Boston University во Македонија (постдипломски студии по ИТ)

rossonerka

too good to be true
Член од
8 октомври 2007
Мислења
6.081
Поени од реакции
889
Престижниот Бостон Универзитет од САД од јануари 2010 година стартува со постдипломски студии по информатичка технологија

Програмата и начинот на коишто ќе се одвиваат постдипломските студии денеска беа презентирани во Скопје.
Студиите ќе се реализираат преку он–лајн студирање, а наставата и оценувањето ќе ги вршат професори од Бостон Универзитетот.
„Идејата беше да се добесе во Македонија еден од водечките приватни истражни и научни институции во светот денеска и да се ппонуди американски образовен млодел на македонските студенти во Македонија како најбрз начин на добивање знаење и практично знаење за растечките ИТ предизвици кои се случуваат не само во Македонија, туку и глобалноа“, рече професорот Љубормир Читкушев од Бостон Универзитетот во рамки на денешната презентација на студиите.
„Како држава имаме голема сатисфакција од одлуката на Бостон Универзитетот тука да отвори постдипломски студии по информатичка технологија“, истакна премиерот Никола Груевски.
Тој рече дека знаењето и дипломата што ќе ја стекнат нашите магистри ќе ги направи конкурентни во светот.
„„Дипломата којашто ќе ја добијат нашите идни магистри на овие последиполмски студии, ќе биде потполно еквивалентна и со иста вредност со дипломата која ја добиваат студентите на Бостон универзитетот во САД, а дополнително, тие ќе имаат можност дел од својот образовен процес да го поминат токму на тој Универзитет. Сето тоа ќе претставува одлична можност за сите заинтересирани информатичари од земјата и регионот да се стекнат со титулата Магистер по информатички технологии на Бостонскиот универзитет, а воедно ќе значи и огромен импулс во поглед на зголемувањето на конкуренцијата во нашето високо образование, а со самото тоа продуцирање и на поголем квалитет и развиени образовни програми.“, вели Греувски.
„Истовремено, Бостон универзитетот значи уште еден плус во стратегијата на Владата за сеопфатен развој на македонското информатичко општество. Нашата визија е Македонија да стане регионален информатичко-телекомуникациски центар, што ќе има големо влијание врз подобрувањето на компетитивноста, продуктивноста и развојот на македонската економија. Во таа насока одат сите досегашните активности на ова поле, како што се засилената компјутеризација на нашето општество, интензивирање на глобалното ниво на интернет пенетрација, отворање на нов државен Универзитет за информатички технологии, но и на нови студиски програми од областа на информатиката и компјутерско инженерство и зголемување на компетенциите дефицитарни на пазарот на трудот, какви што дефинитивно се оние што ќе се стекнуваат на оваа реномирана образовна институција. “, рече прмеирто претставувајќи го значењето на денеска поромовираните пост-дипломски студии.

Министерот за информатичко општество, Иво Ивановски оцени дека за Македонија е добро граѓаните да се здобијат со дипломи, кои што се високо рангирани во целиот свет, без притоа да мора да ја напуштат Македонија. Тој дополни дека студиската програма на Бостон Универзитетот е креирана според пазарната економија на САД.

Наставата на постдипломските студии се одвива низ неколку курса, а секој курс трае седум недели.
Првата и последната недела од секој курс во македонија ќе доаѓаат професори од Универзитетот, додека останатите недели наставата ќе се одвива он – лајн.
Доколку наставата трае 10 курса по што студентот се здобива со мастер диплома ќе чиниоколу 22 илјади долари, а доколку наставата трае осум курса плус два признаени курса од Македонија ќе чини околу 17 илјади долари, што е многу поефтино доколку наставата се следи во САД.

Бостон Универзитетот е меѓу најдобрите 50 во светот, и е четврт најголем независен приватен универзитет во Америка. Има 33 илјади студенти, четири илјади факултети, 300 илјади дипломирани и 45 илјади интернационални студенти од 153 земји во светот.

www.bu.edu

D

drle

Гостин
Престижниот Бостон Универзитет од САД од јануари 2010 година стартува со постдипломски студии по информатичка технологија

Програмата и начинот на коишто ќе се одвиваат постдипломските студии денеска беа презентирани во Скопје.
Студиите ќе се реализираат преку он–лајн студирање, а наставата и оценувањето ќе ги вршат професори од Бостон Универзитетот.
„Идејата беше да се добесе во Македонија еден од водечките приватни истражни и научни институции во светот денеска и да се ппонуди американски образовен млодел на македонските студенти во Македонија како најбрз начин на добивање знаење и практично знаење за растечките ИТ предизвици кои се случуваат не само во Македонија, туку и глобалноа“, рече професорот Љубормир Читкушев од Бостон Универзитетот во рамки на денешната презентација на студиите.
„Како држава имаме голема сатисфакција од одлуката на Бостон Универзитетот тука да отвори постдипломски студии по информатичка технологија“, истакна премиерот Никола Груевски.
Тој рече дека знаењето и дипломата што ќе ја стекнат нашите магистри ќе ги направи конкурентни во светот.
„„Дипломата којашто ќе ја добијат нашите идни магистри на овие последиполмски студии, ќе биде потполно еквивалентна и со иста вредност со дипломата која ја добиваат студентите на Бостон универзитетот во САД, а дополнително, тие ќе имаат можност дел од својот образовен процес да го поминат токму на тој Универзитет. Сето тоа ќе претставува одлична можност за сите заинтересирани информатичари од земјата и регионот да се стекнат со титулата Магистер по информатички технологии на Бостонскиот универзитет, а воедно ќе значи и огромен импулс во поглед на зголемувањето на конкуренцијата во нашето високо образование, а со самото тоа продуцирање и на поголем квалитет и развиени образовни програми.“, вели Греувски.
„Истовремено, Бостон универзитетот значи уште еден плус во стратегијата на Владата за сеопфатен развој на македонското информатичко општество. Нашата визија е Македонија да стане регионален информатичко-телекомуникациски центар, што ќе има големо влијание врз подобрувањето на компетитивноста, продуктивноста и развојот на македонската економија. Во таа насока одат сите досегашните активности на ова поле, како што се засилената компјутеризација на нашето општество, интензивирање на глобалното ниво на интернет пенетрација, отворање на нов државен Универзитет за информатички технологии, но и на нови студиски програми од областа на информатиката и компјутерско инженерство и зголемување на компетенциите дефицитарни на пазарот на трудот, какви што дефинитивно се оние што ќе се стекнуваат на оваа реномирана образовна институција. “, рече прмеирто претставувајќи го значењето на денеска поромовираните пост-дипломски студии.

Министерот за информатичко општество, Иво Ивановски оцени дека за Македонија е добро граѓаните да се здобијат со дипломи, кои што се високо рангирани во целиот свет, без притоа да мора да ја напуштат Македонија. Тој дополни дека студиската програма на Бостон Универзитетот е креирана според пазарната економија на САД.

Наставата на постдипломските студии се одвива низ неколку курса, а секој курс трае седум недели.
Првата и последната недела од секој курс во македонија ќе доаѓаат професори од Универзитетот, додека останатите недели наставата ќе се одвива он – лајн.
Доколку наставата трае 10 курса по што студентот се здобива со мастер диплома ќе чиниоколу 22 илјади долари, а доколку наставата трае осум курса плус два признаени курса од Македонија ќе чини околу 17 илјади долари, што е многу поефтино доколку наставата се следи во САД.

Бостон Универзитетот е меѓу најдобрите 50 во светот, и е четврт најголем независен приватен универзитет во Америка. Има 33 илјади студенти, четири илјади факултети, 300 илјади дипломирани и 45 илјади интернационални студенти од 153 земји во светот.

www.bu.edu
Се убаво и стварно беше потребна ваква инекција во нашето образование да излезе од зачмаеноста и да видиме и ние малку како е да се студира на американски начин (според мене најдобар на светот), НО тоа болдираното малку ја мати водата, се прашувам дали во Македонија има некој што можи да си дозволи толкава сума да одвои за постдипломски студии, мислам дека тука треба да помогне државата со некои стипендии или кредите кои потоа ќе се враќаат.

Член од
19 август 2007
Мислења
941
Поени од реакции
302
Навали народе на уште едно квази-образование.
Ем постдипломски, ем онлајн, ем 22 илјади долари.

rossonerka

too good to be true
Член од
8 октомври 2007
Мислења
6.081
Поени од реакции
889
Се убаво и стварно беше потребна ваква инекција во нашето образование да излезе од зачмаеноста и да видиме и ние малку како е да се студира на американски начин (според мене најдобар на светот), НО тоа болдираното малку ја мати водата, се прашувам дали во Македонија има некој што можи да си дозволи толкава сума да одвои за постдипломски студии, мислам дека тука треба да помогне државата со некои стипендии или кредите кои потоа ќе се враќаат.
Не да е скапо него е прескапо!!!
Дури имаш ако не зимаш 10 него 8 курса сето тоа да го добиеш наместо за 22 илјадарки туку САМО ЗА 17 илјади долари. Топ шоп понуда.
Најблиску до Балканот има во Истанбул и во Италија центри на Бостон. Така да може да има некој студент од странство, зашто не е тешко 2 недели некој да дојде во Македонија и онака останатото време ќе седи дома он лине ќе учи. А од Mакедонија тешко да има заинтересирани. Може со некоја стипендија и деца на богаташи, иако и тие повеќе ќе дадат пари во странство да им учи детето него вака онлине за само 22 илјади долари.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Уште Бостон унивирзитет фалеше покрај овие другиве што ќе отворат подружници во Охрид за да ја оправиме работата. Абе ајде приказни за мали деца....

Член од
14 јануари 2008
Мислења
1.341
Поени од реакции
162
Глупости чисти...ми се гади од вакви работи.

Џои

КИНЕКТиран
Член од
1 февруари 2007
Мислења
8.406
Поени од реакции
2.076
22 000 $ добро бе ето да речеме ги дадеме тие пари. Тие свесни се дека во Македонија треба 60 години да имаш сташ за да си ги вратиш парите што си ги потрошил на образование :pos2::pos2::pos2::pos2:

Брокер

Broker of the Year
Член од
25 јули 2009
Мислења
1.227
Поени од реакции
257
Бостонскиот универзитет можете да видете на интернет е околку 50.000 евра по семестар, ако ја добивам истата диплома 22.000 долари не се многу. ама ќе ја добиеш дипломата но сепак знаењето што ќе го стекнеш ќе биде 0

N

Nephthys

Гостин
Во Америка е инаку најскап магистерскиот.Се зависи од тоа дали ќе добниеш некоја стипендија,а за докторат обично кога ќе те примат барем колку што знам јас добиваш и стипендија.конкретно за овој унниверзитет иако е скап,референците кои ќе ги добиеш кога ке ги завршиш магистерските може да ти дадат одлична работаа која ќе ти овозможи да ги вратиш парите за 4/5 години,а да не осетиш дека имаш големи одбитоци.Сепак,се зависи од финансиските институции кои те финансираат.Ниеден добар американски универзитет не е испод 40.000 долари за година и тоа е за undergaraduate.

Член од
8 октомври 2009
Мислења
821
Поени од реакции
301
На официјалната страна пишува дека сето ова чини $8900,што е недге 6400 евра...стварно не ми е јасно со цениве:toe::toe::toe::toe:

Graduate Certificate in Information Technology

Skopje, Macedonia

Beginning January 2010, Boston University will be offering graduate level information technology programs in the Republic of Macedonia. These programs will provide students with comprehensive knowledge and hands-on experience in state-of-the-art areas of IT and their enterprise implementations.

....
Courses

The Graduate Certificate in Information Technology consists of four required courses for a total of 16 credits.

• Business Data Communications and Networks
  • Database Design and Implementation for Business
  • Information Systems Analysis and Design
  • IT Strategy and Management
Blended eLive Format

The innovative, blended eLive format combines the benefits of face-to-face classroom sessions with comprehensive, multimedia online study. The first week of this seven-week program consists of three in-class sessions with Boston University faculty in Skopje. The following five weeks of study are online, and include two hours per week of synchronous, interactive lectures. The final week of the program concludes with three more in-class sessions, including the final exam.
Program Tuition: $8,900

Financial Aid

Full or partial scholarships are available on a competitive basis, and is based on academic excellence.

Admission Requirements

• Bachelor's degree from an accredited university
  • Proof of knowledge of the English language
    • TOEFL (paper-based): 560
    • TOEFL IBT: Total Score of 84 - Reading 21, Listening 18, Speaking 23, and Writing 22
    • IELTS: 6.5
  • A completed application form including:
    • Current resume
    • Official transcripts from undergraduate institutions
    • Personal statement
Program Dates

Spring 2010
Application Deadline December 30, 2009 Program Begins January 25, 2010 Program Ends December 19, 2010

N

Nephthys

Гостин
Ako ти е ова од официјалната страна,тогаш веројатно толку е цената што е исклучиво ефтино за горенаведениот универзитет.Ако си заинтересирана да аплицираш за магистерски тогаш најдобро е да ги исконтактираш преку маил на admissions или дирекно да им се јавиш.

Oblivion

Matt Akisson
Член од
12 септември 2007
Мислења
3.526
Поени од реакции
128
Бостонскиот универзитет можете да видете на интернет е околку 50.000 евра по семестар, ако ја добивам истата диплома 22.000 долари не се многу. ама ќе ја добиеш дипломата но сепак знаењето што ќе го стекнеш ќе биде 0
Добро бе, што е со луѓето денеска... приватно образование = не е образование...

Please explain.

Брокер

Broker of the Year
Член од
25 јули 2009
Мислења
1.227
Поени од реакции
257
Добро бе, што е со луѓето денеска... приватно образование = не е образование...

Please explain.

не знам дали се зачувани постовите мој ако се прочитај и јас го делам твоето мислење за приватните универзитети, само во моментот разговараме за бостонски универзитет кој ако одиш да студираш во Америка е еден од најдобрите ДРЖАВНИ универзитети, но сепак е скап ако е државен, а за приватните универзитети моето мислење е ДИПЛОМА ЗА ФАЛЕЊЕ

S

Sookie

Гостин
22 илјади не е многу. Јас каде што сум сега се плаќа 53 илјади. Толку некаде е и во попрестижните универзитети како Харвард и МИТ. Среќа што сум на стипендија :)

Инаку познавам едни Бугари кои се професори на Boston University. Брачен пар се и предаваат Балкански Студии. Секогаш ме викаат на гости и ме прашуваат за македонскиот јазик и за културата и историјата, и запишуваат се што им кажам и потоа им објаснуваат на студентите. Ептен фини луѓе.

Ме интересира дали почна оваа програма во МК?

Kajgana Shop

На врв Bottom