Буш: САД ќе се грижи за безбедноста на Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата Tanus
  • Време на започнување Време на започнување
Aha.. ne znaev za Slovenija.. vo taj slucaj se e mozno. Mi doaga seto toa malku paradoksalno.. bas da vidime so dogovor ke e toa i so informacii se toa za vizite.

Ama edno e jasno .. Makedonija ke mora da napravi kompromis so imeto za sita ovaa 'pomos'

Белким му веруваш на Буш?
Досега никој не е видел аир от Америка!Македонија исто не мора да очекува ништо добро от там!
Америка не ја е гајле за никој и ништо, она се води сал от собствен интерес!

епа како што можеш да приметиш и сама ние од никого аир не гледаме така да бетер да е не може...

Селтик ти читај вести од Точка и далеку ке догураш haha

Америка си ја штити базата(пардон,амбасадата) на Кале.Тоа е нејзиниот интерес во МК.ПЛус Србија е под руско влијание што е уште поголем мотив за амриканско присуство во МК.Се е од интерс.Мене не ми смета.Од Европа ништо арно не видовме.

Америка си ја штити базата(пардон,амбасадата) на Кале.Тоа е нејзиниот интерес во МК.ПЛус Србија е под руско влијание што е уште поголем мотив за амриканско присуство во МК.Се е од интерс.Мене не ми смета.Од Европа ништо арно не видовме.

ама горе долу интересите ни се поклопуваат...гаранција за веке постоечката безбедност во МАКЕДОНИЈА...сепак после тоа помалку ке изгледаме како протекторат на САД...ама јебига!!!!!!!!!!!!

Од Европа ништо не видовме, од клетнициве комшиски исто така,ни преостанува нешто друго?Има ли нешто поголемо од заштитата на САД во моментов?(независно дали тоа го прават од интерес или не, во случајов интересот е обостран, т.е.И НИЕ ИМАМЕ ИНТЕРЕС ОД ТОА)Безвизен режим?Ви е чудно?Па слично доби Словенија години пред да влезе во НАТО..Затоа не ми е ниту малку чудно..Ќе видиме сега Грција како ќе се однесува после овие потези..Да видиме...

Abe vo pravo se lugeto so velat deka nogo zemji vo svetot so Amerika air ne videle.. ama gi ima nekolku i sto go videle. Na mene nogo poveke me zagrizuva idninata otkolku istorijata. Vo dosta kratko vreme Amerika propadna mnogu (videjte dolarot) , kojznae sto ke bide so nea vo slednite 15 godini.
Ama na sekoj treba da mu e jasno od rezultatot na NATO deka ednostavno Makedonija nema izbor i treba so rasireni race da primi se sto Amerika i nudi pa makar i po nekoja cena (samo taa cena da ne e imeto)

Grcite ke pcovisaat ako Makedonija dobie bezvizen rezim pred niv, eh bas ke e interesno samo da e tocno.. edvaj cekam

Ne se soglasuvam uopste so Bush i negovata politika od americka domasna gledna tocka i od gledna tocka na zapadot.. ama od Makedonska gledna tocka vo ovoj moment tesko nekoj drug mozese da ni pomogne poveke.. pa bogami ako seto ova se sluci i zasluzuva covekot parkot vaka da se vika. Koga posleden pat nekoj tolku se e zalagal za Makedonija (kako nezavisna drzava) na celosvetsko nivo? (dali od interes ili bilo koja pricina ne e tolku vazno.. mislam oti malku se vakvite momenti vo nasata istorija)

Градскиот парк во Скопје ќе се вика Џорџ Буш?
Градоначалникот на Скопје, Трифун Костовски, поднел иницијатива до советот на Град Скопје, Градскиот парк да го носи името на американскиот претседател , Џорџ Буш.
Тој вели дека идејата постоела уште пред самитот на НАТО. “Самитот на НАТО само ја потврди таа идеја дека сме на правиот пат. Навистина во неговата личност и во САД имаме вистински пријатели и дефинитивно е време кога ние Македонците треба да почнеме да ги цениме нашите пријатели и да им дадеме адекватно место“ вели Костовски.
Костовски не гледа поддршка од европските земји.
Идејата била поврзана со признавањето на Македонија од страна на САД под уставното име.

Автор на веста: Нетпрес
Објавена на 04.04.2008 16:45:15
pix_tr.gif
pix_tr.gif

ама горе долу интересите ни се поклопуваат...гаранција за веке постоечката безбедност во МАКЕДОНИЈА...сепак после тоа помалку ке изгледаме како протекторат на САД...ама јебига!!!!!!!!!!!!
10-тина земји во светов се стварно независни.Се друго е некоја форма на протекторат.

Политичарите ја поздравија идната спогодба со САД

Гоце Михајловски

04.04.2008 18:00
gjorgi-orovcanec.jpg
Ѓорѓи Оровчанец
Македонија е втората земја во светот, по Израел, со која САД ќе склучат специјална спогодба за воено-техничка соработка.
Македонските политичари денеска го поздравија потегот на американскиот претседател Буш.
И тие, како и експертите, сметаат дека спогодбата на долг рок не може да го замени членството во НАТО, но се убедени дека добро ќе го потполни вакуумот што се остава до моментот кога ќе ја добиеме поканата.
„Во овој момент и во овој вакуум период би требало и тоа е добро од психолошки аспект да го потврдиме партнерството со САД и еден ваков воено-технички договор има психолошки ефект“, изјави Ѓорѓи Оровчанец, пратеник.
„Добро е што Република Македонија и САД ќе потпишат договор за воено-техничка соработка во услови кога се уште не сме во НАТО. Без разлика што ги исполнивме критериумите, добро е таков договор што ќе се потпише“, рече Павле Трајанов, пратеник.
pavle%20trajanov.jpg
Павле Трајанов
„Ние треба да ги решиме проблемите, токму од САД е сугестија да си ги решиме проблемите. Можеме да ги решиме, ќе ни помогнат да ги решиме. Ние немаме паралелен пат, тоа се измислици“, вели Стојан Андов, пратеник.
Колку воено-техничка опрема и пари ќе добие Македонија со специјалниот договор од САД, засега не е познато. Тоа ќе го договараат министерот Милошоски и високи претставници на Пентагон за десетина дена во Вашингтон.
Тел Авив од 1979 година досега добил над 70 милијарди долари. Во август минатата година Вашингтон се обврзал дека во наредните десет години ќе му помогне на Израел со оружје и опрема вредни 30 милијарди долари.

Ova e mnogu dobro za nas jas mislam duri mnogu podobro otkolu nato.Vo nato imas davacki a ovde amerika ti plaka t.e investira,Vakov dogovor so USa ima samo izrael i gledav pree vesti dosega na izrael mu imale daeno 70 milijardi dolari,nas 10 dosta ni se :).....ako nesto najdobro mozi da mu se sluci na makedonija i ako mu se praj kefo na USA da bidime 53 drzava e najdobroto mozno za makedonija.....ne ke ima potrebi od nikakvi kriteriumi i kompromisi.....ke si kleckame crnki sekoj den :)

Од Европа ништо не видовме, од клетнициве комшиски исто така,ни преостанува нешто друго?Има ли нешто поголемо од заштитата на САД во моментов?(независно дали тоа го прават од интерес или не, во случајов интересот е обостран, т.е.И НИЕ ИМАМЕ ИНТЕРЕС ОД ТОА)Безвизен режим?Ви е чудно?Па слично доби Словенија години пред да влезе во НАТО..Затоа не ми е ниту малку чудно..Ќе видиме сега Грција како ќе се однесува после овие потези..Да видиме...
Не мој си ја криви душата!
Бугарија не е сторило зло и нема лоши намери кум Македонија.
еве и са, види што пишува овде!

""Заслуга на Бугарија е што во завршната декларација на самитот во Букурешт е запишано дека Македонија ќе добие покана за во НАТО, веднаш откако го реши прашањето за името со Грција.
Ова, како што пренесува Макфакс, го изјави денеска во Букурешт, бугарскиот премиер Сергеј Станишев, додавајќи дека Бугарија продолжува да ја поддржува Македонија за членство во Алијансата.
Станишев посочи дека таквата позиција е демонстрација на политичката волја во Бугарија Македонија да биде дел од НАТО.""

http://www.makfax.com.mk/look/novin...n=2&NrArticle=107573&NrIssue=626&NrSection=10

Каков е безбедносниот договор помеѓу Македонија и Америка?
sps_deal-usa-mak-b.jpg
Безбедносниот договор за гарантирање на безбедноста на државава е сличен како оној што САД го има потпишано со Израел.

Според нашите информации, договорот гарантира матријална и воена безбедност за земјава. Неофицијално, САД наскоро ќе донесе одлука за укинување на визниот режим со Македонија.

Сега татарите и гејладците ќе бараат Македонски пасоши! :vozbud:

I sto ako se ukine vizniot rezim??? Sto ke dobieme so toa??? Ke ja izgubime i taa mladina sto ostanala

I sto ako se ukine vizniot rezim??? Sto ke dobieme so toa??? Ke ja izgubime i taa mladina sto ostanala

Точно, сите земји кои имаат безвизен и безцарински режим со другите, се на раб на беда.

Што се секираш.
Ти ќе останеш бе. Ќе ја возобновиш Македонија, вака млад и паметен.
И после нормално сите ќе сакаат да се вратат ама нема.
Томи е тука. Нема место за хелманс.

Ќе нема веќе сдс кого да гази а?
Па можда си и во право.
Стари ќе останат, а старо не е пресно.
Зелена трева е мерак, моеш и со боси нозе да цапаш по неа.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom