Буш: САД ќе се грижи за безбедноста на Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата Tanus
  • Време на започнување Време на започнување
Па не мора сите сценарија да бидат баш толку црни,освен ако ти сам не си ги представуваш за црни.Човек кој нема појма од стратегија само доколку би ја погледнал картата на Европа може да заклучи која е најважна стратегијска точка на Балканот,зошто се друго е практично обединета Европа.Сега остана уште копјата да се кршат односно да се судираат интересите на САД и Русија токму на Балканот кој не е целосно интегриран во ЕУ,а случајно таму најважна точка е токму територијата на Македонија,со прилично добра инфраструктура извонредно едуцирани и релативно креативни работни луѓе какви што секоја поголема нација би сакала да имплементира во својот генетски код за да ја пролонгира својата светла иднина.Ако на тоа се земе и се појасната Српска приврзаност кон Русија останува уште Македонија како парче идеална земја во Европа,за која вреди да се потрошат милјарди сега кој ќе донесат “билијони“ во иднина.

За тоа дека Американците се ежат на помислата дека Македонија би можела да се определи за стратешко партнерство со Русија, тоа е ОК...само јас лично не верувам во тоа, а и мислам дека тоа не би бил вистински потег на Македонија...Па нели Грција е Руски тројански коњ во НАТО и Европа ?:toe:

Slednite nekolku nedeli ke pokazat mnogu pojasno za sto stanuva zbor spored toa kakov dogovor toa ke bide i dali ima nekakva vistina so vizite.

Kakva e taa gradba sto ja gradi USA na Kale? Ima li nekoj nekade nekoi sliki ili opis?

Slednite nekolku nedeli ke pokazat mnogu pojasno za sto stanuva zbor spored toa kakov dogovor toa ke bide i dali ima nekakva vistina so vizite.

Kakva e taa gradba sto ja gradi USA na Kale? Ima li nekoj nekade nekoi sliki ili opis?

Отвори на Google Earth нема утка ќе ја најдеш спроти касарната Илинден. Инаку се зборува дека тоа ќе биде новиот центар на ЦИА за Балканот, логистика на Бондстил и базата во Авиано Италија.

Американската амбасада на КАЛЕ

направи споредба со стадионот само колку е „мала„
2heljdf.jpg

За тоа дека Американците се ежат на помислата дека Македонија би можела да се определи за стратешко партнерство со Русија, тоа е ОК...само јас лично не верувам во тоа, а и мислам дека тоа не би бил вистински потег на Македонија...Па нели Грција е Руски тројански коњ во НАТО и Европа ?:toe:

Па тројански коњ и не е баш Тројански доколку секој знае за него,ова е друга работа,ова е стратегијска положба која не може да биде прескокната,точка каде се судираат Руско-Европско-Американските интереси кој се многу повредни од два милиони народ барем за добрите познавачи на капиталните ресурси.Токму затоа паметните Американски аналитичари до ситница го имаат пресметано секој детаљ до најмала ситница,до последен цент би рекол,кој е ќарот а кој зијанот од владеење врз Македонија.

Koga treba da stane operativna taa nivna gradba? za 5 godini?

Kako so gledam za da se izgradi nesto takvo vo sitna drzava so samo 2 milioni ima nekoja posebna pricina. Vo sekoj slucaj toa e dobar znak..

Ова е моментално решение за нас.Американците со ова се извинуваат што не влеговме во НАТО.Сепак кога тогаш ке мора во НАТО да влезеш.Барем тоа е моето мислење.

Чоек ова не е извинување. Уше месец пред самитот Буш рече дека ги провериле сите сценарија и доколку се случи ова нашево рече дека ќе ни обезбедат подршка и ќе ни дадат помош. Финансиска воена логистичка. А за нато ќе биде ќе влеземе кога тогаш ама влегуваме.

Абе Јанко изеде бурек дека ние сме им побарале такво нешто - гаранција за безбедност, фактички договорот сами сме го изнудиле. Иако ова само кај него го слушнав.

Абе Јанко изеде бурек дека ние сме им побарале такво нешто - гаранција за безбедност, фактички договорот сами сме го изнудиле. Иако ова само кај него го слушнав.

off.... Janko :) KAKOV COVEK :) Prosto kazano DA NE TI SE VERUVA.... go gledam od vreme na vreme ne radi emisijata ili radi nego.. tuku radi porakite so gi pisuvaat i lugjeto koi mu se javuvaat... strasno me nervira koga nekogo ke iskluci od emisija zasto ne go deli istoto mislenje so nego ali ne e bitno ...

Amerika SAMA se ponudi da garantira stabilnost i bezbednost na makedonija.. nikoj ne pobara od niv takvo nesto tuku SAMI go kazaa toa oni.

BTW

STO AIR OD NATO

Spored mene ama BAS NISTO !!!

http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=DEC7A1531088A34E80F19243A9AF3370

И јас мислев дека Сад сами понудиле ама не било така.Барем според утрински

Едно прашање:Зашто мислам дека со потпишување на ваков договор ние идиректно стануваме протекторат?

:bravo: Одбрана на територија надвор од територијалниот суверенитет и интегритет на која било држава формално-правно се вика протекторат или агресија во зависност од случајот... инаку вака по нашки се вика помагање...

:bravo: Одбрана на територија надвор од територијалниот суверенитет и интегритет на која било држава формално-правно се вика протекторат или агресија во зависност од случајот... инаку вака по нашки се вика помагање...
Подрачје под заштита однадвор (друга држава):toe:

Некои го викаат и “резерват“.

Ја поистоветуваш Америка со Бугарија ????

Не ја поистоветувам Америка со Бугарија. Го споредувам ставот на Америка со ставот на Бугарија. За да не биде со мои зборови, еве што пишува “Утрински“:

Бугарија:
Реакции околу непоканувањето на Македонија вчера имаше и од страна на бугарскиот премиер Сергеј Станишев, овој пат инспирирани од коментарите во македонските медиуми дека Бугарија ја попречувала исто така нашата покана за прием. „Од 26 земји-членки на НАТО, 25 беа за упатување покана на Македонија за прием“, нагласи Станишев, индиректно посочувајќи на која страна била Бугарија. Според него, по настојување и на Бугарија во завршниот документ е вклучен текстот Македонија да добие покана веднаш откако ќе се најде решение за спорот за да може да ги стигне Хрватска и Албанија во процесот на ратификацијата.

Америка:
Американски висок функционер, пак, ги потврди најавите дека САД размислуваат за дополнителни гаранции за Македонија за да се заштити од последиците од недобивањето јасна покана во Букурешт. Според него, САД се подготвени да и' помогнат на Македонија во овој тежок политички процес и бара пат за јакнење на билатералните односи со Македонија, не прецизирајќи што ќе значи тоа точно.

Ваквите гаранции, како што се дознава, биле барани и сугерирани од македонска страна на средбата со претседателот Буш, заедно со некои други мерки што треба да го компензираат на краток рок пролонгираниот прием за членство. За возврат, американскиот лидер барал Македонија да не ги прекинува преговорите со Грција за да се најде што побргу решение и што побргу да ја добие поканата за прием во НАТО.

Мојот коментар, каде е разликата:

Бугарија декларативно се изјаснува дека сака Македонија да ја види во НАТО веднаш по истекот на трите месеци од Глигоров, т.е. на Свети Никогаш;

Америка и нуди на Македонија лижавче (одбрана од имагинарни непријатели) - како награда ако го голтне апчето (си одбере име што нема да ја дразни Грција).

Ако повлечеме црта, испаѓа дека е сеедно дали ќе го задоволиме бугарскиот или пак американскиот услов, зашто, тоа не се два различни услови, туку еден ист.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom