БОГ - Промашената хипотеза

• Креатор на темата Креатор на темата Neemo
  • Време на започнување Време на започнување
Ateist џабе се утепа од пишување кога утна све.Вера не е исто што и верен(иако се слични ти ако си возрасен и не си болен од никакви болести треба да знаеш дека не се исто) ова најдобронамерно ти го кажувам,ако не си атеист т.е. ако те интересираат работи во врска со Бог,иди разговарај со :pop: све ќе ти објасни.

ама и јас викам дека не се исто !

вера - убеденост но и поклонета -стекната доверба

верен - доверлив но и лојален
.
.
.
епа види вака

јасно примерите кажуваат дека Бог ( што и да е ) БАРА

да ја заслужи твојата доверба......со тоа не се укинува твојата вера-убеденост

туку се допотврдува како вистинска

инаку слепа вера бараат само религиозни измамници со цел својте приватни

интереси да ги наметнат како наводно божји

под Вера ги подразбираат сопствените лични интереси што им ги сервираат на луѓето

Од каде ти е тебе тоа вера=стекната доверба? :toe:

Од каде ти е тебе тоа вера=стекната доверба? :toe:

еве ти едно цопу - пасте од каде ми е ....ОД БИБЛИЈАТА

.....ВЕРЕН = ДОВЕРЛИВ (за некому да Веруваш прво треба да ја заслужи твојата Доверба.............цела тема имам за ова отворено побарај Библија на Атеизмот)

1 Солунјани: 5:24 Верен е Оној, Кој ве повикува и Кој и ќе го направи тоа.

2 Солунјани: 3:3 Но верен е Господ, Кој ќе ве утврди и ќе ве запази од лукавиот.

2 Коринтјани: 1:18 Бог е верен,

1 Коринтјани: 1:9 Верен е Бог,

1 Јованово: 1:9 Ако ги исповедаме своите гревови, Тој е верен и праведен: да ни ги прости гревовите и да нè очисти од секоја неправда.

Малахија: 3:10 .... Тогаш ИСПИТАЈТЕ Ме - зборува Господ над Војските - не ќе ли ви ги отворам небесните брани и не ќе ли излеам врз вас благослов со полна мерка;

( испитување нее исто со искушување=првокација )
.
.
ГЛЕДАШ

САМИОТ ГОСПОД ВЕЛИ ДА ИСПИТАШ ДЕКА - ДАЛИ ЈА ЗАСЛУЖУВА ТВОЈАТА ДОВЕРБА

.
.
.
НЕМА ВРСКА ДЕКА СЕ БАРА КАКО ВЕЛИТЕ СЛЕПО ВЕРУВАЊЕ = НАГАЃАЊЕ = ПРЕТПОСТАВКА.
.
.
.
ЗНАЧИ ПРАШАЊЕТО Е :

СО ШТО БОГ - ГОСПОД (како ида е што и да е ) ЈА ЗАСЛУЖИЛ ТВОЈАТА ДОВЕРБА ?

остај ти тие религиски драпешници дека се бара слепа вера ..тоа е лага !

Ете пак за џабе цопу-пасте кога утна све,тука нема ништо што вика вера.Тука вика верен=доверлив,а вера не е исто што и верен.Што се однесува кон темата ќе ве оставам вас атеистите да се :tapp: по рамо.

Bog e najapstrakten poim.
Nikoj ne go videl
a ona sto go se vika cuvstvuvanje na bozjeto prisustvo
e oboeno so simbolikata ikonografijata i terminologijata na konkretnata vera.
Bog e poim koj postoi razlicno vo verata na sekoja poedinnecna religija.

Во основа Бог е тип кој ангажира некои од нас, смртниците, да ја сработиме неговата, овоземска работа место него. Секако, не те прашува дали може.

Во основа Бог е тип кој ангажира некои од нас, смртниците, да ја сработиме неговата, овоземска работа место него. Секако, не те прашува дали може.
:nenene: Не ангажра сите .

Бог ни е сместен во психата, па кога ни е лошо или не ни иде нешто во животот, му се молиме, му плачеме...

Тоа ти е кога стара баба, која не е болна, а мисли дека е, ќе оди на доктор и кога ќе излезе од таму повеќе не е болна...

Сакав со тоа да кажам дека тој некако ни помага, духовно не` исполнува... Го сфаќам како енергија, позитивна се разбира, која го исполнннува сиот простор околу нас...

Како што рекла Баба Ванѓа, Бог го гледам како голема топка, која зрачи енергија...

Не е Бог промашена хипотеза, има нешто чудно, има нешто што се случува, има нешто што постои самото по себе, има нешто чудно во целото наше постоење, нешто што секако, сеуште не го знаеме...:smir:

Луѓето повеќе ја немаат истата доверба во религиозните инстииуции, па тоа го манифестираат врз Бог (она непознатото). Одењето во црква не те прави верник, исто како што и стоењето во гаража не те прави автомобил... Многу грешка е сфатена религијата и Бог... Ептен поразлично од тоа што треба да биде... Според мене

Бог ни е сместен во психата, па кога ни е лошо или не ни иде нешто во животот, му се молиме, му плачеме...

Тоа ти е кога стара баба, која не е болна, а мисли дека е, ќе оди на доктор и кога ќе излезе од таму повеќе не е болна...

Сакав со тоа да кажам дека тој некако ни помага, духовно не` исполнува... Го сфаќам како енергија, позитивна се разбира, која го исполнннува сиот простор околу нас...

Како што рекла Баба Ванѓа, Бог го гледам како голема топка, која зрачи енергија...

Не е Бог промашена хипотеза, има нешто чудно, има нешто што се случува, има нешто што постои самото по себе, има нешто чудно во целото наше постоење, нешто што секако, сеуште не го знаеме...:smir:

Луѓето повеќе ја немаат истата доверба во религиозните инстииуции, па тоа го манифестираат врз Бог (она непознатото). Одењето во црква не те прави верник, исто како што и стоењето во гаража не те прави автомобил... Многу грешка е сфатена религијата и Бог... Ептен поразлично од тоа што треба да биде... Според мене
Потполно се сложувам со све што си напишал,јас го имам истото мислење!!!:bravo:

Bog mora da e eden
a site vikaat nivniot e prav
a ne moze site da se vo pravo.

Точно-вистината е Една, а надвор од вистината или е лагата или полувистината, што му доаѓа еднакво на лагата.

Точно-вистината е Една, а надвор од вистината или е лагата или полувистината, што му доаѓа еднакво на лагата.

упс некој ми збришал постот .....

е добро :

дефиница за вистина е ?

дефиниција за лага ( напиши па макар било и познатото .."спротивно на вистината" )

дефиниција за полувистина и полулага ?

не за друго ама вака како е напишано е само бомбастични зборови кој не значат ама баш ништо !

Многу грешка е сфатена религијата и Бог... Ептен поразлично од тоа што треба да биде... Според мене

па напиши тема како треба да биде според тебе за да дискутираме

е добро :

дефиница за вистина е ?

дефиниција за лага ( напиши па макар било и познатото .."спротивно на вистината" )

не за друго ама вака како е напишано е само бомбастични зборови кој не значат ама баш ништо !

Не некој туку Јас...дефиницијата беше добра почва за сеир..оти кај има молерај има и мрсни вицеви :)

е добро :

дефиница за вистина е ?

Еве ја Вистината:

„..Исус му рече: „ Јас Сум Патот, Вистината и Животот. Никој не доаѓа кај Отецот, освен преку Мене... (Јован, 14.6)

А еве ја и лагата:

„...Вашиот татко е ѓаволот, и вие сакате да ги исполнувате желбите на својот татко; тој е човекоубиец од почетокот и не стои во вистината, зашто во него нема вистина. Кога зборува, лага говори од себе, зашто е лажливец и татко на лагата...„ (Јован, 8.44).

Како ти се чини?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom