Чорби и супи

  • Креатор на темата Креатор на темата The`bItCh
  • Време на започнување Време на започнување
Чорби не јадам баш многу во последно време, ама супите ми се неизбежен дел од исхраната.Секаков вид на супи јадам со многу бибер во нив.што е поедноставна супата тоа ми е поубава:toe:
 
Бљак!!!Порано јадев каши,но еднаш најдов нешто лигаво гадно и сега ми се повраќа кога ќе помислам на каша.Супи...ич несакам,единствено онаа со такви ко полукругови подсобрани ја јадам
 
Па сите чорби и супи ги сакам само чкембе чорба не................................
 
najgolem merak posebno posle luda nok mi pravi ckembe corba so dodatok od luk vo ocet i so mozno pomalku fide vo istata, doma ja pravime i so malku oriz ali sepak poveke ja sakam ``diva`` .
 
од чорби: телешката, чќембе, пилешка, ѓи обожавам со многу зачини, тревки и слични ствари


а супи, врели супи со многу бибер и оцет, :vozbud:
 
Врв меѓу супите ми е крем супа од брокула.
 
Најдобри те рецепти за супи!

260 рецепти!


But, for my Betty Boop, here goes nuthin':


Најдобриот рецепт за супа од брокула а ла Гарфилд!

Состојки:

  • 2 супени лажички маргарин (со омега 3)
  • 1 кромид, сецкан
  • 1 страк целер, сецкан
  • 3 шољи пилешка супа 9водата од сварена кокошка)
  • 8 шољи флорети од бокула
  • 3 супени лажици маргарин (со омега 3)
  • 3 супенуи лажици брашно, тип 500 е подобар од тип 400
  • 2 шољи млеко
  • мелен црн пипер
Упатство - начин на приготвување:


  1. Стопете две супени лажички маргарин во средно голем сад за супа и потпржете го (сотирајте) кромидот и целерот додека не омекнат.
  2. Додајте ја брокулата и пилешката супа, затворете го садот и варете на тивок оган десет минути. Пасирајте ја смесата, потоа вратете го садот на оганот.
  3. Во мал сад, на средна јачина стопте три супени лажици маграрин, замешајте го брашното и додадете го мелкото. мешајте додека не се зацврсне и почнат да се јавуваат меурчиња. Потоа додајте ја смесата во супата. промешајте, Додадете црн пипер, послужете ја. Солта е опционална, препорачувам Калиумова отколку морска или натриумова сол.


Бети, ду ју лав ми??
 
Најдобри те рецепти за супи!

260 рецепти!


But, for my Betty Boop, here goes nuthin':


Најдобриот рецепт за супа од брокула а ла Гарфилд!

Состојки:

  • 2 супени лажички маргарин (со омега 3)
  • 1 кромид, сецкан
  • 1 страк целер, сецкан
  • 3 шољи пилешка супа 9водата од сварена кокошка)
  • 8 шољи флорети од бокула
  • 3 супени лажици маргарин (со омега 3)
  • 3 супенуи лажици брашно, тип 500 е подобар од тип 400
  • 2 шољи млеко
  • мелен црн пипер
Упатство - начин на приготвување:


  1. Стопете две супени лажички маргарин во средно голем сад за супа и потпржете го (сотирајте) кромидот и целерот додека не омекнат.
  2. Додајте ја брокулата и пилешката супа, затворете го садот и варете на тивок оган десет минути. Пасирајте ја смесата, потоа вратете го садот на оганот.
  3. Во мал сад, на средна јачина стопте три супени лажици маграрин, замешајте го брашното и додадете го мелкото. мешајте додека не се зацврсне и почнат да се јавуваат меурчиња. Потоа додајте ја смесата во супата. промешајте, Додадете црн пипер, послужете ја. Солта е опционална, препорачувам Калиумова отколку морска или натриумова сол.


Бети, ду ју лав ми??

Се` повеќе и повеќе! :pipi:
Изненадуваш Гаро со рецептиве! Него тоа слаткото млеко ми ја мати малку љубовта, ќе пробам да го заменам со павлака. :)

А, да, флорети од брокула???

:back:- за советот за типот на брашното! :pos2:
 
Брашното тип 400 е поцрно, покрто, другово е помеко, пофино, повеќе префинетост и внимание треба да не се згрутчи, но со трпение се може и тогаш е петка. А маргаринот со омега 3, особено на база на маслинки и/или пшеница е најдобар.

Флорет = цветчиња, онака, ги сецкаш на ситни, парченца. верувај пробај и со слатко млеко, но и со павлака, а најубаво може и место и едно или друго, да менуваш со чедар сирење, ама ситно, најситно сецкано и потоа со миксер целата смеса.

Прсти да излижеш.

Јас сум ти Бетке, гурман, но и готвач.

Која друга супа сакаш??

Кажуј дур сум на работа и не сум тргнал дома да готвам хахахаха!
 
Ја стално си ја праам со кисела павлака, пошто со тоа слаткото млеко неаме љубов, освен ретко, ретко во некакво кафе. И маслиново масло место маргарин. Ама, атер ради трудов ќе пробам. :)

Супа од карфиол, ама со искуство, зготвена и пробана. Сподели. :)
 
Па и оваа е со искуство, зготвена и пробана!

Инаку, за карфиол, не сум многу, многу, амаоваа е као најподносмилва за мене, оти јас го сакам карфиолот само обарен со оцет и маслиново масло или како туршија:

Состојки:

  • Три сецкани моркови
  • Половина сецкан кромид
  • Две супени ласжици путер или маслиново масло (ладно цедено)
  • Две лажици брашно тип 500 или 400
  • Млеко (за Бети Буп павлака, не многу кисела, не многу масна)
  • 2500-300 грама реднан кашкавал, мешан (или по желба), но полумек, остар
  • 750 грама вода
  • еден карфиол, нормална величина, сецкан
  • 4 беровски компира, сецкани на квадратчиња
  • Еден страк ситно сецкан целер

  • Сол и црн пипер по желба
Упатство за приготвување или нашин на приготвување:
Во голем сад, ставете ја водата, карфиолот, компирот, целеорт, морковите и кромидот. Доведете го го вриење, нека врие на средно умерен оган десет-дванаесет минути. Потоа намалете го оганот, но нека тлее водата (крчка ако сте Бети Буп).
Во друг сад стопете го маргаринот (оној со омега 3 за холестерол) или ставете го малсионовото, ладно цедено масло да дојде дом точка пред вирење, тргнете го од оган, додадете го млекото (киселото млеко или павлаката ако сте Бети Буп), мешајте додека не се згусне, додадете го кашкавалот, мешајте и тој да се стопи, додадете ја смесата во претходно зготвениот зеленчук, додадете сол и црн пипер.

Уживајте.

Гарфилд ви препорачува музика, Бетовен, Ероика.

P.S. Доколку ви е прејак оганот, може да си додадете вода.
И така натаму. Инаку, мојот качкаваљ е Кајмакчалан од нашиот или шарп чедар, ама жолтиот.

Ајмо, следеќи. јеботе, дур ги изнапишам, проверам у тимбава, да не сум заборавил клучна состојка. најарно е да те соберам еден ден, кај мене, да накупиме продукти, ја да готвам, ти да гледаш!

Нау, хау мач ду ју лав ми Бети?
 
Па и оваа е со искуство, зготвена и пробана!

Инаку, за карфиол, не сум многу, многу, амаоваа е као најподносмилва за мене, оти јас го сакам карфиолот само обарен со оцет и маслиново масло или како туршија:

Состојки:

  • Три сецкани моркови
  • Половина сецкан кромид
  • Две супени ласжици путер или маслиново масло (ладно цедено)
  • Две лажици брашно тип 500 или 400
  • Млеко (за Бети Буп павлака, не многу кисела, не многу масна)
  • 2500-300 грама реднан кашкавал, мешан (или по желба), но полумек, остар
  • 750 грама вода
  • еден карфиол, нормална величина, сецкан
  • 4 беровски компира, сецкани на квадратчиња
  • Еден страк ситно сецкан целер

  • Сол и црн пипер по желба
Упатство за приготвување или нашин на приготвување:
Во голем сад, ставете ја водата, карфиолот, компирот, целеорт, морковите и кромидот. Доведете го го вриење, нека врие на средно умерен оган десет-дванаесет минути. Потоа намалете го оганот, но нека тлее водата (крчка ако сте Бети Буп).
Во друг сад стопете го маргаринот (оној со омега 3 за холестерол) или ставете го малсионовото, ладно цедено масло да дојде дом точка пред вирење, тргнете го од оган, додадете го млекото (киселото млеко или павлаката ако сте Бети Буп), мешајте додека не се згусне, додадете го кашкавалот, мешајте и тој да се стопи, додадете ја смесата во претходно зготвениот зеленчук, додадете сол и црн пипер.

Уживајте.

Гарфилд ви препорачува музика, Бетовен, Ероика.

P.S. Доколку ви е прејак оганот, може да си додадете вода.
И така натаму. Инаку, мојот качкаваљ е Кајмакчалан од нашиот или шарп чедар, ама жолтиот.

Ајмо, следеќи. јеботе, дур ги изнапишам, проверам у тимбава, да не сум заборавил клучна состојка. најарно е да те соберам еден ден, кај мене, да накупиме продукти, ја да готвам, ти да гледаш!

Нау, хау мач ду ју лав ми Бети?

Ете толку (ова со раце се покажува!).

А кој ќе го јаде тоа? :icon_lol:

Фалаааа, ќе се смеам додека го праам рецептов, за посебните напомени. :pos:
 
Ќе викнеме раја. Има гладни колку сакаш! А има стрвни уште појќе.

Хехехехе!
Па...после да чујам дали сум ти погодил Фкус.


Него идам дома, се глеаме/читаме потаки!
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom