Целта ги оправдува средствата?

• Креатор на темата Креатор на темата Divider
  • Време на започнување Време на започнување
Џедај! Ама може и престедател на советот на џедаите, иако не ми значи ништо тоа.
Понатаму:
да поточнам, ти рече:
Politika i duhovnost ne odat zaedno....
Partiotiot i spiritualen covek se crno i belo ....
prirodnoto i duhovnoto se sekogash vo konflikt so politickoto
Pazi.....duhovno ne se misli i na religiozno....religijata go deli lugeto isto kako shto gi deli i politikata.....Ti mora eden den da izberesh....dzaedaj ili president
1. одат, само духовен човек може да биде и земски лидер и честит политичар.
2. Не е точно, не се, можат да бидат и едно.
3. не секогаш, постои конфликт, но постои и взаемност, потребно е тоа да се достигне.
4. Точно, духовото нема врска со религиозното. Да, ги дели.
5. Џедај, обичен џедај!

Divider напиша:
Џедај! Ама може и престедател на советот на џедаите, иако не ми значи ништо тоа.
Понатаму:
да поточнам, ти рече:
Politika i duhovnost ne odat zaedno....
Partiotiot i spiritualen covek se crno i belo ....
prirodnoto i duhovnoto se sekogash vo konflikt so politickoto
Pazi.....duhovno ne se misli i na religiozno....religijata go deli lugeto isto kako shto gi deli i politikata.....Ti mora eden den da izberesh....dzaedaj ili president
1. одат, само духовен човек може да биде и земски лидер и честит политичар.
2. Не е точно, не се, можат да бидат и едно.
3. не секогаш, постои конфликт, но постои и взаемност, потребно е тоа да се достигне.
4. Точно, духовото нема врска со религиозното. Да, ги дели.
5. Џедај, обичен џедај!

ako ima dzaedajstvo zashto bi imalo politika??sekoja politika e diktatura....a diktatura e obratno od sloboda na deneshno vreme ama bash nikoj ne e sloboden

kazi mi eden primer na bilo koja spiritualna osoba koja se grizi za toa dali zemjata mu se vikala Makedonija ili Shpanija??
pazi.....dzedaj si....eptem pazi so ke napisis:)))
postoi vzaemnost megu religija i politika.....spiritualnost (pr ova so go kazvish ti i politka se totalno sprotivini....i BASH radi to mi se sviga)
i love u...i just simply love u
:lol: :lol: :lol: :lol:

Сите овие работи што ги набројувате се зависни од духовното, на таков или онаков начин.
Од друга страна, духовноста си е апсолутно независна.

RaGe, ако не си ја читала, земи ја За Духовното во Уметноста од Кандински. Мало и многу убаво книже. Едноставно напишана а многу длабока. :wink:
Вистина, пишувана е за духовноста во уметноста, но отвара многу погледи и размислувања.

ej fala:)))bash ke ja pobaram ....slucajno da ne znaes na angliski kako e prevod?:))))))))
btw jas tebebi ti ja preporacala Moj put ,put belih oblaka od Osho.

RaGeAnGeL напиша:
ej fala:)))bash ke ja pobaram ....slucajno da ne znaes na angliski kako e prevod?:))))))))
btw jas tebebi ti ja preporacala Moj put ,put belih oblaka od Osho.

Благодарам RaGe :wink:

Превод:
Concerning the Spiritual in Art

Ke uletam ko padobranec u temava ali pojako od mene e.
Spored mene-Retki se onie cij sto misloven proces zavrsuva so realizacija.
Site nie znaeme da debatirame vaka na masa sednati so krigla i meze,arno ama so praime ako navistina sme postaveni pred takva situacija?
Togas pravata priroda iskaca na povidok i toa e cisto individualna rabota.
Sekoj si ima svoi demoni zakaceni na grb a razlikata od mislata do deloto e vo toa koj kolku ima da izgubi!!!

Целта ги оправдува средствата. :shock:
Со малку користење на логика и ќе видите дека оваа изрека не е толку вистинита.
Со користење на злото не може да се постигне добрина. Ниеден употребен гест, ниедно користено средство, што се карактеризира како зло довело до успешна благородна цел.
Е се`а имаме поинаква формулација кога се користат средства кои се карактеризираат како добрина за постигнување на добра цел, а притоа не се успева да се постигне посакуваната цел. Се чини, во овој случај, дека целта навистина ги оправдува средствата, односно со добрина да се постигнува зло. Звучи помалку нелогично, но логиката може да се најде и повторно се доведуваме, откако ќе ја најдеме логиката, дека целта не ги оправдува средствата.
Сте чуле ли за изреката: Патот до пеколот е поплочен со добри намери.
Можно е да се користи, добрина за да се постигнат зли цели!!! Прашањето е тука дали е тоа добрина или манипулација? Ако знаеме дека добрината стои сама по себе без посебен интерес, дека се извршува поради самата себеси тогаш таа има конкретна цел, а тоа е исклучиво доброто тогаш не ни останува ништо друго освен да констатираме дека секоја „добрина“ извршена поради одреден payback не е добрина туку, во најблага форма речено, трговски однос помеѓу учесниците.
Значи целта не ги оправдува средствата. Со добрина не можеш да постигнеш зло, ниту пак со зло да постигнеш добрина, а кога станува збор за постигнување на зли цели со зли средства тогаш навистина ги оправдува.
Вистинската форма на оваа формулација би требало да биде:
Во зависност од целта зависат и користените средства!

Постои и друга, слична форма на оправдување кое се користи за оправдување на себеси при активности кои не доведуваат до благородна цел. Сигурно дека сте ја слушнале: За да се направи кајгана треба да се скршат неколку јајца.
Оваа формулација е сродна со „do a lesser evil for a greater good“ и „целта ги оправдува средствата“.
Во кулинарството оваа изрека е апсолутна вистина, но како метафора е повеќе од сомнителна, особено ако се работи за жива материја, за луѓе. Кој го има тоа право да „крши јајца“? Доколку се сложувате со изрекава обидете се да се поставите на местото на „јајцето“ кое треба да биде скршено, а притоа да не касне од кајганата (да ја осети благородната цел). Под заштитата на интелегентноста и добрината оваа изрека паѓа во вода со своето значење бидејки за интелегентните и доблесните секогаш постои можноста поинаку и подобро. Исто така оваа изрека не значи ништо друго освен оправдување за преземање на активности кои му служат некому (индивидуа) или на некои (едни општествени групи наспроти други) да си го/ги исполни/исполнат својот личен/ алчен интерес.

Како и да е, многу од ова спаѓа во индивидуалното однесување (браво мадмакс) на човековото однесување и неговата слобода да го избере доброто или злото во неговите активности. Законот под кој се уредува оваа тематика е искажан преку друга изрека која гласи:
Ќе жнееш тоа што ќе посееш!!!

Ќе сркаш што си надробил, нели!!

Се сложувам!!

The road to the dark side lies in the arogance, greed, fear, pride, halftruths...

Re: Целта ги оправдува средствата или не?

Divider напиша:
Јас мислам вака, накратко:

Ниту едно средство кое во моментот чини некому зло не може да доведе до крајна и благородна цел, бидејќи со самото исползување на нечесно, неблагородно, зло средство се искорумпирува целта!!

Ниту една цел не ги оправдува средствата, ако тие не се позитивни, добри!!

May the Force be with You and the Light illumine Your way!!

А вие? Што мислите? Молам за интелигентни дискусии!!

Дивајдер, јас мислам исто затоа нема да ви општам. Но во примерот на Ацева е малце превртена ситуација ... баш неможам да смислам како јас би изреагирала ... ама мислам дека до крај би барала начин да се среди без негативни последици за никого ... е сега колку ќе се успее ... абе незнам лошо е :lol:

Никола напиша:
Никакви аргументи не приложуваш, зошто не би било прифатливо кршењето на некои етички принципи, за да се оствари поголемо добро.
Јас напишав погоре зошто целта ги оправдува средствата. Можеш конкретно да ми реплицираш на моите примери и да понудиш свои решенија.
Убаво е да се идеализира, но твојот став не само што не е прагматичен, туку се коси со реалност и како таков е неупотреблив.....

poslednite nekolku iljadi godini od istorijata kje gi zemam kako argument, deka bez razlika kolku "drzavnichki" ti se chini, "filozofii" od tipot "celta gi opravduva sredstvata" se eden od osnovnite problemi koi gi ima choveshtovoto.

Sekogas koga postoelo zdruzhuvanje na lugje na bilo koja osnova, so cel niv (na tie sho se druzhele de) da im bide poubavo (shto voopshto ne e negativno!), a nekoi "treti" imale maka od druzhenjevo na prvive, druzhenjeto zavrshuvalo so skrsheni nosevi...

Zboruvash za realnost... koja realnost? civa realnost? koja tabletka si ja zel ti? plavata ili crvenata? ;)

Moja realnost e deka sekojdnevno umiraat stotici iljadi deca za voda i leb, dodeka tuka ja frlame hranata...

...deka vekje 14 godini junajted stejts & co. koristat radioaktivna municija, koja shto ni po nekolku stotini iljada godini nema da bidi kompletno dekontaminirana...
...deka Makedonija iako edna od zemjite so "Rajska" Klima e na rabot na Gladot
...deka vo Iraq od ´91 do denes, vo "slavnata" vojna protiv "zlite teroristi", se ubieni povekje od milion i polovina Irachani :cry:

i znaes kakva logika sledat i prakticiraat "vodachite" i propagatorite na "Realnosta"?

--->>> Celta gi opravduva Sredstvata <<<---

Никола напиша:
...Дали ја оправдуваш неактивноста и му дозволуваш на злото да го превземе светот?

Ako nekoj pitach dobil poslednite 10 denari od nekoj si drug siromav, i 10 000 dolares od nekoj si bogat, togash koj dal pokje?

sakav samo kako primer da potsetam na relativnosta na rabotite - THE POINT OF VIEW

Zavisi shto i kako covek definira kako aktivnost - neaktivnost.

Ako pod neaktivnost se podrazbira da mu prostam na toj shto mi zgreshil - togash kje bidam neaktiven...

Ama vo mojata realnost - ako nekoj mi zgreshi, kje probam da mu prostam, zatoa sho nekoj den mozhebi je svati!

Ako direktno mu go izvadam okoto, togash shansite da svati deka ZGRESHIL se pomali.

Da ne pishuvam toa sho vekje napisha Divider, ima pravo coeko

vistinskite Zakoni na Prirodata se mnogu ednostavni, treba samo malku dobra volja da se sogledaat, i mnogu samoodreknuvanje (ama ne asketizam) za da se pochituvaat / sledat.

gerard напиша:
Нужно зло. Неизбежно е. Секој од нас практикува
Малку зло за повеќе добро..

Додека на некој не му се сноќи на друг нема да му се раздени

Laga

Ne ja gledaj pokje televizijata sho si ja gledal do sega, najubo smeni go i mestoto kade sho odis na kafe, nekade po pat si ja sobral rechenicava, ama LAGA E

- Koga na eden moj kolega / poznat nekoj neshto mu pokloni, namesto da si mislam "peder iskuban, kopiljov vrska nema so kopjuteri i lap-top od 2 000 euro lapna" , jas si mislam - cuvstvuvam SREKJA za nego, SE RADUVAM SO NEGO
- Koga istiot toj kolega dobie eden od proektite koi sho jas sakav da gi dobijam, pak ne go ostavam "crvot" da mi jade gomna niz mislive, tuku se koncentriram na tie proekti sho vekje gi imam.
- Ako eden den se pravi racionalizacija, i jas bidam izbrkan, a kolegata ostani na MOETO rabotno mesto, jas kje probam da mu se najdam sekogas ko kje mu treba pomosh, kje mu gi dadam moite biznis kontakti i telefonski broevi i sekakva druga pomosh koja toj kje ja pobara.

ako nema drugo, kje probam da sadam domati i piperki na nivite na dedo mi, ama DOBRO so ZLO ne se postignuva...

teoriite za "jaki", "slabi", "nuzhno zlo" i se sho ima vrska so "vodachi" se obichna demagogija, ebenje na mozokot vo site mozhni pozi.

i pak kje gi zemam kako dokaz za moive zborovi poslednite nekolku iljadi godini istorija...

ako nekoj saka dokazi, neka gi otvori ochite

RaGeAnGeL напиша:
vidi vidi koj tuka ni dojdel:))))))))protivpropagandOOoooOooooooooo cmoka

negoo....ako poseesh a ne se pogodi semeto??so prajme togash?

Рејџ,
Цмока ама ептен гулема до тебе :fks:

Инаку како одговор на прашањето ти ја поставувам повторно изреката:
Шо че посееш, тоа и ќе жнееш!

Воедно, може ли во дрво шајка да се закова со маргарин? Се` си има свое, нели?
Твоето прашање всушност навлегува во прашањето: Дали залудниот труд има некоја вредност и дали треба да се вреднува?
Одговорот е НЕ! Во некои случаи би требало да се додаде и формулацијата „за жал“!

Целта ги оправдува средствата, да или не?
И во кој случај?
Една од попознатите мисли на слободните ѕидари...

Па мислам не. Ако е така тоагаш излегува дека целта на Хиотлер ги оправдува сите тие жртви во втората светска војна. Во секој случај интересна тема.

Зависи од тоа каква е таа цел. Ако се работи за некоја возвишена цел - нормално дека средствата речиси и да не се бираат ама ако е некоја глупост - тогаш не само што не ги оправдува туку е и тотален идиотизам по секоја цена да се стремиш да го постигнеш саканото.

Zavisi od slucajot nekogas stvarno gi opravduva ama ne bi se soglasil za toa kako edna generalna misla zasto sepak spored mene treba da postojat granici za se sto pravime.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom