Боза

• Креатор на темата Креатор на темата RaGeAnGeL
  • Време на започнување Време на започнување
Боза

Состојки

# 600 gr пченкарно брашно
# 5 l вода
# 3 dkg квасец,
# 1 kg шеќер

Подготовка:

Пченкарното брашно го преливаме со топла водаe и го оставаме еден да стоиi. Наредниот ден смесата се готви 2 часа со повремено мешање. Кога ќе се излади се додава квасецот. Сето ова се остава да поседи до наредниот ден. Следниот ден смесата ја цедиме и во нејзе го додаваме шеќерот. Мешаме се додека шеќерот не се стопи. Го чуваме на ладно место.

Ова е појдовна точка. Сега следат модификации:

Се користи пченкарно интегрално брашно (извор: Виталиа), 300 гр. Се готви смесата 2 часа на тивок огин со постојано мешање, се додека не добиете нешто што личи на каша. Се пази да не загори, дури и малку, оти тоа влијае на вкусот. Се случува и во Апче да им загори и бозата добива темна боја и препознатлив загорен вкус. Тогаш ја оставаат бозата да "скисели" подолго време.

Се остава смесата да се олади. Е сега битен момент, место обичен квасец, за 5 литри течност, околу 400-500 ml боза од Апче се вмешува во смесата. Се остава така да стои 24 часа. АКО не се појават бели точки на површината (заробен CO2) тогаш се додава 100г шеќер и се продолжува со чекање за уште 24 часа.

После овој "третман" смесата се процедува на ситна цедалка, се додава 1кг шеќер (или 900г ако имате додадено претходно) се меша добро да се стопи шеќерот. Се флашира и се чува во фрижидер.

Тајна на бозаџиите е во мајата што ја користат, тоа не е обичен квасец. Со горната постапка ќе добиете боза, но некои ќе имаат коментар дека тоа-не-е-тоа :wink:. Друга тајна е мешавината на брашна и нивен размер и за крај, оригинал боза се вари 5-6 сати на тивок огин со постојано мешање (без потреба од цедење како во домашни услови), но кој има време и стрпление да стои толку време пред шпорет :wink:

Reverse ingenering of BOZA is continuing....

ЈА ОБОЖАВААААМ.можам цело литро да испијам,цел ден да бидам само на боза.тоа е лудило.се разбира бозата од АПЧЕ и ниедна друга слаткарница немозе со бозата на апче.

Jas ke vi kazam bole recept ... zs nepijam od sletkarnica kaj sto stavaat svasta, ja pravat namesto so seker so serbetot od kolacite sto im ostanuva ...i tn. Jas pola saat ja ubeduvam baba i baba stanuva mi pravi 10-15 litri i iam za nekolku dena boza... ama dobra idea jas pak da ja zamaram, odamna ne mi pravela.

Леле колку сакам боза...
Ќе одам да си купам ми се пие премногу:vozbud:

Да одличен освежител пијалок посебно во лето...и тоа строго од Апче :vozbud:

Слики од опрема за боза варење и цедење (линк до огласот)... крупното сито е за процедување на "кората" што се создава на површината при тивко варење на смесата:

Attachments

• 64892.JPG
    64892.JPG
    33,3 KB · Прегледи: 29
  • 64894.JPG
    64894.JPG
    25,7 KB · Прегледи: 29
Сум пробал боза и ништо посебно,не пијам не ми е убава....

Ауууу никако,не ми се свига,не ми е вкусна...се најспротивно...па уште кога ми кажаа со што се прави....!!!!

BozA

Boza is the best!Samo sto ne znaat da ja pravat vo mojot grad(Sv.Nikole):)bozi4ka za BAZE (AJJJJ).jpg

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom