Чорби и супи

  • Креатор на темата Креатор на темата The`bItCh
  • Време на започнување Време на започнување
Хладна чорба од карфиола

hladna_karfiol.jpg


САСТОЈЦИ


1 главица карфиола
1 шоља млека
1 шоља киселе павлаке или јогурта
1 кашика путера
2 жуманцета
1 кашика сенфа
мало кима
2 кашике брашна
сол

НАЧИН ПРИПРЕМЕ


Очишћен и опран карфиол прелити водом и млеком и кувати са неколико семенки кима. Када омекша, одвојити неколико цветића, а остатак карфиола пропасирати, па вратити у чорбу. По жељи посолити. Измешати жуманца, сенф, брашно и павлаку или јогурт, додати путер и све сипати у врућу чорбу, кувати 5 минута и склонити са шпорета. Држати у фрижидеру до служења.
 
чорба од хлеба

hleb.gif


САСТОЈЦИ



150 грама црног хлеба
1 веза зелени
1 главица црног лука
1 жуманце
уље
1,5 литра месне супе
2 кашике павлаке
со
першунов лист

НАЧИН ПРИПРЕМЕ


Хлеб исећи на кришке, изломити и намочити. На уљу пропржити ситно исецкан црни лук, додати опрану, очишћену и исечену зелен за супу, добро оцеђен хлеб, налити супом и кувати око пола сата. Процедити и све заједно пропасирати, посолити, па додати жуманце размућено у павлаци. Чорбу посути сецканим першуном.
 
Бегова чорба

begova.gif


САСТОЈЦИ


1 кокошка
500 грама телећих костију
200 грама свежег купуса
120 грама корена целера
120 грама корена першуна
120 грама шаргарепе
со и бибер у зрну
орашчић

НАЧИН ПРИПРЕМЕ

Све састојке ставити у већи лонац и лагано кувати. Повремено доливати воду. Када чорба буде готова, оцедити је. Кокошку очистити од костију и коже, па месо насецкати на коцкице и ставити у чорбу. Исто тако насећи и купус, целер, першун и шаргарепу. Када је све насечено, додати мало орашчића, зачинити и оставити да се још мало кува.
 
Кисела чорба с јагњећим месом

kisela_jagnjetina.jpg


САСТОЈЦИ


1/2 kg јагњетине од ребара
1 шаргарепа
1 главица црног лука
1 корен першуна
1/2 корена корена целера
једна и по кашика брашна
1 шољица уља
1 шољица киселе павлаке
1 шољица куваног парадајза
1 жуманце
лимун
алева паприка, зачин
со и бибер

НАЧИН ПРИПРЕМЕ


Очистите шаргарепу, целер и першун, па исеците на колутове. Црни лук ситно насецкајте и пропржите на уљу. Додајте насечену зелен и месо, па све динстајте док течност не уври. Тада додајте брашно и кратко га упржите. Посолите, побиберите, додајте алеву паприку, зачин, кувани парадајз и воду (количина воде зависи од броја гостију). Кувајте док месо потпуно не омекша, а затим склоните са ватре и закиселите лимуновим соком. Жуманце размутите у киселој павлаци, па додајте чорби.
 
Зелена супа

zelena_supa.jpg


САСТОЈЦИ


3 главице црног лука
250 грама спанаћа
2 везице першуна
2 литра супе од костију
50 грама уља
со, бибер
неколико кришки препеченог хлеба
кисела павлака

НАЧИН ПРИПРЕМЕ


Спанаћ обарити у кључалој води. Исцеђен, охлађен и ситно исецкан спанаћ, першун и црни лук пропржити на уљу, а затим прелити супом. Кад прокључа, посолити, побиберити и кувати још 20 минута. На крају супу зачинити павлаком и служити са препеченим хлебом.
 
Хладна супа од јагода

hladna_jagode.jpg


САСТОЈЦИ (за 4 особе)


250 ml сувог белог вина
90 грама шећера
комадић лимунове коре (по жељи)
250 грама јагода
250 ml сока од наранџе
гранчица нане за украшавање

НАЧИН ПРИПРЕМЕ

Ставите вино и шећер у посуду, пустите да проври и кувајте 5 минута. Склоните посуду с ватре, додајте лимунову кору (по жељи) и оставите да се хлади. Одстраните лимунову кору. Очистите и насецкајте јагоде, а 4 оставите за украшавање. Миксирајте сируп од вина и јагоде док смеса не постане глатка. Пребаците у велику чинију и умешајте наранџин сок. Поклопите и хладите у фрижидеру најмање 3 сата. Послужите украшено преосталим јагодама и гранчицама нане.
 
Телећа крем чорба

teleca.gif


САСТОЈЦИ



1,5 kg телећег меса
200 грама шаргарепе
100 грама целера
100 грама беле зелени
2 главице лука
4 паприке (бабуре)
100 грама бораније
100 грама грашка
1 лист ловора
4 литра супе или воде
200 грама путера или маргарина
4 кашике брашна
2 кесице наренданог пармезана
2 везице першуна
1 мускатни орашчић
1 лимун
3 жуманца
3 dl киселе павлаке
со, бибер

НАЧИН ПРИПРЕМЕ


Телеће месо оперите, очистите од жилица, ситно исецкајте, прелијте кључалом сланом водом и пустите да одлежи десетак минута. Након тога, месо оцедите.
Шаргарепу, целер, першун, пашканат, лук и паприке очистите и ситно исецкајте. Очистите боранију па је нарежите по дужини, а затим попреко напола. Очишћено и опрано поврће ставите у лонац. Налијте супу или воду, додајте ловор и кувајте 20-25 минута. Након тога, ставите месо и наставите са кувањем док месо не омекша.
На путеру или маргарину пропржите брашно, па запршку улијте у чорбу и добро измешајте. Посолите, побиберите, нарендајте мускатни орашчић, поспите наренданим пармезаном и першуном и оставите да још мало ври.
Кувану чорбу померите са ватре, нацедите сок од лимуна и умешајте умућена жуманца и киселу павлаку.
 
Јагњећа чорба

jagnjeca.jpg


САСТОЈЦИ



400 грама јагњећег меса
со
1 главица црног лука
200 грама зелени (шаргарепа, першун, келераба, целер)
1 празилук
свеж лист першуна и целера
бибер у зрну
мускатно орашче
ђумбир
2 јајета

НАЧИН ПРИПРЕМЕ

Опрано месо ставити у комаду у посољену хладну воду. Додати очишћен и исецкан црни лук, зелен, празилук, као и везу першуна и целера. Све побиберити млевеним бибером, додати мускатно орашче, ђумбир и кувати. Мекано месо и поврће извадити, а супу процедити. Поврће и месо вратити у супу, ставити да прокључа и згуснути измућеним јајетом.
 
Јас не одбирам ни чорба ни супа се јадам:toe:
 
Чорби понекогаш јадам, а супи многу почесто.
 
Само супа јадам,чорба не...
 
супа скоро секој ден јадам
 
Супа е подобра!
Чорба нејкам ногу
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom