C/C++

Belle

A Jedi
Член од
12 април 2009
Мислења
1.006
Поени од реакции
552
Кај некои компајлери ги има од почеток дадено, но само некои библиотеки, некои ќе треба ти да ги вметнеш.
Во Dev C++ ги немаш, па треба ти да ги пишуваш.

Toa e тешко на памет да го научиш? Па тоа е најлесниот дел. :D
Да во дев ги има и затоа прашувам
абе не дека ми е тешко туку тука глеам ги има па може да не ги научам и да отворам некој програм и да се чудам сеа шо да правам :D

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
абе не дека ми е тешко туку тука глеам ги има па може да не ги научам и да отворам некој програм и да се чудам сеа шо да правам :D
Научи ги.

M

Mr.InF3ction

Гостин
Ме интересира како да направам одкако ќе притиснам Run резултатот што ќе го испечатам да остане таму да не се затвора прозорецот? Пробав нешто од гугл но не успеав..па ако има некој што знае ...C п. јазик и го користам Dev C++.

Falcao

rossonero per sempre
Член од
28 мај 2008
Мислења
1.986
Поени од реакции
561
Ме интересира како да направам одкако ќе притиснам Run резултатот што ќе го испечатам да остане таму да не се затвора прозорецот? Пробав нешто од гугл но не успеав..па ако има некој што знае ...C п. јазик и го користам Dev C++.
На крај воа треба да го имаш

system(“PAUSE”);
return 0;

Член од
14 јануари 2008
Мислења
4.251
Поени од реакции
909
На крај воа треба да го имаш

system(“PAUSE”);
return 0;
Мислам дека треба да внесе хедер фајл за тоа.
Ваљда може и со getchar();

Или нека се префрли на visual studio, си има вградена опција за паузирање при ctrl+f5. :)

Член од
11 август 2011
Мислења
266
Поени од реакции
169
Види ги туторијаливе, ги има и на замунда, одлични се за почетници и ќе ти разјаснат многу работи.

M

Mr.InF3ction

Гостин
Како што реков пробав нешто од гугл ( тoa кодот што го даде и некои други ) не успеа со ниту едно. Но симнав Code::Blocks и супер си работи. Без да вметнам код излегува тоа Press any key continue :)

Belle

A Jedi
Член од
12 април 2009
Мислења
1.006
Поени од реакции
552
Зошто не ми го препознава <winbgim.h> ?
Ми пишува : No such file or directory :confused:

Член од
5 јуни 2008
Мислења
3.632
Поени од реакции
5.724
Зошто не ми го препознава <winbgim.h> ?
Ми пишува : No such file or directory :confused:
Мислам дека не е до библиотеката. Види каде ја имаш сочувано програмата. Доколку компајлираш во Command Prompt, види ја адресата/дирекцијата на програмата (обично C:\). Во тој случај програмата мора да ја сочуваш во C:\.
Доколку не сакаш да ја поместуваш програмата од локацијта каде ти е сочувана, тогаш во Command Prompt пиши: CD адреса_на_програма, пример: CD D:\Zadaci доколку си ја сочувала во Zadaci во делот D.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Ова CD ти е change directory, да знаеш што значи после ако сакаш да го вратиш, зошто гледам почетник си :)

M

Mr.InF3ction

Гостин
Почетник сум со Ц па ќе прашувам често тука :D
Направив еден мал тест каде што треба да се внесе бројка со scanf функцијата но сакам да направам некој услов ако внесе карактер да каже дека треба да внесе бројка а не карактер ?

A

apidrone

Гостин
Направив еден мал тест каде што треба да се внесе бројка со scanf функцијата но сакам да направам некој услов ако внесе карактер да каже дека треба да внесе бројка а не карактер ?
Треба да ја внесеш библиотеката <ctype.h>, а потоа да проверуваш со функцијата isdigit.

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Треба да ја внесеш библиотеката <ctype.h>, а потоа да проверуваш со функцијата isdigit.
У превод: When an number input is required, enter a god damn number :D

M

Mr.InF3ction

Гостин
Да да тоа веќе го најдов на гугл само некако не можам да направам да работи како што треба. Значи дадов услов со ıf-else но што и да напишам иде на вториот чекор.
--- надополнето: Sep 27, 2011 8:11 PM ---
Код:
#include <stdio.h>
#include <ctype.h>
main ()
{
    int a;
    int isdigit(int a);
    printf ("Katsayisini bulmak istediginiz rakami yazinis \n");
    scanf("%d",&a);
if (isdigit(a)) {
    a=(a>0)?a:a*-1;
printf ("Yazdiginiz rakamin kat sayisi %d dir ",a);

}

else

printf(" Lutfen rakam yazisiniz ");

}
Може да ми кажете каде грешам? Ме изнервира сакам да го решам xD

Член од
5 јуни 2008
Мислења
3.632
Поени од реакции
5.724
Да да тоа веќе го најдов на гугл само некако не можам да направам да работи како што треба. Значи дадов услов со ıf-else но што и да напишам иде на вториот чекор.
--- надополнето: Sep 27, 2011 8:11 PM ---
Код:
#include <stdio.h>
#include <ctype.h>
main ()
{
    int a;
    int isdigit(int a);
    scanf("%d",&a);
if (isdigit(a)) {
    a=(a>0)?a:a*-1;
printf ("Yazdiginiz rakamin kat sayisi %d dir ",a);

}

else

printf(" Lutfen rakam yazisiniz ");

}
Може да ми кажете каде грешам? Ме изнервира сакам да го решам xD
Код:
#include <stdio.h>
main ()
{
    int a;
    if (scanf("%d",&a)!=0) printf ("Yazdiginiz rakamin kat sayisi %d dir ",a);
    else printf(" Lutfen rakam yazisiniz ");
}
Библиотеката ctype.h не ти потребна. scanf("%d", &a) враќа 0 ако вредноста a не е цел број или различно од 0 ако е цел број. Затоа го ставаш во if за да испиташ.

Kajgana Shop

На врв Bottom