Imam nekoi zadaci na laboratoriski sto gi pravime ali nemam bas posveteno vreme na SPA I jas sega go slusam. Prv pat go slusas ti i koja grupa si?A за Структури на податоци имаш нешто?
Imam nekoi zadaci na laboratoriski sto gi pravime ali nemam bas posveteno vreme na SPA I jas sega go slusam. Prv pat go slusas ti i koja grupa si?A за Структури на податоци имаш нешто?
Ау тие се до негде лесни, нешто посложено ми треба за вежбање.Imam nekoi zadaci na laboratoriski sto gi pravime ali nemam bas posveteno vreme na SPA I jas sega go slusam. Prv pat go slusas ti i koja grupa si?
Е не е баш лесем предмет ама треба учење.Ау тие се до негде лесни, нешто посложено ми треба за вежбање.
Втор пат го слушам, единствен предмет што го имам паднато до сега и сеа морам да го пројдем. Па ќе се дружиме у недела на колоквиум колоквиум ухх :nesvest:
Па фала Богу дека не е лесен, од шест предмети (петти семестар + СПА) само СПА го учам, сите други два дена пред колоквиум.Е не е баш лесем предмет ама треба учење.
Ти требат функции како FindFirstFile() и FindNextFile(), исто корисна функција можи да ти биди SetCurrentDirectory(), ај сега потроши тро време на мсдн.Dali moze nekoj da mi kaze kako so c++ moze da se izvrsi prebaruvanje na fajlovi niz hard diskot, dali treba nekoi dodatni biblioteki?
И што е финтава на постов?Природни броеви се запишани еден зад друг во бесконечна низа од цифри:12345678910111213... За зададен број n да се најде n-тата цифра во бесконечната низа.
Ми треба помош околу оваа задача.И што е финтава на постов?
Па почни кај што ќе заглавиш ќе ти помогнам.Ми треба помош околу оваа задача.
Природни броеви се запишани еден зад друг во бесконечна низа од цифри:12345678910111213... За зададен број n да се најде n-тата цифра во бесконечната низа.
Пример ако се бара 16та цифра.Треба да излезе 1.
Еве ти едно "brute force" решение Го тестирав за n=[1,100] и работи правилно. Само ќе ти напоменам дека доколку трбеба да работиш со многу големи броеви треба да користиш 'long' наместо 'int' (подолу решено со 'int'), бидејќи ќе ти настане 'overflow'.Природни броеви се запишани еден зад друг во бесконечна низа од цифри:12345678910111213... За зададен број n да се најде n-тата цифра во бесконечната низа.
Пример ако се бара 16та цифра.Треба да излезе 1.
//pomosna funkcija sto vraka broj na cifri
int brojCifri(int broj){
int cifri = 0;
while(broj != 0){
cifri++;
broj /= 10;
}
return cifri;
}
//funkcijata sto bara n-ta cifra
int najdiCifra(int n){
if(n<=9) return n; //ako n<=9 vrati go n
bool done = false;
int cifri = 11, i = 10; //'i' -tekoven broj; 'cifri' - momentalen broj na cifri vklucuvajki go 'i'-ot broj
while(!done){ //dodeka ne dojdes do broj na cifri >= n
if(cifri >= n){
done = true; //zavrsi so baranje
}
else{
i++; //zgolemi go tekovniot broj
cifri += brojCifri(i); //azuriraj tekoven broj na cifri
}
}
if(done){
while(i && cifri>n){ //dodeka ne dojdes do baranata cifra, seckaj go brojot 'i' i namaluvaj broj na cifri
i /= 10;
cifri--;
}
return i%10; //vrati rezultat
}
return -1; //vrati (-1) ako nastanala greska
}
Ова шо збор тие?Ај лил хелп..Си форматираф комјутер и инсталирав повторно ц++ со 2.0 .нет а кога ке игврсам било каква програма ми дава not valid win32 application?
thnks