Бунт против Бога !

• Креатор на темата Креатор на темата HrOni..
  • Време на започнување Време на започнување
Тој нема несовршености и пропусти, Тој не прави разлика помеѓу една и било која друга работа, Тој е насекаде и никаде, тој не поставил како Богови да управуваме со животот, Тој е во нас и насекаде околу нас и преку нас ја посматра својата креација, Тој е макроуниверзум а ние сме неговата совршена слика микроуниверзум.
Добро и зло не поостојат, постојат само ѕвезди со различита гледна точка...

Точно така, тој е Совршен. Истиот Тој не ги обдарил неговите несовршени созданија до тој степен да тие го дофатат како несовршен :toe:
Тој точно така не поставил како газди на овој свет, но исто така не потсетил дека тој е нашиот Газда.
На човекот му поставил закони, па му дал слободна воља. Нашата слободна воља ќе ја снема на Судниот Ден.
Злото не постои, злото е само недостиг на доброто.
Исто како што неверството не постои, тоа е отсуство на вербата во човека :salut:

Муабетов ти е грешка од старт. Мислам дека сфаќаш дека зборуваме за БОГ.
Се ова што го кажа нема смисла.
Прво и соновно Бог во таа мудрост и памет што ни ги дарил, не верувам дека би ни дал повеќе од него, па со тоа да сфатиме дека тој е всушност манијак :pos2:
Не навлегувам во тоа колку памет и мудрост вам ви е дадено, но јас имам сосема доволно за да увидам дека еден ваков бог не само што е манијак, туку садист, нарцис и кукавица!

Големиот креатор на универзумот ни дал доволно акл за да сфатиме дека луѓето создаваат безобразни, садистички и себични богови, им градат светилишта, им се клањаат, шират омраза и нетолеранција и се убиваат меѓусебно во нивно име...па мислам дека доволно ум ни е дадено само што не секој има капацитет да го искористи... :)
Апсолутно точно! Во приказните и бајките што некој ги сметаат за божји збор, не е човекот тој што е креиран од бог, туку бог е креација поточно измислица на човекот! Токму затоа и има човечки карактеристики, се лути, се радува, наградува, казнува....итн! Нешто што луѓето го прават а не боговите.

Не навлегувам во тоа колку памет и мудрост вам ви е дадено, но јас имам сосема доволно за да увидам дека еден ваков бог не само што е манијак, туку садист, нарцис и кукавица!

Не си го разбрал мојот пост. Твоето размислување е сосема погрешно. Верувај ниту ти, ниту јас, ниту било кој на на сите светови не е доволно надарен да го сфати Бога. Бидејќи и нашиот ум и разум ни го дарил Тој.
Затоа е безмислено да кажам, јас сфатив дека Бог е манијак, зол, первезнјак.
Тој и да е таков, не би дозволил ти да го сфатиш.

Не си го разбрал мојот пост. Твоето размислување е сосема погрешно. Верувај ниту ти, ниту јас, ниту било кој на на сите светови не е доволно надарен да го сфати Бога. Бидејќи и нашиот ум и разум ни го дарил Тој.
Затоа е безмислено да кажам, јас сфатив дека Бог е манијак, зол, первезнјак.
Тој и да е таков, не би дозволил ти да го сфатиш.
Те сватив јас многу добро, но изгледа ти не ме свати мене, затоа што јас еден пост предходно кажав дека креаторот на универзумот и вашата бабарога опишана во ваквите приказни нема благе везе! Како што кажа и The Magus:
Големиот креатор на универзумот ни дал доволно акл за да сфатиме дека луѓето создаваат безобразни, садистички и себични богови, им градат светилишта, им се клањаат, шират омраза и нетолеранција и се убиваат меѓусебно во нивно име...па мислам дека доволно ум ни е дадено само што не секој има капацитет да го искористи...
Таквите садистички и нарцисоидни карактеристики кој му ги припишувате на креаторот се човечки, но некој едноставно нема доволно интелект да го увиди тоа а некој пак несака!

Те сватив јас многу добро, но изгледа ти не ме свати мене, затоа што јас еден пост предходно кажав дека креаторот на универзумот и вашата бабарога опишана во ваквите приказни нема благе везе! Како што кажа и The Magus:
Таквите садистички и нарцисоидни карактеристики кој му ги припишувате на креаторот се човечки, но некој едноставно нема доволно интелект да го увиди тоа а некој пак несака!

Кој е тој другиот креатор бе и зошто не дава знаци на живот ?:vozbud:

Кој е тој другиот креатор бе и зошто не дава знаци на живот ?:vozbud:
Знаците се насекаде околу тебе, дури и ти си дел од тие знаци! Креаторот не е нешто одвоено од својата креација, туку таа е дел од него! Дали твојот ум и твоето тело се две одвоени нешта? Креаторот е секаде и во исто време не е никаде, постоењето и креаторот се два различни поими за едно исто нешто. И карактеристиките како гнев, љубов, омраза, жал...итн. се состојби кој се поимливи само на индивидуално - човечко ниво! И во никој случај не на Апсолутно ниво на постоење (ниво на креаторот).
Нема друг креатор друже, не ја сваќаш поентата, креаторот (изворот) е еден, но во никој случај не е бабарогата од вашите прикаски, од проста причина што суетата, гордоста, гневот и љубовта постојат само на човечко а не и на апсолутно ниво!

Ја отварам оваа тема изреволтиран од луѓето на кои устите им се исушија од плукање по Бога. Зошто не создал, кој го бараше тоа од него и тн. Па добро бе луѓе никој од нашите родители не побарал да биде создаден, па сепак нашите родители ги почитуваме, па макар што и да се случи не плукаме по нив или не креваме рака.
Зошто бунтуваме против нашиот Креатор, кој од нас се што бара е да веруваме во него и да го почитуваме ?

Од проста причина што нема смисла да се верува слепо во нешто што не ни постои. Ти ако си веруваш верувај си ама не смееш другите да ги убедуваш во твоите ставови. Според мене тој ваш бог (што нема име) е креација на луѓето, а не обратно. Па ке речам бог не постои, а чим не постои, тогаш неговото создавање е човечка да не речам должност, и плус тоа полезно е, ако нема слепа верба во нешто невидливо како тогаш ќе го контролираш простиот народ?

Од проста причина што нема смисла да се верува слепо во нешто што не ни постои. Ти ако си веруваш верувај си ама не смееш другите да ги убедуваш во твоите ставови. Според мене тој ваш бог (што нема име) е креација на луѓето, а не обратно. Па ке речам бог не постои, а чим не постои, тогаш неговото создавање е човечка да не речам должност, и плус тоа полезно е, ако нема слепа верба во нешто невидливо како тогаш ќе го контролираш простиот народ?

Точно, и не за џабе доста држави во стариот век примеле одредени религии само за полесно да управуваат со народот.

Точно, и не за џабе доста држави во стариот век примеле одредени религии само за полесно да управуваат со народот.

Кога веќе го спомна стариот век сигурна сум дека памтите по историја кога учевме за Средниот век, и како црквата преку ИЗГОВОРОТ бог, палеше луѓе на сред плоштад затоа што тие луѓе ја кажуваа вистината и се спротиставуваа на црквата, и ете тие нивни учења после многу години се потврдија дека се вистинити, а нивната религија не ги прифаќаше како такви!

Кога веќе го спомна стариот век сигурна сум дека памтите по историја кога учевме за Средниот век, и како црквата преку ИЗГОВОРОТ бог, палеше луѓе на сред плоштад затоа што тие луѓе ја кажуваа вистината и се спротиставуваа на црквата, и ете тие нивни учења после многу години се потврдија дека се вистинити, а нивната религија не ги прифаќаше како такви!
Хахахах приказната не е точна у школо што си ја учел.
Уствари скоро се што си учел у школо не е точно.
Прогуглај малку за витезите темплари, папата, францускиот крал и средниот век.
Mислиш толку наивно било, хахахах јок

Немој не ме радуј, оди во црква помоли се малце на "семоќниот" бог... а оти богов нема име?

Изменето

И да те прашам зошто толкава важност му се дава на папава, кога пола бискупи, свештеници како се нарекуваат во ватикан се педофили, а работат во име на бога, кај го има тоа, тие што најгласно ја бранат религијата тие најмногу се против, го прават обратното.

А да прецизираш на што поточно мислиш! Сакаш да кажеш дека инквизицијата не палела жени под обвинение дека се вештерки? Дека не спалувала прогресивни интелектуалци кој посочувале на работи кој не и оделе во прилог на црквата? Што од ова не е точно? И каква врска имаат темпларите со тоа?

Така е.
Од сега пишувајте на Гугл conspiracy research и таму е целата вистина!
Веднаш штом крените левел 2, ќе знаете дека на школо лажат.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom