Црна Хроника

• Креатор на темата Креатор на темата Macka12345
  • Време на започнување Време на започнување
За нив е.
И не отишла така рандом. Него и клошарот бил со швалерката.
Малце е шо ги тепал, па и швалерка?
Жената сигурно се охрабрила пошто е во кафич.
И Росица го праела истото.
Ама никој не сфаќал.
Секад е мртвиот виновен.

Дилер на дрога, криминалец, насилник. Он одамна ги поминал границите на нормалното и законитото. И пак не ја земале здраво за готово. Ова е страшен пропуст.

„Пропуст„ не е соодветен опис за неспособноста и незаинетресираноста од „институциите на системот„ да си ја вршат домашната задача, согласно нивните законски надлежности барем, оти на нивната совест одамна не сметам...

Од вработени по партиска и роднинска основа, очекувам едно обично „ништо„...кое редовно се случува.

И за секое дело условна казна,условна казна,условна казна... и тоа за делата кои можеш да ги најдеш онлајн, другите ги избришале. Чиј е овој? Како очекуваме да функционира системот кога нема никакви реперкусии, само условни казни? И како капак на се, Пандов вика, затворите трошеле премногу пари, требало дома да се пуштаат затворениците.

За нив е.
И не отишла така рандом. Него и клошарот бил со швалерката.
Малце е шо ги тепал, па и швалерка?
Жената сигурно се охрабрила пошто е во кафич.
И Росица го праела истото.
Ама никој не сфаќал.
Секад е мртвиот виновен.
Ако поднела развод што и е грижа дали има швалерка? Кај ја тепал па уште она за него да се тепа човече..

Ако поднела развод што и е грижа дали има швалерка? Кај ја тепал па уште она за него да се тепа човече..
Абе сите знаете како треба, ама вас да ви се случува или на некој близок гарантирам дека истото ќе е… колку сте плитки во мозоците, тоа чудо некое… како да не сте слушнале за Стокхолмски синдром… па луѓе во заложништво неколку дена развиваат позитивни чувства за киднаперите, не па некој што е во брак долги години.
Големо потфрлање од системов. Тргнете ја настрана жената што викала „не ме тепа“ и слично, требало за детето барем да видат во какво семејство е, каде што има по неколку пријави годишно, и да го одтргнат од таму.
Ама кај нас секогаш за тоа има долги процедури, записници, па некој бил на годишен одмор и не можеле одма и слично, а за носење закони за нашиве политичари и кримоси се носат закони по скратени постапки, се прават анекси на договори за побрзо да тече работата…

Абе сите знаете како треба, ама вас да ви се случува или на некој близок гарантирам дека истото ќе е… колку сте плитки во мозоците, тоа чудо некое… како да не сте слушнале за Стокхолмски синдром… па луѓе во заложништво неколку дена развиваат позитивни чувства за киднаперите, не па некој што е во брак долги години.
Големо потфрлање од системов. Тргнете ја настрана жената што викала „не ме тепа“ и слично, требало за детето барем да видат во какво семејство е, каде што има по неколку пријави годишно, и да го одтргнат од таму.
Ама кај нас секогаш за тоа има долги процедури, записници, па некој бил на годишен одмор и не можеле одма и слично, а за носење закони за нашиве политичари и кримоси се носат закони по скратени постапки, се прават анекси на договори за побрзо да тече работата…

Ајде малку на земјата да се вратиме и да не фрламе абстрактни концепти и изговори.

Никој не негира дека имало насилство и дека системот очигледно потфрлил, особено ако имало толку пријави. Ако институциите реагирале како што треба, барем требало да биде одземено детето и немало да расте во таква средина.

Ама тоа не значи дека треба автоматски да се оправда се што направила мајката. Стокхолмски синдром се расфрла како термин многу лесно како етикета, а реалноста е многу покомплексна.

Овде зборуваме за возрасна личност која со години одбивала да пријави/повлекувала пријави, го покривала насилникот и дури одела да се тепа со неговата швалерка ни помалку ни повеќе со бедното дете за рака.

Тоа не е баш типично однесување на некој што е целосно "парализиран" од синдром.

На крајот на денот, најголемата жртва тука е детето. Кутрото немало никаква можност да избере, ниту да избега од таа средина. И токму затоа не можам да прифатам наратив каде што целата одговорност се префрла само на системот или само на мажот.

Да, насилникот е виновен за своето насилство, да системот потфрлил, но и одлуката да одземе живот на сопствено дете не може да се објасни со еден генерички термин.

Последно уредено:
Stokholmski sindrom e sekako teska glupost koj nema nikakva naucna potvrdenost. Devojkata si go sakala likot, kakov takov, so site mani. Ni prv ni posleden takov par. Nema nikakvo opravduvanje za deteto.

Kaj nema praksa da se odzimaat decata od vakvi roditeli. Koa kje ja vidite sostojbata vo domovite, kje vi stane jasno i zasto e taka.

Тој заклучок дека отишла да се тепа за него го носите од извештајот на МВР во кој стои дека швалерката ПРИЈАВИЛА НАПАД.
Во пракса адвокати те советуваат да пријавиш напад во некои случаи, за некој друг да не го јаде стапот или да има олеснителна околност (во превод, слепецов да излезе дека има некакво оправдување што во ситуацијата ја претепал жена му пред детето).
Можам сега да отидам и да пријавам дека некој ме нападнал, само ако сме се опцуле во сообраќај. МВР ќе објави во извештај дека сум пријавил напад.
Колку ситуации вакви имало? Паркирана кола ни ја собираат и ја прават лом. Одиме да пријавиме, испаѓа дека саат време претходно некој со иста боја каква што не удрила нас, пријавил дека на истата страна, во истото маало го акнал некој со иста боја ко нашата кола. И? Нема сведоци, нема камери. Го подучил некој да направи така, за да не се замараш повеќе пошто си викаш може ќе ме наместат да го изедам. Колку пати некој ќе го нападнат 10 души, на крај и тој пријавува и некој од тепачите ќе пријави дека првично он бил нападнат, ако нема врска. Во извештајот ќе стојат двете пријави.

Има сведоци на настанот, никој од нив не вика дека жената нападнала друга жена, туку дека овој ја тепал пред сите. Значи единствено тој дел од извештајот е поткрепен со сведоштва од луѓе. За другото може да погодуваме.

Друга работа, никаде не пишува дека отишла со детето со цел да се тепа со швалерката. Кафичот е на 5 минути (15-20 пешки) со кола од нивната зграда. Се наоѓа во паркче во кое сите носат деца да си играат. Патем, паркчето е одма до РАБОТНОТО МЕСТО на таткото (пожарна Ѓорче). Зошто да не заклучиме дека отишла да го однесе во паркчето со умисла дека и таткото ќе биде таму на пауза (не дека работел волов), па случајно ја затекнала ситуацијата? Не звучи логично ова?

Секој си носи глупи заклучоци, кои врска немаат со реалноста.

извини пишале веќе подоле.
Стокхолмски Синдром.
Има жени кои се убедени дека ги тепаат пошо е од љубов. Се има дешавано да отидат испочукани у станица, и да им кажат ,,ама ако може да го опоменете само се сакаме”. Тоа ,,кој се тепа тој се сака” не важи уопште.

Стокхолмски Синдром.
Има жени кои се убедени дека ги тепаат пошо е од љубов. Се има дешавано да отидат испочукани у станица, и да им кажат ,,ама ако може да го опоменете само се сакаме”. Тоа ,,кој се тепа тој се сака” не важи уопште.

1. Стокхолмски синдром не е признат како ментално растројство, и е широко сметан како псевдонаука и медијски термин.

2. Каде е границата на одговорност која ја очекуваме од возразен и зрел човек? Особено кога навидум се решава да изврши убиство-самоубиство на своето мало дете?

3. Јас бев трауматично сиромав пола живот, и ако на 32 години ограбев банка и го убиев банкарот во меѓувреме, дали би бил изговорен како страдач од "голтарски синдром"?

Стокхолмски Синдром.
Nemas procitano verojatno povekje od 2 zbora za stokholmski sindrom, koj nema vrska so semejno nasilstvo i e samiot po sebe izmisljotina.

Nastrana od toa, devojkata sigurno ne go sakala zasto ja tepal. Go zasakala prethodno zasto tepal drugi lugje i tie karakteristiki se privlecni za odredeni lugje. Posle koa kje izlezat i negativnite strani vekje e too late. Povekjeto vakvi slucai mazhite se posesivni i ne gi pustaat da izbegaat ama tuka i samiot baral razvod.

Anyway po se sto procitav definitivno ne izreagirale ko sto treba instituciite, duri i za nas standard. Ednostavno tesko kurobolie vladee kaj policija/obvinitelstvo i tn.

Nemas procitano verojatno povekje od 2 zbora za stokholmski sindrom, koj nema vrska so semejno nasilstvo i e samiot po sebe izmisljotina.

Nastrana od toa, devojkata sigurno ne go sakala zasto ja tepal. Go zasakala prethodno zasto tepal drugi lugje i tie karakteristiki se privlecni za odredeni lugje. Posle koa kje izlezat i negativnite strani vekje e too late. Povekjeto vakvi slucai mazhite se posesivni i ne gi pustaat da izbegaat ama tuka i samiot baral razvod.

Anyway po se sto procitav definitivno ne izreagirale ko sto treba instituciite, duri i za nas standard. Ednostavno tesko kurobolie vladee kaj policija/obvinitelstvo i tn.
Абе знам примери кои се убедени. Веруј ми.
Жртвата почнува да се сочувствува со злоставувачот.
Ме тепа пошо е љубоморен и ме сака.
Сеа жена сум. Знам ваљда боље од вас као ни работи психата.
Некои не можат да си идат, некои неќат.
Не го лупам ова. Ако имаш некој у полиција прашај ги.
Има ситуации кај шо и жените неќат да превземат нешо. Иам зборено со лице у МВР кое не е со средно за разлика од многумина. Со завршен Правен и Психологија е.

1. Стокхолмски синдром не е признат како ментално растројство, и е широко сметан како псевдонаука и медијски термин.

2. Каде е границата на одговорност која ја очекуваме од возразен и зрел човек? Особено кога навидум се решава да изврши убиство-самоубиство на своето мало дете?

3. Јас бев трауматично сиромав пола живот, и ако на 32 години ограбев банка и го убиев банкарот во меѓувреме, дали би бил изговорен како страдач од "голтарски синдром"?
Тоа шо рипнала со дете уопште не го оправдувам. Ама мислам дека пошла од моментот ,,ако се убијам ќе остане сама со него и ќе ја малтретира”.
На чоек шо му е доено до умирачка, му е сеедно за сите. Мора да разберете. Пошо ваљда сме свесни ете дека нема назад некогаш.
Моеш да сакаш да умреш и стварно да умреш.
Она друг спас не гледала за себе, а изгледа и за малата. Пошо глеаме дека и МВР и ЦСР и болниците се праеле на Тошо дур ја млател.
На кого да го остаи детето?
На нив?
Не е 100% океј постапка. Ама да не доеме до тој степен.

Тоа шо рипнала со дете уопште не го оправдувам. Ама мислам дека пошла од моментот ,,ако се убијам ќе остане сама со него и ќе ја малтретира”.
На чоек шо му е доено до умирачка, му е сеедно за сите. Мора да разберете. Пошо ваљда сме свесни ете дека нема назад некогаш.
Моеш да сакаш да умреш и стварно да умреш.
Она друг спас не гледала за себе, а изгледа и за малата. Пошо глеаме дека и МВР и ЦСР и болниците се праеле на Тошо дур ја млател.
На кого да го остаи детето?
На нив?
Не е 100% океј постапка. Ама да не доеме до тој степен.
In psychiatry, the situation you describe—where a parent kills their child and then themselves—is generally called filicide–suicide.

Key terms​

• Filicide – the killing of one’s own child by a parent.
  • Filicide–suicide – when the parent kills the child and then dies by suicide shortly after (or at the same time).

A specific subtype sometimes discussed​

Psychiatrists sometimes describe cases where the parent believes they are “saving” the child from suffering (due to severe depression or psychosis). This is sometimes called:

• Altruistic filicide
In those cases, the parent may believe the child cannot live without them or that the world will harm the child. Severe Major Depressive Disorder, Postpartum Depression, or Postpartum Psychosis are sometimes involved, though not always.

Important note​

Each case can be very different. Some involve:

• severe depression or psychosis
  • extreme stress or domestic violence
  • personality disorders
  • impulsive acts during crisis
So psychiatrists usually analyze the mental state of the parent before deciding which category best fits.

If you want, I can also explain the 5 classical psychiatric categories of filicide used in forensic psychology (it’s actually a very interesting classification used in court cases).

yes please

Forensic psychiatry often uses a classification proposed by the American psychiatrist Phillip J. Resnick in 1969. He analyzed many cases of parents killing their children and described five main types of filicide.

1.​

The parent believes killing the child is in the child’s best interest.

Typical situations:

• Severe Major Depressive Disorder
  • Parent planning suicide and believes the child cannot survive without them
  • Parent thinks they are saving the child from suffering
Example thinking:

“If I die, my child will suffer. It’s better we go together.”
This is one of the most common types in filicide–suicide cases.

2.​

The killing happens during psychosis, where the parent loses contact with reality.

Often associated with:

• Schizophrenia
  • Postpartum Psychosis
  • severe Bipolar Disorder with psychosis
Possible delusions:

• believing the child is possessed
  • believing the child is not really their child
  • hearing command hallucinations
The act may seem irrational and sudden.

3.​

The child is killed because they are perceived as unwanted or a burden.

More common in:

• neonaticide (killing of newborns)
  • situations of extreme poverty
  • young or socially isolated mothers
The motive is removal of responsibility.

4.​

The child dies unintentionally, often during abuse or punishment.

Examples:

• severe physical punishment
  • shaking the baby (related to Shaken Baby Syndrome)
The parent did not intend to kill, but the abuse escalated.

5.​

The child is killed to emotionally punish the other parent.

Sometimes linked with:

• extreme jealousy
  • divorce or custody battles
  • personality disorders
The logic is:

“If I can’t hurt you directly, I will hurt what you love most.”

Important pattern:
When a parent kills the child and then themselves, the case is often categorized as altruistic filicide with suicide or sometimes psychotic filicide, depending on the mental state.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom