Боза

  • Креатор на темата Креатор на темата RaGeAnGeL
  • Време на започнување Време на започнување
gerard напиша:
Одам во Апче на по едно-две литри боза :)

По слатките не сум..

Чекај ме идам и јасссссссс :lol: :lol: :P
 
divine напиша:
gerard напиша:
Одам во Апче на по едно-две литри боза :)

По слатките не сум..

Чекај ме идам и јасссссссс :lol: :lol: :P

Вчера ради тоа не можев да заспијам до 4 сабајле. Киселни ми искинаа. Испив 2 големи кригли боза-боровница.. ќе умрев. А додека бев таму се мислев дали да нарачам уште една :)
Ама бев и прејаден ради тоа..
Ај наредниот пат заедно :)
 
toa boza mesano so borovnica kaj nas u tetovo se vika SEXI :) najdobrata boza ja ima vo sladkarnicata Beograd i Amfora( istiot gazda)
a toa so bugarskata boza da ne prajme ic muabet.prv pat ko probav bevme na odmor i eden drugar vika lele videte cokoladno mleko (plasticni sisencinja od pola litar i litar)u trafika za burek i peciva , zemavme 4-5 flasi od pola litro . probue prviot i plukaa, blljakkk vika rasipano e . probuem ja ukus na vareni kosteni so tolceni kikiriki i malku nakj kiselko tepa, ke go vracame rasipano mleko ni dale:) ...
otposle razbravme deka toa bilo boza a ne cokoladno mleko :lol:
 
Рецепт за боза?

Некој со пробан рецепт за боза која е многу блиска по боја и вкус на куповната во слаткарниците?
 
:vozbud::vozbud::vozbud::vozbud:

добра тема.
али да ти кажам право не знам рецепт за боза
 
Boza

Sastojci
200 g kukuruznog brašna
šećera po ukusu
4 parčeta kvasca

Priprema
200 gr. kukuruznog brašna (belog ili žutog) se prokuva sa 4 l. vode na tihoj vatri uz stalno mešanje, oko pola sata. Tečnost se ostavi da se ohladi dok ne bude mlaka, a zatim se profiltrira u čisti sud kroz gazu, da bi se odstranile krupnije čestice brašna. Tu treba biti strpljiv, jer se gaza mora potpuno zatvoriti i polako rukama cediti.

U dobijenu tečnost dodati šećer po ukusu, tek da se oseti da ga ima. Njome napuniti plastične boce od Koka-kole ili slične, ali tako da ostanu prazne oko 5-6 cm.

U svaku flašu dodati parče običnog kvasca (nerastvorenog) veličine polovine kocke šećera. Flaše hermetički zatvoriti i ostaviti na sobnoj temperaturi sve dok se pod rukom ne oseti da su pod pritiskom (10-20 časova) a zatim ih ubaciti u frižider.

Pre otvaranja, pošto će na dnu delimično nataloži gustiš, flašu polako okrenuti naopako, da se sadržaj homogenizuje. Nikako ne mućkati jer inače dobijate šampanjac, pola flaše će vam izleteti.
 
Од сите рецепти што ги имам најдено по YU форуми, сите се "патки"!

Со логична проба и со користење на пекарски квасец, разни типови на брашно и "flavor" додатоци, успеав да добијам нешто што има вкус на боза, но проблемот е во стабилноста на смесата, каде по 24 часа се случува CO2 револуција или промена на вкусот.

Со подлабинско, народно, истражување, излегува дека тајната е во начинот на правење леб во периодот пред 100 години, кога денешниот пекарски квасец бил SF.

To be continued....
 
Во 3 литри вода се додава 200гр, пченкарно брашно и се меша така што ќе стане чорбасто.
100гр шеќер се ..(топи ваљда,не успеав да го дешифрирам ракописот,ај утре ќе едитирам!) да добие жолтеникава боја.Се става во смесата и се засладува со уште шеќер по вкус.
Кога ќе стане млака чорбата во неа се става едно пакетче пресен квасец претходно растопен.Чорбата треба да стои еден ден за да скисели.Потоа се цеди преку газа (може да се заслади со лимунаден шприцер)

од домашната книга,ако има некој збор грешка,не ми замерувајте,едвај го преведов ракописов...од пред којзнае колку години,пишувано на брзинка :) + не е мој...
 
Толку многу мачење за само една утка да добиеш нешто со вкус на повраќаници. 40 до 50 денари литро боза. Ќарот невиден башка убаа по убаа здравје.
 
Што напрај бе човек? Успеа или се отру?
 
Баш би сакал вистински рецепт за боза. Од овие погоре ми излегоа блуткави смеси со вкус на бајат кашкавал.
 
Рецептот е долго чувана тајна...Не е будала некој да го каже вистинскиот рецепт...Другово све е Недостојна копија на оригиналот :wink:
 
И јас мислам ко чичкото над мене.

Не ни мислев дека обичните смртници воопшто го знаат точниот рецепт за боза. Си мислев некоја народна,кулинарна тајна е, хаха :)))
И не вервам дека воопшто успева во домашни услови. Слаткарите имаат специјални мешалки таму, температури постигнуваат, занает е тоа бе,не играчка. :pos:
 
Боза. Просто ја обожавам/ поготово во комбинација со тулумба и сладолед. Сум пробал и од оние грозните - со “ронки’’ и после тоа ич не сум стапнал во тие слаткари. Убедливо најдобра боза има кај Апче. Ја пијам и од Шехеразада (блиску ми е) и Малага, која не е нешто посебно ама се пие. Некогаш ја комбинирам со лимунада (шприцер се вика :pos:). И оваа комбинација не е лоша.
 
сакам боза!убедливо најубава боза прават кај нас во Гостивар,но не ми текнува како се викаше слаткарницата!
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom