Целта ги оправдува средствата?

• Креатор на темата Креатор на темата Divider
  • Време на започнување Време на започнување
Johnny Stulic напиша:
За жал ние не бевме ни под разно(семитчината и балканчината му беа во составот за Палмолајв) во неговата визија за ариевска раса за тоа џаба ќе лафиме иначе еве ти еден болен пример целта ти е да имаш 100000 долари татко ти пишува дека во тестаментот ви дели со брат ти по 50000 зелени дома имаш долга 9-ка си многу блиску до целта одговори искрено дали ќе го употребиш?

Pa jas ne rekov deka vo site sluchaevi celta gi opravduva sredstvata.

A za hitler vie go nametnavte primerot, sakav da kazam deka kako edna dzava svetot bi bil podobar. Hitler ne e nishto porazlichen od Napoleon ili nekoj drug. Samo vo edna rabota. Shto bil nacist, odnosno ubival nevini luge. A napoleon ili Aleksandar Makedonski ne ubivale luge??? Koga osvojuvale, pa nikoj ne gi osuduva, zatoa shto sakale samo podobro.
Ne me sfakajte pogreshno, ne go pravdam Hitler. Zatoa shto toj e edno od najloshite neshta shto i se sluchile na zemjata.

Зависи и од целта и од средствата. Али некогаш толку ми е важна целта па по било која цена ќе стигнам до неа, без разлика кои се средствата.

А за Хитлер, не оправдуваме затоа што него целта не му била добра. Не е дилемата дали у неговиот случај целта стварно ги оправдува средствата, затоа што него целта му била едно “совршено“ општество без педери, роми, инвалиди, евреи, итн. Можда целта да му била мир во светот, тогаш ќе ги оправдувавме средствата.

Stefanos_M напиша:
Pa jas ne rekov deka vo site sluchaevi celta gi opravduva sredstvata.

Да ама рече дека може да се повредат туѓите интереси за твојата цел...Значи некако тоа не ти држеше место,ете ти добар пример од баткото каде твојата теорија не држи место ;)

дефинитивно ги опрадвува али треба да се пази да не се повреди некој друг (онака некоја невина душа) али понекогаш тоа е невозможно

Pa sega ako treba da nastradaat nevini,ne gi opravduva.

Секоја цел ги оправдува средствата за да се стигне до неа..

Ocigledno toa e samo definicija...NE..ne gi opravduva sredtvata!!!

makijaveli e gresno razbran, celta ne gi opravduva sretstvata vo odredeni slucai aj dosta zamaram stef ova bese samo da te ispostuvam i da ti pisam neso aj se gleame

zoko напиша:
makijaveli e gresno razbran, celta ne gi opravduva sretstvata vo odredeni slucai aj dosta zamaram stef ova bese samo da te ispostuvam i da ti pisam neso aj se gleame
Tochno... I pokraj negovata brutalnost, i surovosta so koja vladeel, mislam deka sepak e pogreshno sfaten. Fakt e deka Celta gi opravduva sredstvata, no ne vo site sluchaii. Se nadevam deka se soglasuvate so ova...

Eve da zememe vaka...zamislete vie ste pretsedatel. AMa dobro vizuelizirajte, za da imate otprilika kakov e osecajot. E sega, zamisli treba da pratis ilijadnici vojnici u vojna, od koi, polovinata i poveke ke umrat, seto toa za da se izvrsi okupacija na primer, na nekoja zemja, koja ke ja izvadi od kalta vasata zemja. Nema da ve grize sovest cel zivot za site tie vojnici? Da, toj e potpolno svesen deka e vojnik, i ke umre, no dali za toa se svesni negovite deca? Negovata sopruga? Iako celta da, gi opravduva sredstvata, bas sekogas ne se soglasuvam so toa. Nekako, ama ic ne mi e promisleno...aj sea ke praime neso, a koi ke bidat posledicite od toa, jebi ga, ne mi e galje. Raka na srce, pocnuvaat da me nervirat pisci i misliteli koi ja glorificiraat zivotinskata priroda na covekot, povikuvaat na nepromisleni akcii...

Toreador напиша:
Eve da zememe vaka...zamislete vie ste pretsedatel. AMa dobro vizuelizirajte, za da imate otprilika kakov e osecajot. E sega, zamisli treba da pratis ilijadnici vojnici u vojna, od koi, polovinata i poveke ke umrat, seto toa za da se izvrsi okupacija na primer, na nekoja zemja, koja ke ja izvadi od kalta vasata zemja. Nema da ve grize sovest cel zivot za site tie vojnici? Da, toj e potpolno svesen deka e vojnik, i ke umre, no dali za toa se svesni negovite deca? Negovata sopruga? Iako celta da, gi opravduva sredstvata, bas sekogas ne se soglasuvam so toa. Nekako, ama ic ne mi e promisleno...aj sea ke praime neso, a koi ke bidat posledicite od toa, jebi ga, ne mi e galje. Raka na srce, pocnuvaat da me nervirat pisci i misliteli koi ja glorificiraat zivotinskata priroda na covekot, povikuvaat na nepromisleni akcii...

Ама, чекај ние не збориме дека секогаш целта ги оправдува средтствата. Еве и да го земеме твојот пример. Една земја е окупирана, чисти пример Русија во втора светска војна. Точно дека умреле 2 милиони руси, но замисли да не умреле денес ќе бевме под нацистичка германија. А и со оглед на тоа што го правеле Германците во Русија, мислам дека не умреле залудно тие 2 милиони.
Значи сепак целта ги оправдува средствата. не во сите случаи да се разбереме, ама сепак ги оправдува. И наполно се согласувам со Зоко дека Макијавели е погрешно разбран.

Se zavisi od celta.... Ako e za opsto dobro kako primerot so 2 svetska vojna, togas da, gi opravduva sredstvata. Megjutoa, za li4ni interesi da unistuvas tugji zivoti, ne, fala...

hmph...

Vaka sea... Nitu zavisi do celta, nitu do sredstvata..zavisi od karakterot na vrsitelot! Ako pocnuvame da zemame raboti od istorija, da se zaprasame kako prvo: Dali nie ja pamtime istorijata za nesto drugo osven vojni, pred se, teritorijalni vojni? Bilo toa da se ladni vojni(koi podocna sekogas se "zagrevaat"), prosvetitelni pa duri i sveti vojni...istorijata e obelezana samo so konflikt pomegu dobro i loso, koj sto nikoj nemoze tocno da kaze koja strana e dobrata a koja losata... Koga stanuvase zbor za Adolf, i za nacizmot da se potsetime na kukastiot krst ili Swastika. Mozebi poveketo od vas go znaat ovoj podatok ali jas ke go kazam pak...toj krst doaga od prastaro indijsko pleme koe sto egzistiralo nekoi 250 god pred n.e. Toj kukast krst oznacuval znak na prosperitet i uspeh...pred se znak na Sonceto. Hitler go zel toj znak bidejki mislel deka negovoto nacisticko dvizenje gi ispolnuva site pricini za da go zeme toj krst. Mislel deka go cisti svetot od neluge pred se od negermanci. Mislel deka pravi usluga na svetot so toa dvizenje...Kako celiot svet go prifatil toa e sosema druga rabota...Da go zememe Stalin, kako karakter koj bil megu prvite borci protiv nacizmot..no od druga strana dali negovoto dvizenje se razlikuvalo barem malce od toa protiv koe sto se borel...Stalin e sovrsen primer za covek koj sosema se drzi kon prvata teza Celta gi opravduva zrtvite odnosno sredstvata. Se razbira, toj sam bez nicija pomos go odbranil Stalingrad od naj teskiot bran na Tretiot Reich, i uspeal da gi pregazi germancite...ako se slucelo da padne i toj grad cel svet bi bil osvoen..odma posle pobedata Stalin se nasocil kon Berlin so seta vojska sto ja imal...na kraj pamet mu padnalo za zrtvite koi go kostale za toj celosen frontalen no uspesen napad. Aj dosta tupam so kazuvanje prikazni od istorija, se nadevam deka ja svativte poentata...Celta postoi samo vo coveckiot um...sredstvata se neophodni raboti so koj covekot ja postignuva taa cel...no zavisi od covekot dali tie sredstva ke gi iskorist von normala ili abnormala...

PS.Ne sum nacist ili neso slicno...:)

Точно дека умреле 2 милиони руси
U stvari ne e tocno. Vo WW2 umrele DVAESET milioni Rusi.

E sega, dali celta gi opravduva sredstvata? Skoro sekogas. Ako go postignes ona sto si trgnal da go napravis, znacenjeto na sredstvata bledee. Vsusnost, lugjeto gi kritikuvaat sredstvata samo togas koga celta ne e ostvarena. Hitler go kritikuvame ne bidejki celta "ne mu bila dobra", tuku bidejki ne uspeal. Toj e gubitnik, a istorijata mrazi gubitnici.

Sith

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom