Бунт против Бога !

• Креатор на темата Креатор на темата HrOni..
  • Време на започнување Време на започнување
религијата вели да веруваме во Него,а не да бараме докази за негово постоење.....па види Ти

Мешаш баби и жаби.
Гравитацијата постоела отсекогаш, но како поим била воведена дури откако се најдени докази (Њутн и јаболкото).
Кога се работи за Господ, прво поимот е воведен без никакви припратни докази, тоа ми беше поентата.
:tapp:

Jas ne go zboram gospod kako od organizirani religii - nego kao visa sila sto e nasekade okolu i vo nas. Kao energija. Taka da, spored mene, gravitacija i taa visa sila otsekogas si postoele Nekoj sigurno ja pocustvuval taa energija pred da go vovede poimot.

I naucnici sto veruvale vo bakteriite i mikrobite gi pravele ludi, se dodeka ne se pojavil mikroskopot. Sigurno vaka zborele site isto kao tebe i kao drugite kao tebe. Mene toa mi bese poentata.

знаеш,значи имаш дефиниција во што веруваш,потврдена со аргументи,факти и докази....биди љубезен,презентирај го на јавноста сето свое знаење и стави крај на дилемите околу религиите

знаеш,значи имаш дефиниција во што веруваш,потврдена со аргументи,факти и докази....биди љубезен,презентирај го на јавноста сето свое знаење и стави крај на дилемите околу религиите
За жал тоа е само мое знаење.
Можам да ти кажам како да дојдеш до него ама ти си тој што треба да одиш и никој друг.

Ја отварам оваа тема изреволтиран од луѓето на кои устите им се исушија од плукање по Бога. Зошто не создал, кој го бараше тоа од него и тн. Па добро бе луѓе никој од нашите родители не побарал да биде создаден, па сепак нашите родители ги почитуваме, па макар што и да се случи не плукаме по нив или не креваме рака.
Зошто бунтуваме против нашиот Креатор, кој од нас се што бара е да веруваме во него и да го почитуваме ?
Секој има право на слободен избор и на слободно изразување.
Само мислам дека не постои бунт затоа што оној кој верува во Него, тој не се бунтува, оној кој не верува дека Бог постои, тој не се бунтува логички затоа што не моеш да креваш бунт против нешто што за тебе не постои. Едноставно, не-верувачите ги критикуваат оние што веруваат and vice versa, верувачите ги критикуваат оние кои не веруваат -груба генерализирачка поделба.
А оние кои во меѓувреме поверувале или во меѓувреме ја изгубиле вербата во Него, ними можеби им се случило нешто кое ние не можеме да го разбереме па ги осудуваме...а што не би требало. Или дошле до некој свој заклучок посматрајќи го животот и читајќи...не знам, знам дека не би требало да се осудуваат (иако и јас бев еден од оние кои осудуваа во овие теми).
Затоа ја имаме (донекаде) слободната волја (под знак прашалник), за да не делуваме како роботи туку да се определиме низ животот што ќе ни биде водилка и во што ќе веруваме...а тоа не го гледам како бунт.

Да во право си, на секој човек му е да си избере дали тој ќе верува во Бога или не.

Само што, верникот си има две опции, две можности, верува во Бога и живее на овој свет нормално и чесно во склоп на Божјите норми, и се надева на втората можност на спас и награда на идниот свет – рај.
Додека, оној што не верува, веќе си пресудил самиот, и има само една можност, според него тој си го има само овој свет и ништо повеќе не се надева на иден, всушност и не е сигурен во тоа, па ако се излажал (а тоа сигурно е)тешко него ќе биде, за жалење е, навистина.

Знаеш какоо викаат старите: Порано Бог одеше по земја.
Тааака да не тврди дека никој не го видел.
Каде им се доказите на старите?
И како што и самиот спомна и децата веруваат в вампири....ама немаат докази.

--- надополнето ---

Да во право си, на секој човек му е да си избере дали тој ќе верува во Бога или не.

Само што, верникот си има две опции, две можности, верува во Бога и живее на овој свет нормално и чесно во склоп на Божјите норми, и се надева на втората можност на спас и награда на идниот свет – рај.
Додека, оној што не верува, веќе си пресудил самиот, и има само една можност, според него тој си го има само овој свет и ништо повеќе не се надева на иден, всушност и не е сигурен во тоа, па ако се излажал (а тоа сигурно е)тешко него ќе биде, за жалење е, навистина.

Во право си, за жалење се сите тие што веруваат дека постои рај и пекол.
Ја немам таа можност кога некој што силно верува дека постои рајот откога ќе умре да му се смеам в лице бидејќи се уверил дека не постои. Аххх...

Во право си, за жалење се сите тие што веруваат дека постои рај и пекол.
Ја немам таа можност кога некој што силно верува дека постои рајот откога ќе умре да му се смеам в лице бидејќи се уверил дека не постои. Аххх...
Таа желба те издава.
Проблемот е што тој некој што треба да му се смееш си ти.
Уствари тебе ти стои длабоко у потсвеста тоа уверување.
Види го тоа длабоко у себе , секој го има .
Тоа е товар од религиите.

Таа желба те издава.
Проблемот е што тој некој што треба да му се смееш си ти.
Уствари тебе ти стои длабоко у потсвеста тоа уверување.
Види го тоа длабоко у себе , секој го има .
Тоа е товар од религиите.
Не е желба и не може да ме издаде кога не верувам во тоа воопшто, туку мислам дека е врвна глупост на некој неучени будали пред многу векови кои сакале толку многу да си објаснат дека нема да престанат да постојат па верувале дека постојат други места каде нивното постоење ќе продолжи засекогаш. Сето тоа е лага, плод на човечката фантазија неможејќи да го прифати фактот дека еден ден ќе го снема.

религијата вели да веруваме во Него,а не да бараме докази за негово постоење.....па види Ти
Тое е исто како некој во фаца да ти кажува - Биди глуп, за полесно да те манипулирам!

Сето тоа е лага, плод на човечката фантазија неможејќи да го прифати фактот дека еден ден ќе го снема.
Според ова,самиот потврдуваш дека не можеш да бидеш сигурен во врска со задгробен живот/реинкарнација/нешо слично.

Кога од микро ниво ќе го сведеш на Макро ниво.....јасно е:)
Религиите се ЗЛОУПОТРЕБЕНИ!!!

Прашање е дали религиите се злоупотребени или тоа била нивната цел уште од нивното создавање :)

Зависи што се подразбира под поимот религија.
Ми текна една работа прееска.
Може и не се криви религиозните институции . Они се малку крути у поглед на промени , а од друга страна пак промената у смисла на експанзија на свеста
на индивидуално ниво(па и на колективно до негде) расте експоненцијално.
Затоа тука се јавува и gap-разлика у нивоа што резултира со револт од страна на индивидуалецот.
Затоа не ја осудувајте црквата , а пак најмалку Бог.
Ова се однесува на православните верници и оние што ке се најдат у муабетов.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom