Чорби и супи

• Креатор на темата Креатор на темата The`bItCh
  • Време на започнување Време на започнување
Betty Boop!

Fasting?

Well, here we go again:

Супа од печурки

Состојки

• 4 супени лажици несолен маргарин (Омега 3)
  • 2 шољи сецкан кромид
  • 500 гр свежи печурки, сецкани
  • 2 кафени лашички сушен копар
  • 1 супена лажица црвен пипер
  • 1 со 1 ½ супена лажица соја сос
  • 2 шољи бистра пилешка супа (или вода од сварена кокошка)
  • 1 шоља млеко
  • 3 супени лажици брашно тип 500
  • 1 кафена лажичка сол
  • 1 кафена лажичка лут црвен пипер (чили во прав или кајен пипер)
  • Црн пипер (по желба)
  • 2 кафени лажички сок од лимон
  • 1 кафена лажичка сок од зелен лимо (лајм)
  • 1/4 шоља ситно цецкан магдонос
  • 1/2 шоља кисела павлака (полномасна)
Начин на приготвување

1. Во длабок и голем сад стопете го маргаринот на средно силен оган. Сотирајте (пропржете со мешање) го кромидот во врелиот маргарин отприлика 5 минути, додадете ги печурките и продолжете да ги мешате уште 5 минути. Додадете го копарот, црвениот пипер, соја сосот и пилешката супа. Намалете го оганот, покријето го садот и оставете да се вари на тивок оган најмалку 10-15 минути.
  2. Во посебен сад изматетего мелкото со брашното. Потоа додадете го во супата и убаво промешајте додека не се претвори во еднолична маса. Повторно покријте го садот и вратете го на оганот уште 15 минути. Повремено мешајте за да не загори.
  3. на крајот, додадете ги солта, црниот пипер, сокот од лимон и зелен лимон, магодносот, киселото млеко и лутипт црвен пипер (чилито во прав или кајен пиперот). Вратете го садот на оганот, оставете го уште 3-5 минути, без да зоврие, повремено промешајте ја смесата.

Послужете го веднаш, допдека е топло, со прикладна музика.

Се консумира со:

Фала, Гарфилд! :back: Него у мојава супа нема меџик машрумс??? :pipi:

Инаку, ова не сум го пробала, ама изглеа интересно:

Супа со пченка

Потребни состојки:

• 60 грама Сланина
  • 350 грама Пченка
  • 1 Нишесте
  • 100 грама Моркови
  • 3 лажица/ци Масло
  • малку Магдонос
  • 50 грама Кромид
  • 100 милилитри Доматно пире
  • 1 лажица/ци Вегета
  • 50 грама Целер
  • малку Црн пипер

Подготвување:

На загреаното масло пропржете го сечканиот кромид, додајте ја сланината исечкана на коцки па динстајте. Залијте 100 мл топла вода, додајте ги исечканиот морков и целер и варете уште 15 минути. Потоа додајте ја пченката, вегетата и црниот пипер, па залијте со 1 литар вода.

Кога супата ќе зоврие додајте го сосот од домати, нишестето разматено во малку ладна вода и оставете сè уште малку да се вари.

кај нас ги нема овие :(

IMG_1374-240x160.jpg

Доколку ве мрзи да правите чорба дома, а ви се јаде....ви предлагам да појдете во ресторан Национал. Поубава пилешка чорба немам пробано. Кој пробал знае. ;)

Чорба од тиква, у 2 по полноќ!

Потребно е:
300 грама тиква
2 со средна големина компири
1 главица кромид
половина чешне лук
маслиново масло
бибер
кари
сол
рендано козјо сирење

Во тенџере со вода и сол варете ја тиквата заедно со компирот и кромидот. Кога ќе се сварат, исчистете ги од лушпи и непотребни додатоци :)
Пресечете го зеленчукот на парчиња и измелете го во блендер.

Во тава, згрејте го маслиновото масло, додајте го ситно исечканото лукче и пропржете на тивко за лукот да добие стаклеста боја. Истурете ја смесата од зеленчукот и промешајте.

Посолете, додајте бибер и кари по вкус, и оставете ја да искрчка уште малку на среден оган, а по потреба додајте вода, во зависност колку сакате да биде густа.

Кога ќе биде готова, сервирајте со рендано козјо сирење.

Бон апетит!

Ароматична чорба од печурки

• 20 милилитри суво бело вино
  • малку сол
  • 400 грама печурки
  • малку мешан зачин
  • 70 милилитри маслиново масло
  • неколку парчиња лимон
  • 1 главица лук
  • 1 јајце
Главицата лук исчистите и ситно исецкајте ја. Печурките исечете ги на тенки ливчиња.
Загрејте го маслиновото масло во длабок огноотпорен сад, додадете ситно исецкан црн лук и динстајте додека лукот не стане стаклест, водејки сметка да не порумени.
Потоа вмешајте ги печурките и мешајте 1-2 минути.
Сипете вино и 4 шољи вода, поклопете и варете на тивок оган 20 минути.Потоа додадете исецкан малд лук и зачини, измешајте, поклопете и варете уште 15 минути Посолете и побиберете. Пенесто изматете ги јајцата со малку сол. Оддвојте малку чорба и сосема малку лесно додавајте наизменично по малку лимонов сок и чорба во јајцата.
Оваа смеса полека сипајте ја во чорбата, цело време мешајќи, поклопете и оставете да отстои 10 минути. Пред служењето посипете со свеж бибер и малку мешан зачин.

Крем супа од црвена леќа

leshta+big.jpg

продукти за 5-6 порции:

400 грама црвена леќа,
1 голем кромид
3 лукчиња,
3 пресни домати или 1/2 конзерва доматен сос
2 моркова
1 црвена пиперка,
1/2 врзоп пресен копар или замразнат , 1/2 врзоп магданоз
1 чаена лажичка ким
1 / 2 ч.л. црвен пипер
сок од еден лимон
зејтин
3 литра вода или пилешки буљон.

51MAEt88sxL.jpg

Ufffffffffffffffffffffff obozavaaam

Eve edna corba sto mu ja pravev na sin mi kako bebe , a i denes cesto mu ja prigotvuvam oti nea najmnogu ja jadi., a jas cesto ja dojaduvam:)
Mnogu e vkusna i brza:)

Potrebno e edno mlado tikve , sredna golemina
2 sredni kompiri,
brokula okolu 1/4 glavica,
zacini luk,magdonos, crn biber, vegeta
1 pavlaka 200 ml

Se stava na ogan voda okolu 1l da provrie , vo nea se renda tikveto , kompirite i se ostava edno 25-30 min da vari.Posle toa se dodava brokulata prethodno obarena sitno iseckana i se ostava da vari uste 10 min. Pred kraj se dodavaat zacinite po vkus i se dodava pavlakata razmatena so malku od tecnosta od corbata, se porovriva uste 5 min i se trga od ogan.
Em zdravo , em vkusno:)

Супа из да шит ! Оддамна немам јадено,здравје ќе јадам. :)

Испробани кнедли за супа

Состојки:

1 дл. млеко
1 супена лажица вегета ( по муабетот на Алачки тука треба да следи мешан сув зеленчук :icon_lol: )
1 супена лажица маргарин или путер
3 супени лажици гриз
2 јајца

Подготовка:

На тивок оган сварете го млекото заедно со маргаринот/путерот и вегетата. Кога ќе проврие, тргнете го од шпоретот. Полека истурајте го гризот и мешајте се додека не добиете хомогена смеса.
Вратете го пак тенџерето на тивок оган и продолжете да мешате се додека не ја добиете потребната густина за кнедли. Тргнете го од рингла само за да ги ставите јајцата, па пак мешајте на тивок оган, се додека смесата не почне да се одлепува од тенџерето. Дури може откако ќе ги ставите јајцата, ринглата да ви е исклучена.

Со мала лажичка правете ги кнедлите и веднаш ставајте ги во супата. Или ако се припремаат однапред, може на чинија и во фрижидер да постојат.

Во зависност колку големи ќе се прават излегуваат некаде од 13- 20. А имаат можност и да се замрзнат ако се многу, па при подготовка на наредна супа само се вадат од фрижидер и се ставаат.

Betty Boop!

Fasting?

Well, here we go again:

Супа од печурки

Состојки

• 4 супени лажици несолен маргарин (Омега 3)
  • 2 шољи сецкан кромид
  • 500 гр свежи печурки, сецкани
  • 2 кафени лашички сушен копар
  • 1 супена лажица црвен пипер
  • 1 со 1 ½ супена лажица соја сос
  • 2 шољи бистра пилешка супа (или вода од сварена кокошка)
  • 1 шоља млеко
  • 3 супени лажици брашно тип 500
  • 1 кафена лажичка сол
  • 1 кафена лажичка лут црвен пипер (чили во прав или кајен пипер)
  • Црн пипер (по желба)
  • 2 кафени лажички сок од лимон
  • 1 кафена лажичка сок од зелен лимо (лајм)
  • 1/4 шоља ситно цецкан магдонос
  • 1/2 шоља кисела павлака (полномасна)
Начин на приготвување

1. Во длабок и голем сад стопете го маргаринот на средно силен оган. Сотирајте (пропржете со мешање) го кромидот во врелиот маргарин отприлика 5 минути, додадете ги печурките и продолжете да ги мешате уште 5 минути. Додадете го копарот, црвениот пипер, соја сосот и пилешката супа. Намалете го оганот, покријето го садот и оставете да се вари на тивок оган најмалку 10-15 минути.
  2. Во посебен сад изматетего мелкото со брашното. Потоа додадете го во супата и убаво промешајте додека не се претвори во еднолична маса. Повторно покријте го садот и вратете го на оганот уште 15 минути. Повремено мешајте за да не загори.
  3. на крајот, додадете ги солта, црниот пипер, сокот од лимон и зелен лимон, магодносот, киселото млеко и лутипт црвен пипер (чилито во прав или кајен пиперот). Вратете го садот на оганот, оставете го уште 3-5 минути, без да зоврие, повремено промешајте ја смесата.

Послужете го веднаш, допдека е топло, со прикладна музика.

Се консумира со:

Свежите печурки што се продаваат по маркети треба ли да се измијат или миени се?

Свежите печурки што се продаваат по маркети треба ли да се измијат или миени се?

Ја ги мијам, другарка ми не. :) Она ми се чуди зошто ги мијам, ја и се чудам како ги јаде со тие грутчињата земја на нив. Миење по желба значи. :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom