Брејкинг Њуз:Словенија ја прекина седницата за ратифукување на хрватското членство...

• Креатор на темата Креатор на темата Solid
  • Време на започнување Време на започнување
Во право си. Слично е и со ЕУ со Лисабонскиот договор кога Ирска со 3 милиони жители ја блокира цела ЕУ. Ама за разлика од НАТО ЕУ го сфати проблемот. Засега не гледам дека некој од НАТО е заинтересиран за реформи во таа област посебно мислам дека и САД е пртив секакво решеније која би ја загрозила позицијата и моќта на САД во НАТО.

a be slovenija ke popusti,ama veke stana jasno na site deka so konsenzus neode veke,ke bide izgleda so 2/3 ili 3/4 mnozinstvo,najverojatno i za vlez u eu,i za drugi vazni vnatresni prasanja na unijata,ama za nato mislam deka amerite nema da dozvolat da im se izgubi rakovodnata palka taka lesno,SEKOE CUDO ZA TRI DENA,

P.S. aod kade toa deka u znak za solidarnost turcija ke ja blokirase hrvatska vo bukurest,mislam deka oni kolku i da ne sakat ci gleat prven za niv posle za drug,sekoj si ima svoj intere.pa neli GOSPOD KOGA STAVAL BRADA PRVEN SEBE SI STAVIL:uvo:

САД би можеле да се заштитат со некаков “Бадинтеров принцип“ или слично како во ООН со постојани членки,се разбира доколку сакаат,па лесно е тоа.:toe:

Очигледно на НАТО му фалат некои реформи,барем кога едногласноста е во прашање,слично како и на ЕУ.Мислам дека многу проблеми ќе ги решат доколку ги постават работите по принципот на 2/3 мнозинство,барем кога се вака важни и суштествени работи во прашање како што е нивното проширување.Ама кој да го слуша АВС од ГЕТОТО Македонија.:smir:

ABC Јас ова го зборам година дена наназад, ама кај беше ти мене да ме чуеш?

Амин!!!
На ЕУ од 1960-тите, кога има 6 членки и одговара едногласност...ама кога играчката стана веќе озбилна работа...со 27 членки, огромна поврзаност, а богами и јака пара...не бива...
НАТО...исто!

САД би можеле да се заштитат со некаков “Бадинтеров принцип“ или слично како во ООН со постојани членки,се разбира доколку сакаат,па лесно е тоа.:toe:

Значи во минатава година дадов еден куп слични постови во кои истото се востановува и го лоцира проблемот точно каде што и вие тек сега го лоциравте, а тоа е нефункционалноста на моменталниот систем според кој функционираат и ЕУ и НАТО. Ама Гаго џабе се распрашува директно во еу односно од обични граѓани на еу аза да може подобро да ја разбере проблематиката и да ви донесе поточни информации за разлика од маипулативните ни медиуми ама што дека кога никој не го шиша два посто, и си продолжавте да викате ЕУ ваква ЕЅ онакава, ко демек ЕУ е една целина која свесно заеднички и потполно согласно ги донесува сите одлуки. ЕУ е расштиман Оркестар ЛУЃЕ свестете се, колку побрзо научите и разберете како моментално функционира ЕУ и до кое интеграционо ниво (екстремно ниско) се наоѓа ЕУ толку побрзо ќе престаненте со коментарите дека ЕУ е дволична односно дека терба да се придржува кон некои принципи на човекови права, толеранција и взаемно почитување.

Словенците внесуваат малку драматика. Но, нема долго да им трае, судејќи по изјавите на премиерот и останатите, а и подржувањето на ратификацијата, која ја негираат само словенската национална и пучка странка.
U izjavi za novinare nakon sjednice Janša je rekao da on nema ništa protiv ratifikacije ulaska Hrvatske i Albanije u NATO. Te stvari sadržajno nisu povezane i mi ih ne povezujemo. Povezujemo međutim pitanje odgovornosti, rekao je Janša.

Slovenski premijer Borut Pahor izrazio je žaljenje postupkom oporbenog SDS-a. Ne mogu dovoljno jasno naglasiti koliko je duboko u nacionalnom interesu Slovenije da do ratifikacije dođe i kako zapravo nijedan domaći politički razlog nije dovoljno snažan da bi ugorzio vjerodostojnost naše vanjske i sugurnosne politike, istaknuo je Pahor.

Sve stranke osim Slovenske nacionalne i Slovenske pučke stranke u ponedjeljak su na Vanjskopolitičkom odboru poduprle ratifikaciju te se očekuje da će on biti prihvaćen s potrebnom dvotrećinskom većinom glasova.

Tako visokom potporom dokazujemo da je članstvo Hrvatske u Savezu naš strateški interes. To će biti prilog našoj sigurnosti i time će se postići stabilnost cijele regije, rekao je nakon glasovanja predsjednik tog odbora Ivo Vajgl, član stranke Zares koja je dio koalicije premijera Boruta Pahora. Isto tako pozitivan ishod ratifikacije mogao bi biti konstruktivan prilog Slovenije dobrosusjedskim odnosima s Hrvatskom i poruka koja će ojačati mogućnost da se granični spor riješi posredovanjem koje je državama ponudila Europska komisija, ocijenio je Vajgl.

Неќе дае така!! во воен сојуз! сите се еднакви и нај силниот и нај слабиот ( бар така е замислен) овој тоест нато, а се играат сосема поинакви, игри секој сија мери силата а нај трагично е оние нај малите и нај слабите шо под закрила на поголемиот батко рипаат како луди! но од друга страна батковците неможат да контролираат шо им прават маливе, но затоа пак големиве си тепаат се во мало а помаливе си ќутат и ако треба им носат камења и дрва на поголемиве,. Е сега малиов копиљ нашол некој помал од него и решил да го малтретира,а големиов му вели слушај путиго не го закачај,го знам а овој му вика : абе ако го браниш него више кога ке се тепаш,не ти носам камења,и нема да те пуштам да трчаш преку мој двор и да ги тепаш другине или да бегаш преку мој двор, ако праиш така ке одам кај оној другион големион, и ке бидам од негова е сега малиот е во небрано Главниот фраер гледа дека овој копиљов има право шо збори а овој другиов тепаниов,само го знае и уствари нема никаква корист од него и си вика ма пуштиги у пичку матер нека идат само мене се дамие погодено,кога ке треба да се тепам со овие другиве

Slovenian committee ratifies protocol on Croatia's NATO accession
www.chinaview.cn
space.gif
2009-01-27 05:31:58

BELGRADE, Jan. 26 (Xinhua) -- The Slovenian parliament's Foreign Affairs Committee ratified on Monday a protocol on Croatia's accession to NATO, easing the bilateral relations strained by border disputes.
The ratification was supported by 16 members of the committee and opposed by three, the official Slovenian Press Agency reported.
The opposing votes were from two small opposition parties and an independent MP who feared that like the documents Croatia filed in its European Union accession talks, it could have sent documents to NATO that predetermine the disputed borders between Slovenia and Croatia.
The supporters believed that the ratification documents do not contain any contentious facts that could predetermine the disputed borders. On the contrary, it would have a positive impact on the bilateral relations strained by Slovenia's blocking of Croatia's EU accession negotiations in December. Prime Minister Borut Pahor held the same view as he told lawmakers that Slovenia had no reasons to oppose Croatia's bid to join NATO at the summit in Bucharest in April 2008 and it did not have any reasons to do so now. The ratification requires the backing of two-thirds of the lawmakers if it's to be endorsed by the parliament on Thursday. It stands a good chance to pass as both the ruling coalition and the main opposition Slovenian Democrats have thrown support.

http://news.xinhuanet.com/english/2009-01/27/content_10723607.htm
Како може да го ратификуваат документот,а да ја прекинат седницата за ратификување...?

The ratification requires the backing of two-thirds of the lawmakers if it's to be endorsed by the parliament on Thursday. It stands a good chance to pass as both the ruling coalition and the main opposition Slovenian Democrats have thrown support.
Затоа, инаку:
Опозицијата се налутила поради нерасправање за буџетот!

Ма само малку се силат словенците. Уше две недели. Има да си ратификуваат ко почиња.

Инаку, за сите што го поистоветуваат грчкиот фашизам кон Македонија, со бенигниот спор на Хрватска и Словенија, еве еден текст:

Еден странски дипломат деновиве му се пожалил на продавачот во еден дуќан во Загреб дека предолго чекал на услуга. При тоа резигнирано промрморил дека со таков сервис не се влегува во ЕУ. Одговорот стигна веднаш. Тројца-четворица продавачи љубезно му се извиниле за бавната услуга, но не му останале должни. Сериозно му укажале дека ниту тие, ниту мнозинството хрватски граѓани воопшто не се восхитени со влегувањето на Хрватска во Унијата.

Токму тој одговор е пластична парадигма на политичката амплитуда во која се движат реакциите на хрватскиот естаблишмент и таканареченото граѓанско мнозинство во врска со драматичните пизми што ги предизвика словенечкото вето во првите денови на новата 2009 година. Секојдневните политички коментари одат понатаму и бараат сличност со македонскиот проблем поради грчкото вето. Во тој контекст веќе се зборува за регионален вето-синдром, бидејќи и Србија на својот пат кон Унијата има сериозен проблем со Холандија, која ја попречува да ги направи првите чекори во реализацијата на Спогодбата за соработка и придружување поради несериозно исполнување обврски кон Хашкиот трибунал. Наводно, нешто слично ја очекува и Црна Гора поради познатите тутунски махинации во кои е вмешано најтесното државно раководство.

Хрватското толкување засега ги отфрла комшиските алузии дека Хрватска е милениче на Унијата, со самиот факт на словенечкото вето, кое потврди дека Загреб не е опфатен со тој вид политичка протекција.

Од друга страна, за разлика од македонскиот случај, официјален Загреб е убеден дека еден хипотетички референдум во Словенија по тоа прашање сигурно би покажал дека големо мнозинство Словенци не го поддржуваат ветото. Сличен референдум во Грција би покажал дека целосно грчко население го поддржува грчкото вето кон Македонија, како и грчката политика во наметнатиот спор со името со Македонија. Дискрепанца се забележува и во временската димензија - грчко-македонскиот спор и е наметнат на Македонија од првиот ден на осамостојувањето и го тангира фундаменталниот институт на идентитетот на една нација или држава. Хрватско-словенечкиот спор сè уште има третман на ад хок-билатерален спор со кој се соочи Загреб во моментот кога дојде до целта - затворањето на преговарачкиот процес со Унијата.

И конечно, Хрватите истакнуваат уште една дистинкција во паралелата со Македонија. Имено, Хрватска инсистира во спорот со Словенија да арбитрира Меѓународниот суд за правда во Хаг, а за возврат Хрватите се обврзуваат да ја прифатат секоја одлука што би ја донел тој суд. Се разбира, доколку македонско-грчкиот спор за името пред Меѓународниот суд заврши со одлука според која би морала целосно да се откаже од своето име, тоа се разбира нема да биде испочитувано.

Правно гледано, Хрватите сметаат дека словенечките аспирации за излез на отворено море ги попречува меѓународното право, додека Грција во спорот со Македонија како да нема такви инхибиции, затоа што во меѓународноправната доктрина не е познат аналоген спор како што е грчкото барање за промена на името на една држава, па од тие причини не е ни познат некаков кодификуван меѓународно правен пат за излегување од апсурдниот спор.

Неќе дае така!! во воен сојуз! сите се еднакви и нај силниот и нај слабиот ( бар така е замислен) овој тоест нато, а се играат сосема поинакви, игри секој сија мери силата а нај трагично е оние нај малите и нај слабите шо под закрила на поголемиот батко рипаат како луди! но од друга страна батковците неможат да контролираат шо им прават маливе, но затоа пак големиве си тепаат се во мало а помаливе си ќутат и ако треба им носат камења и дрва на поголемиве,. Е сега малиов копиљ нашол некој помал од него и решил да го малтретира,а големиов му вели слушај путиго не го закачај,го знам а овој му вика : абе ако го браниш него више кога ке се тепаш,не ти носам камења,и нема да те пуштам да трчаш преку мој двор и да ги тепаш другине или да бегаш преку мој двор, ако праиш така ке одам кај оној другион големион, и ке бидам од негова е сега малиот е во небрано Главниот фраер гледа дека овој копиљов има право шо збори а овој другиов тепаниов,само го знае и уствари нема никаква корист од него и си вика ма пуштиги у пичку матер нека идат само мене се дамие погодено,кога ке треба да се тепам со овие другиве

Очигледно НАТО не е баш воен сојуз,туку повеќе изгледа на лабава воена конфедерација.Или каков е тој воен сојуз каде членките си даваат узбуна при повреда на воздушниот простор или територијалните води,како Турците и Грците на пример?

Па добро,никој не го ни едначи словенечково блокирање со она на Грците.Ако реално се погледне на работите ние и Словенците сме во право.Ама сме помали и понемоќни па затоа сите очекуваат дека ќе си ја свиткаме опашката.Ние немаме намера да ја виткаме опашката,а ова со Словениците е доволен знак дека ни они нема да ја виткаат опашката.Да беше само Албанија во прашање никој и немаше да разубедува никого во обидот за вето,ама Хрватска е сериозен играч и главен фактор во германското стравување за рејугославизација.
Сите знаеме дека ако Загреб реши да формира економски или било каков сојуз со останово гето,тој сојуз и ќе се реализира.Знаат и Хрватите затоа и покажуваат некаква си илузорна храброст и инает пред моќниците во Европа.
После Исланд,останува да го “решат“ и овој спор и да ни дадат до знаење колку тоа им треба Македонија и колку тоа сите се исти пред законите.

Очигледно НАТО не е баш воен сојуз,туку повеќе изгледа на лабава воена конфедерација.Или каков е тој воен сојуз каде членките си даваат узбуна при повреда на воздушниот простор или територијалните води,како Турците и Грците на пример?

Па човеку токму тоа тиго зборам, сите се еднакви,но нај силниот го има завршниот збор понекогаш, тој збор се вои според потребите на помалите играчи зада си останат мирни

И добро бе зошто во НАТО???НАТО штител од надворешни закани.Е убо де.Надворешни закани ни се соседите.3 од нив се во НАТО,во еден НАТО е таму,а 5-от и не е некоја голема закана.
Во НАТО како северномакедонци или новомакедонци???Не фала.

Значи ова педериве како вирус се се што ќе им се доближи го разболуваат ЛУДАЦИ:toe:

Па добро,никој не го ни едначи словенечково блокирање со она на Грците.Ако реално се погледне на работите ние и Словенците сме во право.Ама сме помали и понемоќни па затоа сите очекуваат дека ќе си ја свиткаме опашката.Ние немаме намера да ја виткаме опашката,а ова со Словениците е доволен знак дека ни они нема да ја виткаат опашката.Да беше само Албанија во прашање никој и немаше да разубедува никого во обидот за вето,ама Хрватска е сериозен играч и главен фактор во германското стравување за рејугославизација.
Сите знаеме дека ако Загреб реши да формира економски или било каков сојуз со останово гето,тој сојуз и ќе се реализира.Знаат и Хрватите затоа и покажуваат некаква си илузорна храброст и инает пред моќниците во Европа.
После Исланд,останува да го “решат“ и овој спор и да ни дадат до знаење колку тоа им треба Македонија и колку тоа сите се исти пред законите.

зошто пишуваш убави пораки, а имаш грд ник

Slovenski parlament odbacio Jelinčičev zahtjev; referendum i dalje moguć
Slovenski je parlament u srijedu navečer na završetku izvanrednog zasjedanja odbacio inicijativu predsjednika Slovenske nacionalne stranke (SNS) Zmage Jelinčiča da se raspiše referendum o ulasku Hrvatske u NATO. Za takav su prijedlog glasovala samo četiri zastupnika, svi iz Jelinčičeve stranke, a 59 ih je bilo protiv.
Kako je zastupnicima uoči glasovanja rekao ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar, parlament je svoju jasnu želju da Hrvatska uđe u NATO iskazao prošli tjedan, kad je sa 75 glasova za i samo 11 protiv potvrdio hrvatski pristupni protokol za ulazak u NATO. Unatoč većinski prihvaćenoj izjavi o zaštiti nacionalnih interesa, koju je popodne prihvatio parlament s nakanom da se odobrovolje nacionalističke skupine koje zahtijevaju da se na referendumu poništi ta potvrda, predsjednik mariborske Stranke slovenskog naroda (SSN) Zdenko Vicenc Vinkov izjavio je popodne da će prikupiti 40.000 potpisa kako bi se referendum o hrvatskom članstvu u NATO-u održao po zakonu o narodnoj inicijativi.

http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/...iciramo-protokol-iako-kao-zadnja-clanica.html

Zapnaa bratjata slovenci da ja poebat Croatia za NATO dodeka ne im bidne po nivno, i toa ti e.

Kolku pomudro od gejcive. Se gleda um!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom