivot covekot , samo verbata vo boga moze covekot da go odnese napred ,a inaku hitler evreite go smetale za antihrist, toj nemal nikakva vera toj bil egois i mislel samo za sebe i za nacisticka germanija , toj sakal negoviot narod da bide edn vo cel svet , no negoviot plan ne uspeal , i izvrsil samoubistvo podocna, zasto zla smrt go snaoga gresnikot (sirax 7 ;1).

Е, Народе Македонски, на Форумов, со незначителни исклучоци, не видов нешто здраво - сè безбожници и еретици.

Црквата била добра кога со сите сили го ШТИТЕЛА МАКЕДОНСТВОТО - и преку ПАТРИОТИЗМОТ , и преку писменоста, и преку јазикот, и преку културата, и...

Таква ќе биде и вашата казна од Бога, за тоа што се определивте да се борите на страната на црнилата од минатото.

оваа парола- пропаганда дека Македонецот своето чувство за национална припадност и го должи на никој друг туку на " верата во бога " проповедана од МПЦ и дека "верата" ги создавала патриотите е обична црковна измислица и измама .

затоа дај да ја проанализираме да ја видиме одблиску дали и колку има вистина во тоа

1 ) Македонците во Албанија од 1945 до 1990 год немаа своја црква а ја немаа ниту албанците оти беше комунистички режим . Режим кој имаше асимилаторски амбиции да ди претопи Македнците па затоа Македонскиот Јазик беше комплетно забранет за јавна употреба а во школите се учеше иклучиво на албаски јазик . Дали денешното постоење нa Македоците во Албанија може да и се припише на некаква "вера во бога" .? Кој свештеник им проповедал на Македонски и им зголемуал национални и патриотски чувства кога религијата беше апсолутно забранета и непостоеше ?

2 ) Македонците во Бугарија исто така и во потешка ситуација од тие од Албанија оти од 1945 до 1990 год имаше забрана за веронауки и религии И таа една во Бугарија е Бугарска православна црква . Бугарија едвај денес признава турско малцинство а никакви други малцинства не признва . Бугарија која никогаш и не ги криела својате асимилаторски претензии кон Македонците . Па така и бугарската православна црква проповеда на бугарски јазик и во содејство со држава тежнее да ги асимилира Македонците . Бугарската Држава од 1945 наметнува исклучиво само бугарски јазик во јавна употреба и школство на сите нивоа . Па ете Македонците си останале Македонци . И тука треба да се нагласи дека Бугарската државна религија е Православна значи ИСТИ верувања со тамошното Македонско религиско население исти традиции - крштавања , велигдени , ..се исто па од Македоците не се очекувало да ја сменат верата оти е ИСТА туку Националноста ама ете тие си останале Македонци . И целата тежина на тамошните Македонци да биде поголема се работи за еден различен народ но јазично доста разбирлив за Македонците . Па така тежината на Македонците во Бугарија е доста голема но без разлика на се тие Национално си останаа Македонци . Може ли сето ова да и се припише на верата во бога ? Глупости . !Па кој свештеник на МПЦ отишол во Бугарија и проповедал на Македонски ?

3 ) Во Грција забранет Македонски јазик за јавна употреба од 1945 до 1990 год а колку гледаме бил забранет и за домашна употреба . Освен Грчка православна црква друга и не постои . Грција е единствената верска Држава од православниот свет ( барем колку мене ми е познато ) . Брутален терор врз Македонците за асимилација и претопување во Грци . Немало никаква македонска религија и нема до денес па ете Македонците си останале Македонци .
Е кај нив станува збор за јазично несроден народ како Грчкиот но ете Грчката православна црква како дел од механизмот за асимилација имала што да понуди а тоа се ИСТИТЕ православни традиции адети верување во бога . Па ете Македонците си станале Македонци . Може и се венчаваче и праеле крштевки и погребни церемонии во храмовите на Грчката православна црква ( што е многу веројатно ) но ете националното чуство никогаш не ги напуштило . Епа како може тогаш нивното национално опстојување да и се припише на некоја тукашна религија која сака нејзе да и се припише .?

4 ) Ако зборуваме за времето на Отоманската Империја значи за време на 5 вековното Турско владеење дека МПЦ имала клучна улога за одржување на Македонскиот Национален идентитет е обична лага . МПЦ не постоела тогаш .

Ако се мисли дека Турците освојувачи кој со себе го носеле и Исламот па преку него вршеле асимиллација повторно е обична ЛАГА . Па ако е така и самите Турци ќе биле асимилирани ќе станеле Арапи . Дури 20- тите или 30 - тите години од 20-тиот век по наредба на Мустафа Кемал Ататурк била создадена - измислена турската АЗБУКА која дотогаш ја немале . Непостоеле образовни институции јавно школство , имало многу мал процент на писмени писмени луѓе од вкупното население еве нека биле 0,3 - 0,5 % писмени нема шанси да имало повеќе ( бар по моја проценка ) . Доказ е дека и тие што преминале во Ислам си го задржале Националниот идентитет кај нас се Македонците со исламска вероисповед . Опстанале и Бошњаците во Босна..итн. Незнам стварно не ми е познато негде каде владеела Отоманската Империја некој народ да исчезнал поради Исламот .

Поголема опасност за асимилација и во време на Турското владеење на овие простори имало не од Исламот туку од грката глупост наречена Орто -славиие . Оти Грчката измишљотина Орто-славието е баш затоа измислено да врши асимилација на околните народи . Според концептот на оваа грчка глупост ако се нема национална Државна религија несмее да постои ниту народ . Меѓутоа вековите и настаните тотално го демантираа ваквиот концепт на грчката религиозна глупост . Без разлика што е создадено да врши асимилација Орто - славието не успеа да асимилира ниту еден народ . И тоа без разлика што што регрутирало петоколанаши и квислинзи меѓу народот кој бил предмет на асимилација . Еве го примерот :

Книга "историја на Македонскиот народ"..од др-Александар Стојановски , д-р Иван Катарџиев д-р Данчо Зографски и д-р МИхаило Апостолски..( култура мисла Скопје 1988 година )..........

Стр 45 .
Во Самоиловото царство црквата била фаворизирана . свештениците имале повластена положба , а особено епископите и архиепископите .

Стр 50 . Императорот василиј 2-ри му оставил извесни привелегии на високото свештенство на Архиепископијата И ГО ПРИДОБИЛ ДА СОРАБОТУВА ВО ЗАЦВСТУВАЊЕТО НА ВИЗАНТИСКАТА ВЛАСТ во провинцијата Македонија . Дури и на чело на Архиепископијата бил поставен дебарскиот игуман Јован .

Но ете финтата неуспеала Македонците си останале Македонци иако токму религијата ги убедувале дека националноста нее битна оти еден е бог за сите луѓе .
.
Па ете и покрај домашните предавници , петоколонаши кој и за време на Турското владеење им ги давале својте услуги или на грците или на бугарите или на србите сепак Македонците си останале Македонци .
ВЕРСКОТО УБЕДУВАЊЕ НЕМА ВРСКА СО НАЦИОНАЛНОТО .

5 ) Народите не се создадени од некоја религија па за нивното постоење да и се благодарни на некоја религија туку обратно . Ете гледаме дека не само МПЦ која ја создадоа комунистите во време на социјализмот туку и после 1990 год се создадени и Црногорската и Украинската православна црква .Тоа значи дека ниту Македонците ниту Црногорците ниту Украинците своето постоење не и го должат на религијата .Но тие - ние како народи сме постоеле и пред религијата и кака многубошци или атеисти . Нашето Национално опстојување никогаш ниту се должело на некаква религија ниту ќе се должи .
Црногорците и Укранците не се создадени од религиите туку они сега ги создаваат религиите за да им докажат на околните орто-славни екстремисти дека нее проблем да се создаде религија ако е тоа како што тие мислат дека е доказ за Национално постоење .
Па очигледно е дека орто-славието иако создадено да врши асимилација никогаш дури и под најтешки тортури неуспело да си ја заврши работата . Орто-славието без разлика што форсира екстремизам и национализам никогаш ниту некого одбранило воено ако бил послаб ниту национално елиминирало асимилирало ниту му го зајакнало националното чуство . Тоа е обична црковна пропаганда да си даде на знечение кое реално го нема .

6 ) Комунистите кој не веруваа во неков бог или богови па зар не земаа пушки во раце да се бијат за ослободување на Македонија . Па зар нивното национално чувство било помало . Па баш тие го остварија вековниот сон на Макеонецот за своја држава . Тие создадоа Азбука , писменост јавно образование бесплатно за сите , институции ...држава со сите салтанати и редови како што треба . Далеку од тоа дека треба да се плука врз крвта на Илинденците или други буни каде се гинело И тие гинеле за оваа земја..... и нивната крв обврзува . Ама победите се бројат . А победите ги остварија Комунистите и тие создадоа држава и Македонски државни институции . Па зарем од 1945 - 1990 год во социјализмот му се негираше правото на Македонецот да биде Македонец а ете религијата беше отсутна од јавниот живот . Па зарем тогаш не се величеа и Илинденците и сите жртви што биле дадени низ вековите за слобода на македонецот . Тоа не го правеше никаква религија туку Македонската држава која ја создадоа комунистите .
Така да преку примерот на Комунистите се побива Лагата на религијата дека била " ИЗВОР И ИНСПИРАЦИЈА ЗА ПАТРИОТИЗАМ " .

7 ) Па зар некој што се иселиле од Македонија (а биле Македонци ) во странска држава каде непостоела религија престанале да бидат Македонци .Македонци во Австралија Америка се иселувале и пред 100 години па си останале Македонци .Дури и Македонците со Исламска веросповед кој се отселиле во Туција после 1945 год пак се декларираат како Македонци и си говорат на Македонски разбирлив јазик без разлика што никогаш не се школувале на македонски јазик ..
.
.
НАЦИОНАЛНО СИ Е НАЦИОНАЛНО ЧУВСТВО НА ПРИПАДНОСТ

ВЕРСКО СИ Е ВЕРСКО ЧУВСТВО НА ПРИПАДНОСТ

МЕШАЊЕ НА ОВЕ ДВЕ РАБОТИ Е МЕШАЊЕ НА БАБИ И ЖАБИ .

veronaukata treba da se uci od mali noze za da go praktikuva toa vo zivotot i da ima ubav i miren zivot covekot , samo verbata vo boga moze covekot da go odnese napred ,a inaku hitler evreite go smetale za antihrist, toj nemal nikakva vera toj bil egois i mislel samo za sebe i za nacisticka germanija , toj sakal negoviot narod da bide edn vo cel svet , no negoviot plan ne uspeal , i izvrsil samoubistvo podocna, zasto zla smrt go snaoga gresnikot (sirax 7 ;1).
Од кога тоа евреите се христијани?:helou:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom