Бугарска опседнатост со Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата Ra
  • Време на започнување Време на започнување
Можеби е така. Јас сум воспитуван да ги сакам луѓето било од православна и муслиманска и друга религија. Но за луѓето (од кои тебе те исклучувам) кои моето Македонско чувство го негираат и мојата земја ја сметаат за дел од нив има омраза и одбивност. А тоа нешто го гледам во повеќето бугари,срби,грци. Но како што викаат старите:„Покрај сувото и суровото гори„.
Можеби имаш прочитано некои од моите постови тие се исти и за бугарите и за србите и за грците. За мене(исправиме ако грешам)тие сите се непријатели на Македонецотн и Македонија, во денешно време, а исто така и пред многу години.
Поздрав.

Во светот владееле и уште владеат големи неправди. Во човечката историја доминирал принципот на “ крв и територија“. Затоа и се воделе илјадници војни во човечката историја...со единствена цел...да се освои повеќе земја, да се ограби другиот. Тоа е човековото проклетство...независно од националност, вера. На пример ние се восхитуваме на Александар Македонски, а тој правел како многу други светски освојувачи...да прошири своја теритрија...да наметне своја идеологија и култура. Балканските земји воопшто не се разликуваат од светските терк. Грцијаа, Србија и Бугарија ојакнале... Турција тогаш не џабе се викала “ болниот на Босфор“, и со тиха подршка на големите сили ја поделиле Макеоднија. Голема неправда. Последици уште силно ги чувствуваме. Но, сега сме 21 век. Ако можеле Германија и Франција...вековни непријатели кои 4 века се во постојани војни...да најдат нова свест, мудрост и со другите европски земји да создадат ЕУ, зошто и балкански народи , вклучително и Македонија, да не можат да најдат меѓусобно разбирање. Сега на Балканот сите сме скарани со сите. Македонци со сите свои соседи, Срби исто, Албанците исто, Хрватите и Бугарите исто. Мора да се најде начин тие историски недоразбирања и неправди да се надминат. Затоа стално зборувам ...лекот е ЕУ. Но, и сите ние балканците треба меѓусебн да си помогнме. Затоа ми смета овие навреди на етнички план на форумот. Било да се работи за Бугарите, Србите, Албанците...па и Грците. На тој начин проблемите се усложнуваат и продлабочуваат... а не се решаваат. Поздрав.:smir:

Во светот владееле и уште владеат големи неправди. Во човечката историја доминирал принципот на “ крв и територија“. Затоа и се воделе илјадници војни во човечката историја...со единствена цел...да се освои повеќе земја, да се ограби другиот. Тоа е човековото проклетство...независно од националност, вера. На пример ние се восхитуваме на Александар Македонски, а тој правел како многу други светски освојувачи...да прошири своја теритрија...да наметне своја идеологија и култура. Балканските земји воопшто не се разликуваат од светските терк. Грцијаа, Србија и Бугарија ојакнале... Турција тогаш не џабе се викала “ болниот на Босфор“, и со тиха подршка на големите сили ја поделиле Макеоднија. Голема неправда. Последици уште силно ги чувствуваме. Но, сега сме 21 век. Ако можеле Германија и Франција...вековни непријатели кои 4 века се во постојани војни...да најдат нова свест, мудрост и со другите европски земји да создадат ЕУ, зошто и балкански народи , вклучително и Македонија, да не можат да најдат меѓусобно разбирање. Сега на Балканот сите сме скарани со сите. Македонци со сите свои соседи, Срби исто, Албанците исто, Хрватите и Бугарите исто. Мора да се најде начин тие историски недоразбирања и неправди да се надминат. Затоа стално зборувам ...лекот е ЕУ. Но, и сите ние балканците треба меѓусебн да си помогнме. Затоа ми смета овие навреди на етнички план на форумот. Било да се работи за Бугарите, Србите, Албанците...па и Грците. На тој начин проблемите се усложнуваат и продлабочуваат... а не се решаваат. Поздрав.:smir:

Само малка корекција. Б'лгарија има одлични и много добри односи со сите свои соседи освен со Македонија. За тоа повиновна е Македонската страна (влада, медиуми и псевдонаучници од МАНУ).

Моето презиме е на -ски, и го носиме во фамилијата преку 4 генерации. Никој не ме преименувал. Наспроти тоа, бугарите се преименувани и со име и со презиме.

Веселин Веселинов.
Димитар Димитров
Асен Асенов

Тоа се сите вештачки имиња, на луѓе кои насилно биле преименувани. Тоа во Македонија и Југославија не се случило никогаш.

И наместо да кажеш „че комунисти ве преименуваха“ напиши „че комунисти НЕ преименуваха. Бај Тошо и компанија“....

Не само име и презиме, има и фамилија. (соптвено име, баштино (татково) и фамилно име)
За
Веселин Веселинов
Димитар Димитров
Асен Асенов

Во многу реони во Бугарија има традиција децата да го носат името на дедото. Прапрадедо ми се викал Христоз Христев Митев, прадедо ми се викал Петко Христозов Христев, дедо ми се викалХристо Петков Христозов, татко ми се вика Георги Христов Петков, Јас сум Христо Георгиев Христов, сега излегна мода да се држи фамилија и кај нас (некаде од крајот на 70-те години) и моите деца се ........Христов Христов. И нивните деца веќе ќе ја држат фамилијата Христов. Т.е. по името на мојот дедо сите ќе бидат Христов.

Та не се вештачки имињата.

Само малка корекција. Б'лгарија има одлични и много добри односи со сите свои соседи освен со Македонија. За тоа повиновна е Македонската страна (влада, медиуми и псевдонаучници од МАНУ).

Да, македонската влада е крива, а бугарска никако со непризнавањето на Македонското малцинство, со кога и да отидам во бугарија некој бугарски деген ми мрчи за политика и за „историја“, а не знае сонцето кај изгрева , а на каде заоѓа, бугарскиот став и (глупата) тврдоглавост.
Имаш право до некаде... Огромен удел имаат тие македонци што се на власт што го продадоа (и уште го продаваат) народот.
Од друга страна исто како и Трн, кај мене многу генерации пред мене не ја имаат сменето националноста и никогаш не биле ни бугари, ни срби, ни грци.

Сликата е од Македониум, и Ве молиме да не пренесувате непроверени информации за било што од Македониум. Како во случајот со оваа фотографија. Нашите ни комшии ќе ја најдат оваа рачка и се што се гради постепено може да иде јабана, само пради лошо презентирана информација. Нека авторот на постот го промени овој дел... Така несвесно ја превртуваме и искривуваме историјата. Го правиме истото што го правеле нашите соседи. Внимавајте!
729.jpg

Kocho Racin laid on the bomb to avoid capture from the Bulgarians

pixel-vfl73.gif

леле ме фати...текстот е превземен очигледно е дека е грешка..Рацин е застрелан...најверојатно е некој друг

тенеке бре

Што сакате од нас во кој поглед не сме добри соседи, затоа што тврдиме дека сме Македонци и зборуваме на Македонски јазик?!?

Зошто море ние сме криви, абе признајте дека има Македонци и Македонски јазик, абе јас ќе бидам првиот што ќе формира Бугарско-Македонско друштво.

Hristo, Hristo !!!

- Mnogu filozofija no seta vo eden pravec - SITE se DOBRI SAMO NIE NE SME (nitu sme bile ?!)..

1. Tvojata prva teza deka ne sme bile - .." На пример ние се восхитуваме на Александар Македонски, а тој правел како многу други светски освојувачи...да прошири своја теритрија...да наметне своја идеологија и култура."

...SIGUREN LI SI vo ova shto go pishuvash ?!...NAPROTIV - Aleksandar Makedonski e prviot - KOSMOPOLIT !

... prv koj trgna da gi obedinuva narodite, koj svoite makedonski obleki, obichai, kultura i interesi gi zameni za tugite zaradi shto Makedoncite mu zabelezuvaa ( i bea vo pravo) :

- svadbata vo Suza na 10 000 para Makedonci i Persijanki shto beshe ?!
- oblekuvanjeto so istochni obleki shto beshe ?
- obukata na preku 30 000 Persijanci na makedonski nachin i niven ednakov tretman kako Makedoncite shto beshe?
- poklonuvanjeto na site lokalni bozestva (Egipetski, Persiski, Evrejski,.) shto beshe?
- prefrlanjeto na prestolninata vo Vavilon, shto beshe?...

2. No tokmu seto toa pokaza deka e popusto, zashto sekogash koga Makedonecot ja daval svojata dusha za prifakanje na drugiot i si gi potchinuval svoite kulturni vrednosti, toa od glava mu se vrakalo !

...I ne e samo Makedonecot iskluchok vo toa, sekoj koj ke si gi "zaboravil' svoite interesi i osobenosti, za nekoe vreme biva - PRETOPEN !!!

...Zatoa seta ova ti mudrolija a vsushnost vo pravec na nashe PRETOPUVANJE , prodavaj ja na drugo mesto.

Do vizdane

абре луге

добре бре, другар, ај кажо зошто цел свет го поврзва Александ'р со Грција? Па има историиски податки, дека он сам се залагал за "обединјаване на сите гр'цки племинја"? Па како му е бил Аристотел главен наставник и на кој език се зборувало мегу нив?
Ами зошто не видите персијските извори за историјата шо пишуват за онова време?
Тоа ми го изјасни па може да прифатм, дека садашните вардарски македонци сте на директна веза со древните. Ние егејците - категорично не сме, ама пак сме си македонци географски погледнато.

А инак тоа дека сите балкански земли имат геостратегически и незнам каков положај го знаем - во која и држава да идеш - ке биде исто.
Аз не мога да кажа дека Б'лгарија има геостратешки положај (со коридори 4,7,8,9 и 10, тр'ба за Турција со руска газ изградена,јужен поток и Набуко - проекти, Бургас-Александруполис(договорен), три амерички бази (во градеж)). ама гледам дека вие го кажувате за РМ - еми успех тогаз со стратегијата.

Hristo, Hristo !!!

- Mnogu filozofija no seta vo eden pravec - SITE se DOBRI SAMO NIE NE SME (nitu sme bile ?!)..

1. Tvojata prva teza deka ne sme bile - .." На пример ние се восхитуваме на Александар Македонски, а тој правел како многу други светски освојувачи...да прошири своја теритрија...да наметне своја идеологија и култура."

...SIGUREN LI SI vo ova shto go pishuvash ?!...NAPROTIV - Aleksandar Makedonski e prviot - KOSMOPOLIT !

... prv koj trgna da gi obedinuva narodite, koj svoite makedonski obleki, obichai, kultura i interesi gi zameni za tugite zaradi shto Makedoncite mu zabelezuvaa ( i bea vo pravo) :

- svadbata vo Suza na 10 000 para Makedonci i Persijanki shto beshe ?!
- oblekuvanjeto so istochni obleki shto beshe ?
- obukata na preku 30 000 Persijanci na makedonski nachin i niven ednakov tretman kako Makedoncite shto beshe?
- poklonuvanjeto na site lokalni bozestva (Egipetski, Persiski, Evrejski,.) shto beshe?
- prefrlanjeto na prestolninata vo Vavilon, shto beshe?...

2. No tokmu seto toa pokaza deka e popusto, zashto sekogash koga Makedonecot ja daval svojata dusha za prifakanje na drugiot i si gi potchinuval svoite kulturni vrednosti, toa od glava mu se vrakalo !

...I ne e samo Makedonecot iskluchok vo toa, sekoj koj ke si gi "zaboravil' svoite interesi i osobenosti, za nekoe vreme biva - PRETOPEN !!!

...Zatoa seta ova ti mudrolija a vsushnost vo pravec na nashe PRETOPUVANJE , prodavaj ja na drugo mesto.

Do vizdane

Ех. Каране, Каране. Ајде, да почнеме по ред:

1. За каков космополитизам за Александар Македонски зборуваш? Како влегол на туѓи територии? Со цвеќе во раце...или со меч. Дали некој таму во другите држави, што ги освојувал, го пречекал со фанфари и слетови...или со оружје во раце? Како на пример кога големи лидери ги дочекуваат во други држави во денешно време! А, кога веќе победил, и ја уништил одбраната, Александар е можел да прави што сака. Тоа што ти го викаш КОСМОПОЛИТИЗАМ јас го нарекувам...колонијализам. Па, нели така Србите и Грците во освоените македонски територии населуваа колоности, по балканските војни. Срби донесуваа свое население од неразвиени нивни краеви ( Лика, Кордун), а Грците ги донесоа Маџирите од Турција. И, што сега? Србите и Грција ширеле космополитизам во освоените македонски територии или колонијализам? Не може двоен аршин. Свадбите со 10.000 персијанки, по убиство на нивните мажи, татковци и браќа е цинизам а не космополитизам. Кој ги прашал тие жени дали сакаат да бидат нивни жени? Се знае дека во секоја војна туѓите жени се грабат, а во случај на Александар тоа било космополитизам.

2. Влез во ЕУ не е никакво претопување. Нормално, сите земји-членки на ЕУ губат дел од својот суверенитет, но компензацијата е голема. А, во идентитетските и културните сфери никој не те дира. Тоа е перспектива, не само на ЕУ туку и на целиот свет. Алтернативара е враќање во 19-от и 20-от век, т.е. постојани војни ...едни со други.

Едно те исто, проблемот на сопнување сме ние Македонците. Сите се цвеќиња за мирисање и сите сакаат Балканот да е стабилен и просперитетен само ние Македонците сме проблемот. И демек решението е ЕУ, кога ќе влеземе се ќе се реши. Се лажете и Југославија беше држава слична на ЕУ и во неа сите прашања беа „решени“ па видовме како заврши таа приказна. Ако сакаме да ги решиме проблемите на Балканот, искрено тогаш на масата на која ќе ги решаваме треба да седиме сите Балканци, а не само оние кои што знаат за делби, крадење на територии, историја и уште многу нешта. Сето друго е само сеење на ветер и магла заради покажување пред некој друг декларативна согласност, но реалната е многу горчлива па треба многу кнедли сите да голтнеме, некој повеќе некој помалку. :toe:

Со болднатото е уште еден ваш мит. Никој б'лгарин не е неприател на Македонците и Македонија. Непријатели сме на србокомунистическата ви система, којато прави обичниот Македонец на мајмуна. Непријатели сме и на луге като Латас, Цветаноски, Ристевски, Донски и сие.

и демек вие ќе не ослободите коњољубци едни од комунизмот
абре оди во татарија и тамо гледај оправај си системи
кој кур те интересира тебе и сите останати болвари на форумов Македонија, нејзините проблеми, усеси и што и да е поврзано со Македонија
не ми треба болвар да ме брани од никој

сами Македонците знаеме кој ни е непријател, а вие татарите сте едни од најголемите непријатели на Македонскиот народ

и демек вие ќе не ослободите коњољубци едни од комунизмот
абре оди во татарија и тамо гледај оправај си системи
кој кур те интересира тебе и сите останати болвари на форумов Македонија, нејзините проблеми, усеси и што и да е поврзано со Македонија
не ми треба болвар да ме брани од никој

сами Македонците знаеме кој ни е непријател, а вие татарите сте едни од најголемите непријатели на Македонскиот народ

И да се надоврзам на болдираното и најподмолниот, најциничниот и најлицемерниот непријател од кој човек тешко се брани.

Со болднатото е уште еден ваш мит. Никој б'лгарин не е неприател на Македонците и Македонија. Непријатели сме на србокомунистическата ви система, којато прави обичниот Македонец на мајмуна. Непријатели сме и на луге като Латас, Цветаноски, Ристевски, Донски и сие.

Све е наша пропаганда све ние сме ви криви све ние ако има нешо проблем кој е крив? Србинот ебате

Све е наша пропаганда све ние сме ви криви све ние ако има нешо проблем кој е крив? Србинот ебате

извини вака и вие не сте поарни од болвариве

од соседиве никој не го почитува Македонскиот народ и Македонија
па реципротитетно и јас не ги почитувам соседиве

болвари - не, ни признаваат народ, јазик па и јас не ви признавам бе татари кој ве ебе
сврби - црква, па не ми треба анфилохије и да ме признава кој го ебе, а и на сите сврбски форуми сите сврби се на сраната на гејлада
за гејциве долу да не зборам си знајме сите

извини вака и вие не сте поарни од болвариве

од соседиве никој не го почитува Македонскиот народ и Македонија
па реципротитетно и јас не ги почитувам соседиве

болвари - не, ни признаваат народ, јазик па и јас не ви признавам бе татари кој ве ебе
сврби - црква, па не ми треба анфилохије и да ме признава кој го ебе, а и на сите сврбски форуми сите сврби се на сраната на гејлада
за гејциве долу да не зборам си знајме сите

defaultca6d0c29nz1.jpg

Сеа секој си има пријател на балканов нели?:toe:Освен сиротите арнаути :pos2:

Знаеш како е по српски форуми ситуацијата?
Сите хулигани што се по спортот одма се за Грчка додека нормалниот учесник е неутралец....јебига.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom